CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Opinii >  

DESPRE POEZIA CUANTICĂ ȘI POEZIA METAFIZICĂ
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Premiile Coroana 12.03.2016, Trebisacce, Calabria.  
 
Interviu cu scriitorul Hatos Vasile (Castiglione Di Ravenna/Italia) realizat de Mihaela Talaba despre poezia cuantică şi poezia metafizică. Mihaela Talaba este organizatoarea Concursului International "PREMIO LETTERARIO INTERNATIONALE CORONA " Trebisace, Calabria/Italia  
 
Mihaela Talabà:  
În ultimul timp se vorbeşte mult despre gândul cuantic şi cât de mult poate să schimbe viaţa omului în momentul în care devine conştient de fiinţa divină care, de fapt, noi suntem. Ce puteţi să ne spuneţi despre acest fenomen?  
 
Hatos Vasile:  
Gândul cuantic este însuşi lumina omului care acceptă că nu este singur în universul lui interior. Omul devine conştient de propriul destin când acceptă necondiţionat că el este o fiinţă divină. Viaţa, visurile, idealurile, sensurile, facerea binelui, cunoaşterea adevărului, iubirea frumosului, cunoaşterea naturii, cunoaşterea universului etc., sunt reguli care fac parte din universul nostru interior, dându-ne seama că nu suntem singuri şi că, în universul nostru există un Absolut, un Dumnezeu. De-abia atunci putem spune că, noi oamenii, suntem fiinţe divine. Trezirea sau schimbarea din noi începe când ne dăm seama că trăim într-o lume ireală, când de fapt lumea reală este cea a spiritului. Numai mergând pe calea cunoaşterii de sine, poţi să dezvolţi aceste capacităţi intelecuale de care este capabil orice om care acceptă divinul. Şi ce-i mai frumos decât să ajungi la beatitudine, la acea pace lăuntrică, unde spiritul este liber, nu este osândit, pentru că a ajuns să se cunoască în sineşi, cunoscând moartea şi spiritul divin, a ajuns la cunoaşterea divină, dându-şi seama că el este divin! De aici orice om poate produce o Renaştere Spirituală în lume! Malraux spunea: ,, Secolul XXI va fi religios, sau nu va fi deloc”.  
 
Mihaela Talabà:  
Dumneavoastră credeţi că factorul principal pentru a trăi în seninatate şi în fericire este faptul de a întelege pe deplin şi a trăi iubirea?  
 
Hatos Vasile:  
Iubirea se poate trăi în mai multe feluri. Sunt forme ale iubirii absolute, care îndeplinesc rolul fericirii absolute. Iubirea trăită din sentimente, nostalgii, sensibilitate etc., atrage mai multe forme de cunoaştere a iubirii. Prin iubire faci saltul spre absolutul fiinţei. Fără o iubire pură nu poate exista cu adevărat limpezirea gândirii, nici a sentimentelor. Trăim într-o lume unde iubirea nu prea este iubire, nici dragostea dragoste! Majoritatea fiinţelor au cam uitat de iubirea adevărată şi nu au cum accede spre infinitul fiinţei, pentru a trăi în seninătate şi în fericire. Există destui factori care preced abolirea iubirii. Trăirea iubirii pure în sineşi este însuşi trăirea clipei eternităţii în Fiinţă. Numai acolo ia naştere cunoaşterea iubirii absolute. Pe aceste culmi ale extazului iubirii poţi spune că trăieşti cu adevărat, ajungând să trăieşti în armonie cu tine însuţi, cunoscând legile iubirii. Natura ne perfecţionează în iubire. Frumosul este o parte a iubirii care se manifestă la fiinţele sensibile, care iubesc cu adevărat spiritul. Unde-i iubire pură, ca de copil, poţi spune că poţi trăi cu adevărat fericit. Iubirea este o punte între om şi Dumnezeu.Când iubirea este pură atunci poţi trăi în seninătate şi în fericire, pentru că înţelegi iubirea, trăind în armonie cu toţi oamenii. Aici ia naştere cu adevărat sentimentu iubirii.  
 
Mihaela Talabà:  
Cum se poate ajunge la iubirea neconditionată?  
 
