CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Comentarii >  

SCRIITOAREA OLIMPIA SAVA ŞI TEATRUL PENTRU COPII ŞI NU NUMAI - de EMILIA DABU
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Autoare a peste nouăzeci de cărţi pentru copii apărute în ţară şi peste hotare, deseori reeditate, Olimpia Sava reuşeşte să ne demonstreze, iată, că omul este un microunivers care poate cuprinde la un moment dat toate planetele cosmice ale sufletului, ale spiritului, ale iubirii şi credinţei. 
  
Toate cărţile sunt scrise în vers clasic, spre o mai uşoară receptare a mesajului, astfel că trece cu uşurinţă de la „Poezii ecologice” la „Desenăm şi colorăm, împreună învăţăm”, „Povestioare Hazlii pentru voi, iubiţi copii”, la „Curcubeie de vânzare”, ca apoi să ne aducă şi un dar special „Împreună învăţăm sfinţii să ni-i respectăm”, o adevărată colecţie a marilor sfinţi creştini, a sărbătorilor creştine, taine ale umanităţii transpuse în versuri prin harul şi măiestria autoarei, ce a „învârtit cuvintele” prea iubitei noastre limbi române. Cele două volume „O scenetă pentru fiecare”, în care talentul scriitoarei Olimpia Sava străluceşte cu adevărat, vin să completeze frumos zestrea de cărţi oferitre în dar de către autoare. Astfel, în lumea teatrului poeta dramaturg ne aminteşte cum să ne apărăm natura, sănătatea, viaţa, anotimpurile lumii divine care ocroteşte mereu creaţia supremă-omul. 
  
Olimpia Sava scrie cu mare har şi smerenie scenete religioase, căci este o poetă de o mare fineţe spirituală. Teatrul scurt pentru copii adus în atenţia cititorului, iubitorului de artă de autoare, cuprinde secvenţe vii, amuzante, înţelepte, stârnesc imaginaţia şi sufletul frumos al copiilor, învăţându-i totodată să respecte lumea în care supravieţuim laolaltă, lume ameninţată mereu de toate tarele societăţii. „Să înveţe fiecare totul despre poluare”, „Dacă apa e curată, viaţa ni-i asigurată”, „SOS Natura!”, şi personaje mult îndrăgite: zâna apei, zâna ploii, zâna florilor, raza de soare, bolta cerească, mereu în luptă cu poluarea, copiii învăţând să ocrotească o lume a purităţii, a frumuseţii, luând atitudine, încercând să-şi salveze lumea poveştilor, în care mai cred încă. 
  
Impresionează mesajul şi modul cum autoarea, iată, reuşeşte să transpună în această lume a inocenţei şi purităţii. În carte avem secvenţe dedicate anotimpurilor cu toate frumuseţile, florile, vieţuitoarele, din primăvara primilor ghiocei până-n iarna dragului Moş Crăciun. Această carte devine la un moment dat un abecedar al vieţii, o călătorie iniţiatică în lumea copilăriei, printre componentele vieţii, prinzându-se în această stare deopotrivă cei mari şi cei mici: veveriţe, arici, zambile, narcise, garoafe, trandafiri, albine, fluturi, trântori, secetă, ploi, curcubeie... Toate lunile şi informaţiile vieţii redate cu măiestrie, cu dragoste şi iubire de autoare, purtând o învăţătură specială, cea a evoluţiei umane deopotrivă cu întreaga creaţie universală. Şi credinţa în Dumnezeu este redată cu o admirabilă cunoaştere. Trebuie să ai o cultură, cunoaştere şi talent să poţi scrie în versuri de o mare frumuseţe şi înţelepciune astfel de scenete să treci cu atâta normalitate de la taina copilăriei la sacralitate, de la o parodie a copilăriei la „Moş Ion Roată şi Unirea”. „E ziua mamei!”, „Violenţa să dispară!”, „Vulpea cea cu ghinion”, „Familia Ronţăilă, „Un pisic de la oraş”, „Parada fructelor exotice”, Parada păsărilor”. 
  
Scenetele sunt concentrate scrise de un spirit fin cunoscător al sufletului de copil, iar autoarea, iată, reuşeşte să ne convingă să luăm cu noi în „acasa” sufletului această carte magică. O carte în care întreaga viaţă a planetei Terra, întreg universul copilăriei, cu toate bucuriile, tristeţile, pericolele ori frumuseţea oferite în dar de autoare pot supravieţui încă acolo unde dragostea, înţelepciunea, speranţa şi credinţa există în lumina adevărului. Scriitoarea Olimpia Sava are în suflet o împărăţie celestă, o bogăţie cosmică, un har divin din care din când în când, transpuse într-o nouă carte, mai oferă şi iubitorilor de cultură şi artă. Fericiţi copiii care se pot bucura de aceste minunate scenete scrise cu atâta dăruire, toate personajele fiind riguros studiate şi având rolul de a ajuta la evoluţia spirituală. 
  
Anotimpul copilăriei este anotimpul cel mai important ca început de drum al evoluţiei umane. Voi da un singur exemplu de frumuseţe din această carte de teatru pentru copii, care nu ar trebui să lipsească din nicio bibliotecă: „Este iarnă, dar frumos, / Totul este nins: pe jos, / Pe copaci, pe-acoperiş.../ Soarele, mai pe furiş, / Mai trimite vreo ocheadă, / Pentru că ar vrea să vadă:/ Baba Iarnă ce mai face,/ Ies copiii să se joace?/ Îl zăreşte în ogradă şi pe omul de zăpadă. / Cu o rază îl răsfaţă, / doar puţin, căci se dezgheaţă! /Au ieşit de prin căsuţe / Şi mai multe vrăbiuţe, / Vesele, nevoie mare, / Că simt razele de soare”... 
  
Cu siguranţă, toţi cei care vor citi această carte vor simţi razele de soare ale scenetelor mângâindu-le sufletul. 
  
Emilia Dabu 
  
14 octombrie 2014 
  
Referinţă Bibliografică:
SCRIITOAREA OLIMPIA SAVA ŞI TEATRUL PENTRU COPII ŞI NU NUMAI - de EMILIA DABU / Ion Nălbitoru : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1423, Anul IV, 23 noiembrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Ion Nălbitoru : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Nălbitoru
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!