CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Impact > Scrieri >  

DUNĂREA de Doruţa Dumitru
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Strabon, vestitul geograf al antichităţii scrie: ,, Cursul superior al fluviului poartă numele de Danubius şi curge principal prin ţara dacilor; cursul inferior până la Pontul Euxin, şi până la vecinătatea geţilor, este numit Istros. ” 
  
Dunărea izvorăşte din Munţii Pădurea Neagră din Germania prin 2 izvoare (Brege şi Brigach), iar în drumul său străbate 10 ţări (Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Iugoslavia, România, Bulgaria, Moldova şi Ucraina) şi 4 capitale (Viena, Bratislava, Budapesta şi Belgrad), atingând pământul românesc la Baziaş, după care înaintează printre munţi până la Drobeta. 
  
La Cazane, cursul său se îngustează, apoi apele capătă amplitudine, iar fluviul coboară domol printre dealuri de piatră. La Cazane găsim specii de plante rare, precum laleaua de Cazane, Stânjenelul de Stâncă, clopoţeii Cazanelor etc. 
  
Dunărea este întâmpinată de la înălţime de oraşul Orşova, crescut pe terasele şi versantul drept al Cernei. Cale de mulţi kilometri apele străbat Porţile de Fier, ultimul obstacol întâlnit în trecerea lor prin Carpaţi. În acest punct trebuie amintită şi insula Ada-Kaleh, fortăreaţa scufundată pentru construirea hidrocentralei. Căutată pentru preţurile scăzute, aceasta era vestită prin delicatesele turceşti, feluritele bijuterii şi trandafirii din care se producea ulei aromat. 
  
Când în peretele sârbesc se iveşte Tabula Traiana înseamnă că am ajuns în dreptul oraşului românesc Drobeta Turnu-Severin, loc încărcat de istorie.  
  
Podul realizat de Apolodor din Damasc între Pontes şi Drobeta avea menirea de a facilita transportul trupelor romane şi al proviziilor necesare desfăşurării celui de-al doilea război împotriva poporului dac. Podul măsura 1135 metri lungime şi aproximativ 40-50 metri înălţime, având o lăţime de 12 metri; avea 20 de piloni de susţinere. Se pot vedea primul şi ultimul stâlp pe malurile Dunării. 
  
Începând cu Drobeta Turnu-Severin, albia fluviului se lărgeşte treptat, iar apele curg domoale învăluind în două braţe Ostrovul Şimian, apoi Ostrovul Corbului, cotind când spre apus când spre sud, udând pământul roditor de câmpie. 
  
Pe amândouă malurile fluviului întâlnim nesfârşite lanuri de grâu, Câmpia Olteniei şi apoi Câmpia Bărăganului. 
  
După ce trece prin micul port Cetate, Dunărea ajunge la Calafat, răsfirându-se iar în braţe scurte, care încing şiruri mici de ostroave.  
  
Îşi continuă drumul spre Marea Neagră, trecând pe lângă Corabia, Turnu-Măgurele, Zimnicea, Giurgiu, Olteniţa, Călăraşi, Cernavodă, Hârşova, Brăila, Galaţi, Isaccea, Tulcea şi Sulina. 
  
Brăila, oraşul până unde suia odinioară Mediterana, e de două ori legendar, aici se fixa pe vremuri preţul grâului pentru Europa şi Levant, a doua oară prin bălţile fabuloase, preschimbate pe trei sferturi din suprafaţă într-o insulă agricolă depăşind ca mărime suprafaţa de teren cultivabil a Austriei. 
  
Apoi Dunărea curge în ondulaţii dulci, trece să ude brâul oraşului Galaţi, apoi merge prin păduri de tei spre Ceatalul Ismail, unde-şi desface braţele pentru vărsarea în mare şi merge să răcorească pământul Sciţiei Minor şi oraşul Tulcea, aşezat pe horă de coline. 
  
