CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Comentarii >  

La vârsta copilăriei
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Doamna TITINA NICA ŢENE este în primul rând un admirabil poet autentic. Talentul său deosebit este evidenţiat prin publicarea poemelor sale în foarte multe reviste literare, dar şi prin câştigarea în acest an al Marelui Premiu pentru cea mai bună poezie la Concursul Internaţional de poezie şi proză organizat de revista internaţională STARPRESS. Dar în afară de poezie doamna Ţene este şi un remarcabil povestitor. În cărticica domniei sale „Întâmplări hazlii cu o nepoţică povestite de bunică”, autoarea narează întâmplări şi fapte petrecute alături de nepoţelele sale Catinca şi Anastasia. Autoarea, cu acea blândeţe şi răbdare specifică bunicuţelor, se coboară la nivelul inocentelor nepoţele care cu limbajul lor de copii, îşi manifestă neîncetat curiozitatea pentru nou creând momente hazlii prin pronunţarea literei „l” în loc de „r” sau „mâncând” câte un sunet:

„...nu tau aici, vleau cu tine...”

„Titina, a venit gonoiul..”.

„Latele, latele, du-te şi adu ticla cu late...”

„- Hai să ne jucăm, ială vine mama...”

„- Rămân aici sângălă?”

Dar nu numai prin „stâlcirea” cuvintelor ci şi prin curiozitatea manifestată în diverse împrejurări şi repetarea unor replici ale „maturilor” nepoţica încercă să poarte discuţii „seriose” ca oamenii mari.

„-Tu ai mamă?

- Nu. - De ce?

- A murit!

- De ce? -

- Era bătrână.

Catinca rămâne gânditoare şi frământă, în mânuţele mici, pietricelele. Priveşte în zare cu ochii ei albaştri ca cerul. Se întoarce spre mine:

- Şi tu mureşti?”

Copiii întotdeauna, prin spontaneitatea lor, au creat şi crează situaţii hazlii:

La ora şapte mă pomenesc cu Anastasia că mă trage de pijama şi zice:

- Titina, nu dezi? A venit ZIUA!”

„Anastasia, ia să văd ce ai în gât, cred că ai multă secreţie, că se simte.

Spre surprinderea mea, Anastasia cască gura mare şi zice:

- Vezi, nu am niciun SECRET...”

„- Ce faci Anastasia, nu te culci? Vezi că vine lupul...

- Nu, nu mai vine, l-a păpat capra...”

Prin sensibilitatea pe care o manifestă, copilaşii uneori reacţionează cu oarecare teamă la situaţiile noi în care sunt puşi:

„...am improvizat noi un Moş Crăciun, cu barbă şi costum roşu. Când l-a văzut, a început să tremure.

- Anastasia, spune o poezie, ai fost fetiţă cuminte?

- Dddda, nu meleu, nu pot vobi, îmi temulă gula...”

Atât prin comportament dar şi prin agilitatea şi agerimea minţii lor, copii dau uneori replici de o inteligenţă ieşită din comun. Sau cel puţin aşa ni se pare nouă celor născuţi într-un alt timp cu o societate şi regim perimate pentru tânăra generaţie la care „bombardamentul” informaţional este receptat cu uşurinţă chiar şi de cei mici, gradul de adaptabilitate al lor fiind mult mai ridicat în comparaţie cu cel al celor mai în vârstă. Toate aceste aspecte ale copiilor, reacţiile lor şi comportamentul, sunt surprinse cu măiestrie şi abilitate de doamna Titina Nica Ţene în micuţul volum de povestiri din viaţa domniei sale şi a nepoţelelor. Prin povestirile sale autoarea evidenţiază sufletul pur al copilului, gândirea fidelă fără vicleşuguri şi falsitate chiar dacă cei mici îşi joacă rolul ca nişte mari actori prin naturaleţea lor. Autoarea trăieşte parcă prin nepoţelele sale zburdalnice şi inteligente o a doua copilărie departe de tumultul şi grijile vieţii cotidiene, regăsindu-şi lângă aceşti „îngeraşi” liniştea sufletească.
„Întâmplări hazlii cu o nepoţică povestite de bunică” este o carte de povestiri care poate fi citită de la cei mici până la cei ajunşi la bătrâneţe şi poate constitui un model de „pregătire” educaţională a viitoarelor bunicuţe în relaţia cu nepoatele sau nepoţeii!
Dar şirul întâmplărilor bunicii şi al nepoţelelor nu-l voi dezvălui, rămâne să le savuraţi dumneavoastră prin lecturarea acestui mic volum de povestiri. Vă asigur că veţi avea o lectură plăcută care vă va lumina chipul şi veţi zâmbi în această călătorie în care o veţi însoţi pe poeta şi povestitoarea bunicuţă, Titina Nica Ţene.
Ca o concluzie, autoarea face o remarcă admirabilă pe ultima copertă a volumului:
„Spun, fără teama de a greşi, că niciodată nu am învăţat aşa de multe din altă parte, cum am învăţat de la copii. Toţi copii sunt îngeri trimişi de Dumnezeu pe pământ.”

Ion Nălbitoru – Brezoi, Vâlcea,

Membru al LSR


 

Referinţă Bibliografică:
La vârsta copilăriei / Ion Nălbitoru : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1347, Anul IV, 08 septembrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Ion Nălbitoru : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Nălbitoru
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!