CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Impact > Fantezie >  

REVELION ÎN MUNȚI
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Pe douăzeci și nouă ale lunii decembrie grupul de studenți se întâlni în București. În Gara de Nord era o forfotă de nedescris. Urcară în trenul care mergea spre Câmpulung Muscel, apoi intrară în compartiment, unde și-au înghesuit rucsacurile cu merinde și haine de schimb. Locomotiva se puse în mișcare. Gabriela și Adrian, vechi cunoștințe și prieteni cu Marius, șeful grupului, doreau să petreacă împreună revelionul la Cabana Cuca din masivul Iezer-Păpușa. Gabriela era într-o situație specială, deoarece purta în pântece un viitor sau o viitoare turistă!  
Din Câmpulung Muscel studenții luară autobuzul până la Lerești, iar de acolo porniră pe jos spre cabana Voina, unde făcură un scurt popas pentru un ceai fierbinte și o omletă cu șuncă.  
Cu forțe noi parcurseră încă cinci kilometri prin zăpadă până la Cabana Cuca. Spre seară începu să ningă cu fulgi mari.  
Odată cu căderea crepusculului iată-i ajunși la cabană, unde sunt întâmpinați de Jeak și Lord, doi dulăi mari și frumoși, ce-și recunoscură îndată prietenii. Domnul Binder, cabanierul, le ieși în întâmpinare cu zâmbetul pe buze.  
- Bine ați venit, dragii mei!  
- La mulți ani, nea Binder și bine v-am găsit sănătoși! Ne primiți cu plugușorul? - și cântară un fragment.  
Drumeții se scuturară de zăpadă și pătrunseră în vestita sală de mese, unde pereții erau împodobiți cu tablouri cu peisaje montane, iar ramele acestora erau decorate cu diferite specii de licheni.  
- Am adus făclii, artificii și rachete luminoase pe care să le aprindem în noaptea de Anul Nou! – zise Marius.  
- Iar aici avem vin de buturugă și țuică de prună!- adăugă John. Ady, pune tu niște țuică la fiert ca să încălzim… spiritele!  
- Iar eu v-am făcut rost de palincă și de afinată! - rosti nea Binder cu accentual său de sas.  
- Asta da, surpriză! – exclamă Marius. Mai avem slană, pulpă de porc, cârnați oltenești, cartofi de prăjit, ulei, zahăr, ceva murături și ce-am mai găsit pe la casele noastre.  
- De-ale gurii am și eu destule! Am făcut aprovizionarea de curând. – surâse cabanierul  
- Nea Binder, vom petrece un revelion de milioane!- chicoti Camelia  
- Au! – se auzi deodată un geamăt.  
- Ce-i Gaby? – se neliniști Adrian soțul său.  
- Nimic! – îl liniști ea. Am simțit o durere scurtă în abdomen.  
Ady o îmbrățișă protector și o sărută pe frunte.  
- Să pregătim niște sandvișuri, propuse Caterina.  
Scoaseră untul, pateurile, dulceața, șunca presată, pâinea și în câteva minute gustarea era gata. Soția cabanierului le aduse ceștile cu ceaiul fierbinte.  
- Să bem repede ceaiul că ni se răcește țuica! - glumi John.  
- Nuntă fără lăutari nu se poate! – râse soția lui nea Binder și porni muzica.  
După cină se încinse dansul, iar într-un târziu când spiritele se potoliră, studenții trecură la culcare.  
Dimineața următoare anunța o zi minunată, plină de farmec. Peisajele de basm ale brazilor împodobiți cu zăpadă și ale crestelor ce străluceau în soare au fost imortalizate de aparatele de fotografiat.  
În ajun grupul de turiști se ocupă în exclusivitate de pregătirea revelionului.  