În timpul topirii gheţarilor sau în zilele cu abundenţă în ploi, fluviul atinge, la Ceatalul Ismail (ceatal însemnă în turcă furculiţă) volumul de un milion de metri cubi pe secundă, cifră pe care toate izvoarele din Europa, golite de matca Dunării, nu o pot egala. 
  
În comuna Niculiţel (Tulcea) a fost descoperit în 1971 cel mai vechi şi mai bine păstrat ,,martirion” creştin din întreaga Insulă Balcanică şi printre cele mai rare şi mai preţioase din lume. Este construit din cărămidă şi împărşit în două încăperi mici supra-etajate. În încăperea de sus s-au găsit 4 moaşte întregi de martiri, aşezate într-o raclă comună, de lemn, după tradiţia ortodoxă bine cunoscută cu mâinile pe piept şi capul spre apus. 
  
Ajunsă la Tulcea se despleteşte în trei braţe: Chilia, Sulina şi Sfântul Gheorghe, prin care se azvârle în Marea Neagră cea veşnic biciuită de furtuni. 
  
Între aceste trei braţe se deschide şi înfloreşte, unică prin bogăţia şi frumuseţea ei în Europa, Delta Dunării. Ea se varsă în mare nu prin trei guri, ci prin 52 de guri. 
  
Suprafaţa sa, incluzând complexul lagunar Rasim-Sinoe este de 5050 Km², din care 732 Km² aparţin Ucrainei. Delta propriu-zisă se întinde pe 2540 Km², suprafaţă ce creşte anual cu 40 m², ca urmare a depunerii celor 67 milioane de tone de aluviuni aduse de fluviu, realizându-se astfel o pătrundere neîntreruptă a uscatului în mare. 
  
A fost numită ,, paradisul păsărilor ”, putând fi întâlnite peste trei sute de specii. Plaurii: insule plutitoare duse de curent, acoperite de stufăriş, populate de mistreţi, lupi, vidre, care întretaie drumul bărcilor pescăreşti. 
  
În 1990, Delta Dunării a fost inclusă de UNESCO în circuitul rezervaţiilor mondiale ale biosferei. Au fost declarate monumente ale naturii: călifarul alb, roşu, corbul, dropia, spurcaciul, pelicanul comun, piciorongul, stârcul lopătar, broasca ţestoasă de uscat. 
  
Până acum au fost inventariate peste 1800 specii de floră şi peste 3500 specii de faună, moluşte, peşti, amfibieni, reptile, păsări, mamifere şi peste 2000 de specii de insecte. 
  
Pădurile de salcie şi plop alb formează un peisaj comun în rezervaţie, cele de nisipuri şi de pe grindurile Letea şi Caraoman reprezentând un punct aparte. 
  
Pe malul lacului Erenciuc se află singura pădure din Deltă de anin negru, arie protejată, a cărei prezenţă poate fi explicată prin variaţiile mici ale nivelului apei. 
  
Importanţa Dunării este deosebită, atât din punct de vedere al asigurării legăturii pe cale navală între statele riverane, cât şi a celorlalte beneficii, respectiv producerea energiei electrice prin intermediul hidrocentralelor, asigurarea irigării terenurilor agricole şi aprovizionarea cu apă potabilă şi industrială a oraşelor-porturi, pescuitul bogat, şi nu în ultimul rând potenţialul turistic deosebit. 
  
Toate acestea l-au determinat pe marele savant român Grigore Antipa să afirme despre Dunăre că este „cea mai mare comoară cu care natura a înzestrat ţara noastră”. 
  
DORUŢA DUMITRU domiciliază în Craiova. În prezent este redactor la revista “Femeia Ştie”. Are ca pasiuni: literatura şi muzica folk. 
  
În 2014 a primit premiul III în cadrul concursului Lirismograf - Sibiu –cu textul “Eu şi mama” şi a apărut în antologia Conexiuni lansată la data de 3 iulie 2014, apoi a fost promovat în Radiometafora (SUA) 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
DUNĂREA de Doruţa Dumitru / Ion Nălbitoru : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1344, Anul IV, 05 septembrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Ion Nălbitoru : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Nălbitoru
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!