Hatos Vasile:  
La iubirea necondiţionată se poate ajunge doar pe cale cunoaşterii de sine, pentru că este calea suferinţei. Iubirea necondiţionată necesită multe sacrificii. Este foarte greu să ajungi pe aceste culmi. Trebuie să fi trecut prin toate procesele durerii lăuntrice. Începând de la iubire, dragoste, adevăr, frumos, natură etc. Sunt procese care absorb spiritul în sineşi. Procese haotice, hazardate, care împing spiritul, chiar spre sinucidere. Doar trecând prin aceste experienţe ale durerii, uneori de lungă durată, duc spiritul spre culmile intrinsece ale fericirii. Doar de acolo ia naştere iubirea necondiţionată. Această iubire nu are limite pentru că este pură, o iubire divină, la care ajung doar înţelepţii. Omul de rând prins în vâltorile vieţii cotidiene, ajunge foarte greu la iubirea necodiţionată. Trăind în lumea profană s-a îndepărtat de lumea Sacrului, pentru că a trăi cu adevărat iubirea necondiţionată, trebuie să ajungi să trăieşti dincolo de bine şi de rău, trebuie să aprinzi flacăra divină, să o simţi că a încolţit ca un sâmbure în suflet. Aceste sunt simţurile sincerităţii intrinsece unde omul este singur cu Dumnezeu, apropiindu-se de Paradisul Fiinţei. Orice om vrea să-şi cunoască propria fericire, prin simţuri şi prin intuiţie, ajungând la iubirea necondiţionată, adică regăsindu-şi Paradisul Pierdut.  
 
Mihaela Talabà:  
Cum reuşim să devenim conştienti de ceea ce suntem cu adevarăt?  
 
Hatos Vasile:  
Nu devenim conştienţi de ceea ce suntem cu adevărat decât atunci când alegem calea cunoaşterii de sine. Ce suntem noi oamenii? Un bulgăre de energie în imensitatea Materiei Vii, şi încercăm să găsim calea spre lumina fiinţei prin sinceritate. Iluminarea sau trăirea mistică este chiar factorul care determină destinul nostru. Trăim între două lumi, poarta care ni se deschide spe cunoaşterea divină, este poarta sincerităţii fiinţei. Când vom începe procesul de gândire lăuntric, spunându-ne nouă înşine, să nu ne minţim pe noi înşine, de-abia atunci putem spune cu adevărat, de unde am venit şi încotro ne îndreptăm! Conştientizarea fiinţei este lupta dintre bine şi rău, care se dă în sufletul fiecărui om. Compasiunea, iertarea, facerea binelui etc., sunt factori care duc procesul de integrare a omului în Absolutul fiinţei, devenind noi înşine divini. Este o poartă care se deschide în sufletul fiecărui om mergând pe calea cunoaşterii de sine. Conştienzezi că exişti doar făcând Binele, nu Răul. Acest proces al gândirii dă valenţe statice spiritului, pentru că omul profan devine omul sacru prin apropierea sufletului de Paradis, trăind clipele eternităţii, în sineşi. Şi ce sunt aceste clipe ale eternităţii decât apropierea omului de scânteia divină, de Absolut, cunoscându-şi spiritul prin revelaţie!  
 
Mihaela Talabà:  
Cum se poate ajunge la revelaţie?  
 
Hatos Vasile:  
La revelaţie se ajunge prin procesul introspecţiei. Devenim conştienţi de divinul din noi când reuşim să urcăm pe scările conştiinţei, unde gândirea este absorbită în sineşi prin antenele intuiţiei şi ale sensibilităţii, dând naştere unor procese de cunoaştere a propiei conştiinţe. Sunt treceri din conştient în subconştient, ajungând acolo unde omul este singur cu Dumnezeu. Este trecerea unor praguri spirituale absolute, pentru că omul a ajuns să cunoască Sacrul. O apropiere a omului de Dumnezeul lăuntic, cunoscându-L în sineşi, pentru că orice apropiere de Sacru se face prin revelaţie, prin descoperirea Focului Sacru. Aici ia naştere procesul descriptivării fiinţei. Omul descoperă moartea şi originile spiritului. Sunt extaze mistice, care nu pot fi descrise în cuvinte, dând naştere beatitudinii. Şi care-i sensul vieţii omului, decât de a recâştiga Paradisul Pierdut, prin credinţa în Absolut!  
 
Referinţă Bibliografică:
DESPRE POEZIA CUANTICĂ ȘI POEZIA METAFIZICĂ / Ion Nălbitoru : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1918, Anul VI, 01 aprilie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Ion Nălbitoru : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Nălbitoru
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!