Spre seară, turiștii făcură o bătaie cu zăpadă și modelară trei omuleți. Era un joc inocent, de copii, uitând de tumultul vieții citadine, de aglomerație și stres, de grija cursurilor și a examenelor. Buna dispoziție și exuberanța tronau aici în creierul munților. Singura care dădea semne de oboseală era Gabriela. Și totuși, acea făptură ce-și purta sarcina cu greu, se bucura de voioșia celorlalți. Își urmărea cu admirație soțul pe care îl sorbea din priviri văzându-l zbenguindu-se ca un copil alături de ceilalți. Gabriela, cu toată bucuria cu care își aștepta copilașul să vină pe lume, era totuși încercată de un mic complex. În curând va deveni mămică și se simțea parcă mai îmbătrânită în comparație cu colegele ei, încă domnișoare. Era conștientă că atenția și dragostea lor va fi îndreptată către micuțul sau micuța care se va naște în curând.  
Între timp băieții și fetele se prinseră într- o sârbă, bătătorind cu foc zăpada din curtea cabanei. Chiotele și voia bună răsunară în ecouri. Peste crestele munților trona glasul vântului.  
După vreo jumătate de oră studenții căzură obosiți prin troienele de lângă brazii ce străjuiesc cabana.  
- Hei, ce-i cu voi? Ați obosit dintr-o nimica toată? Sus din zăpadă că răciți! – strigă Dorel schimbând sârba cu un bluz. Poftiți la dans! Aveți ocazia să vă îmbrățișați fără jenă!  
Perechile se ridicară din zăpadă și se îmbrățișară cu gingășie. Dar peste două minute Dorel le schimbă melodia.  
- Ajunge nostalgicilor! Ce-i cu atâta sentimentalism!  
Și o melodie disco, ispititoare, răsună printre brazi.  
- Și acum vă invit la dans în mijlocul naturii! - chicoti Marius.  
Care mai de care în stilul său făcea eschibiții haioase. Veselia trona în regatul munților! Doar Gaby îi privea de pe margine și se amuza de ghidușiile lor.  
Marius găsi de cuviință ca să stropească dansul cu țuică! Sticla, după un scurt sărut, zbura din mână în mână însoțită de chiuituri. Apoi pe ritmul muzicii inovară din materialele de pe lângă cabană un plugușor cu care brăzdară zăpada și-i colindară pe cabanieri conform tradițiilor din bătrâni.  
Cei doi dulăi, Jeak și Lord, tolăniți în omăt, priveau curioși la prietenii lor. Pricepeau că era ceva amuzant și plăcut, dar nu înțelegeau care-i motivul.  
- Gaby, cum te simți? întrebă Ady apropiindu-se de ea și sărutând-o pe frunte.  
- Minunat!  
- Te-am cam neglijat…  
- Nu-i nimic, iubitule! Sunt fericită că te simți bine, șopti Gabriela mângâindu-l cu palma pe obrazul îmbujorat. Soțul îi răspunse cu aceeași blândețe cu un sărut pe buze. Dar nu trecu mult timp și Adrian observă că soția sa se schimbă la față.  
- Cred că te-a cuprins frigul. Să mergem în cabană.  
- Nu, nu-mi este frig, ci teamă.  
- De ce? Ce s-a întâmplat?  
- Nimic… Vorbesc și eu prostii.  
- Regreți că nu poți participa la jocul nostru?  
- Mă simt minunat!  
- Și totuși este cazul să intrăm. Ești palidă.  
- Bine. Dar cu condiția ca tu să rămâi afară și să te bucuri alături de ceilalți.  
- Doar n-o să te las singură?  
-Nu-s singură! Sunt cu el! – zise zâmbind cu mâna pe burtă.  
Ady o mângâie și o sărută.  
- Ăsta mic de pe acum este neastâmpărat. Dă mereu din piciorușe. Sper să nu fie fotbalist!  
- Obrăznicătura, nu se îndură de mămica lui!  
- Sau va deveni un mare dansator ca Fred Astair!  
- Hei, porumbeilor! - le strigă Camelia. Vă credeți încă în luna de miere!?  
- Pentru noi fiecare lună este de miere!  
- Fericiților!  
Odată cu căderea amurgului pătrunseră în cabană pentru un scurt repaus. Tolăniți pe paturi, începură să spună glume și bancuri.  
După vreo două ore declarară deschisă festivitatea de revelion!  
Se toastă, se cântă și se dansă. Gabriela nu mai rezistă tentației și dansă alături de colegii săi. După câteva dansuri, extenuată, se retrase liniștită pe un scaun.  
Către orele douăzeci și trei, în plină distracție, se produse un fapt neașteptat. Gabriela se schimbă brusc la față și deodată o apucară durerile facerii. Adrian dădu în bâlbâială de parcă pe el îl apucaseră crizele nașterii.  
Marius observă agitația celor doi și la un semn dansul încetă. Se strânseră îngrijorați în jurul fetei. O așezară pe un pat și Marius, deși nu avea experiență în astfel de cazuri, dar avea înclinații de lider, luă inițiativa și dădea comenzi în stânga și-n dreapta. Gazdele, cu experiență, îi domoliră din iureșul care se crease, căci toți alergau în toate părțile. Ce aduceau unii în cameră, alții scoteau! O harababură!  
Doamna Binder îi calmă explicându-le că viitoarei mame îi trebuie liniște și intimitate..  
- Fetele mai curajoase să rămână prin preajmă ca să mă ajute, iar voi bărbaților afară în sala de mese! Micuțului n-o să-i placă duhoarea de tutun și alcool!  
În cele din urmă se făcu puțină ordine și se pregătiră cele necesare pentru cazul că femeia va naște.  
- Anul Nou! strigă deodată Dorel!  
Toți izbucniră în urale, cântară “La Mulți Ani”, se îmbrățișară, se sărutară, iar apoi năvăliră afară, unde aprinseră artificii și rachete luminoase. Prin negura nopții și fulgii mari de nea care zburdau alene prin văzduh avu loc un spectacol inedit. Pătrunseră apoi în sala de festivități și desfăcură șampania și distracția își reluă cursul normal. În afară de Ady și doamna Binder ceilalți uitară pentru moment de situația în care se afla Gabriela. Și totuși cheful le este curmat de crizele nașterii care o cuprinseseră din nou pe Gabriela. Puțin mai târziu, după miezul nopții, cercul lor se mări cu un nou sosit! Doi prunci se născuseră aproape în același timp, Anul Nou și un băiețel vânjos de toată frumusețea!  
Din acel moment atenția tuturor s-a concentrat numai asupra noului născut și a lăuzei.  
A doua zi dimineața dădură telefon la București la cunoștințe sus puse și făcură apel la ministrul sănătății ca să intervină pentru transportul mamei și a fătului la spital.  
În jurul orei două după amiaza sosi în sfârșit un elicopter și Gabriela cu pruncul au fost încredințați medicului care-l însoțea.  
Adrian rămase îngrijorat cu colegii săi, deoarece i se refuză îmbarcarea în elicopter. Băieții îl îmbărbătară și după vreo două pahare de vin prinse curaj ca un adevărat tătic!  
Petrecură împreună până seara târziu.  
Fusese un revelion cu un eveniment deosebit care se înscrisese în viețile lor ca o amintire de neuitat.  
A doua zi dimineața Adrian își luă rămas bun de la colegi și gazdă și plecă la București. Din gară merse direct la spital la soția și copilașul său.  
După două zile grupul își luă la revedere de la domnul și doamna Binder și se întoarse în capitală.  
Astfel luă sfârșit un minunat revelion în munți!  
 
Referinţă Bibliografică:
REVELION ÎN MUNȚI / Ion Nălbitoru : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1890, Anul VI, 04 martie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Ion Nălbitoru : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Nălbitoru
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!