CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Impact > Scrieri >  

Doamne, dă-mi vis! autor Lilioara Macovei
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Lilioara Macovei este născutăîn Botoşani şi stabilită în Bacău după terminarea facultăţii. A publicat poezii la revista ,,Anotimpuri”, iar pe perioada facultăţii a lucrat la revista ,,Viaţa Politehnicii” Iaşi, ca redactor şi student publicist. În afara talentului de scriitor doamna Lilioara Macovei are ca a doua pasiune: pictura.
Participări la activităţi literare:Ziua Mondială a Poeziei-2013, 2014; colaborator la revista de cultură ,,Chronos Peniţa de Aur”;participat la Concursul ,,Peregrinări” al Centrului de Excelenţă în promovarea creativităţii româneşti ,,ITACA”-Dublin, ediţia a III-a, 2013-proză scurtă; participat la Concursul ,,Peregrinări” al Centrului de Excelenţă în promovarea creativităţii româneşti ,,ITACA”-Dublin, ediţia a IV-a, 2014-poezie; colaborator la revista ,,Faleze de piatră” cu proză şi pictură, 2011, 2012, 2013; participat la Concursul de proză şi poezie,,STARPRESS”, 2014; participat la Concursul internaţional de proză scurtă ,,România-Catedrala din Carpaţi”, ediţia I, 2014
Este prezentă în: Antologia de texte religioase ,,Lumină din Lumină”, cu proză şi pictură, 2014 şi în Antologia poeţilor români contemporani din întreaga lume- ediţie în limba română şi germană din Colecţia Grai Românesc, 2014
A obţinut premii literare: Locul III la Concursul ,,Poezie autentică” cu tema ,,Dragostea”, 2013; Menţiunea I la Concursul de poezie ,,Emoţie de toamnă”(Nechita Stănescu), 2013;Menţiunea I la Concursul Naţional de poezie ,,Toamna”, 2013;Locul I la Concursul de proză ,,Magia Sărbătorilor de iarnă” cu participarea prozatorilor români contemporani din întreaga lume, 2013; Locul III Concursul de poezie ,,Magia Sărbătorilor de iarnă” cu participarea poeţilor români contemporani din întreaga lume, 2013; Locul III la Concursul ,,E primăvară, iarăşi primăvară” proză, 2014;Locul IV la Concursul ,,E primăvară, iarăşi primăvară” proză, 2014,din partea publicului la ambele secţiuni( poezie si proză);Locul II la Concursul de proză ,,Porţile Nordului” de la Baia Mare, 2014


Doamne, dă-mi vis!

Şi iarăşi apare pământul despicat. Mă lovesc de pereţii lui plini de denivelări colţuroase gata puse pe spargerea creierului şi-mi ajunge inima pe limbă. Rostogolirea în hău o fac pentru a nu ştiu câta oară, nu din dorinţa mea şi de fiecare dată pornirea înspre acolo este aceeaşi, fără a avea vreun strop de năzuinţă în a încerca durerea în singurătatea nopţilor.În amintirea unei fericiri evident relative, mă cufund tot mai adânc într-o durere tot mai inconfortabilă.Nu ştiu remedii, nu cunosc direcţii, nu văd soluţii, nu pot aproape nimic deşi, mi-aş dori aruncare din fundul abisului.
Nu ştiu dacă starea asta de raţiune mă purifică, dar chiar şi aşa de-ar fi, este greu drumul, mi-ajunge fruntea în pământ şi-mi pare că nu există cer.Am teamă că florile în vară nu vor avea miros şi nici culoare şi cum să fie frunzele arse de idei?
Nu vreau să cred că pământul va continua să se deschidă la fiecare pas făcut în noapte.Întristarea înăbuşită şi insistentă, nu mai este suportabilă şi aşezată pe margini terestre plâng în voie,simţindu-mă zdrobită aşa cum în mod conştiincios o face şi timpul.
E-adevărat că amintirile se pierd în timp, dar oare durerile vor fi nimicite de vreme?
Îmi ţin capul în palmele ude şi-mi destăinui tristeţea în liniştea nopţii ca şi cum odihna nu mi-o mai primesc de nicăieri.
-Dar, de ce să port toate acestea în taină, crede cineva că povara este mai uşoară?
- Recunosc că sunt mută, dar parcă de prea mult timp.
Amărăciunea mă preface într-un om sfâşiat şi în neputinţe mă las pradă ei.E-adevărat că şi plânsul ajută la transformarea unui om integru într-o epavă şi recunosc că îmi înşel gândurile.
Îmi vreau liniştea de dinainte, dar nu cea prevestitoare furtunii, nu cea compusă temeinic pe absenţă şi vid, pe deşertăciune şi tăcere.
- Ştii ceva despre liniştea morţii sau cea a vieţii superioare?
- Doar puţin!Aş vrea să ştie cineva, dar nu ştiu cine, că fiinţele unite într-o mare iubire, care trăiesc ceva atât de profund şi care este inexplicabil prin cuvinte sau gesturi armonia perfectă fiind completă, se simt indiferent ce lume le desparte.
Am vrut să prind clipa şi amintirea ei se depărtează, iar dorul este cel care arde până şi speranţa revederii din viitor, atunci unde va să fie.Mă readun şi răstălmăcesc cuvintele când tocmai are loc tropote intense în inimă.Cumplit este că în toate se văd urme ale amintirilor şi tot din autoamăgire pornesc într-o visare care mă îmbată şi uit de mine rătăcind în timp.
-Oare sunt de ajutor în existenţa mea prezentă? Neştiind prea multe despre mine acum, cer ajutor şi vă rog să fiţi sinceri cu argumentele.
Amalgamul din capul meu tronează încă triumfător, dar presimt că nu va dura mult...ah!
Evident că am spus o mare minciună, evident că mă simt epuizată şi descompusă, evident că nu împărtăşirea suferinţei mă întăreşte, dar măcar în amintiri are loc întâlnirea cu ea.
Zbuciumul mă devorează şi pulberile rămase nu mai formează iniţialul contur, ci mereu este altceva, o violentă rană, un infernal gând, o realitate crudă, o atmosferă tristă.
Ochii au făcut pact cu inima, vor să plângă ea, fiindcă lacrimile lor sunt prea fierbinţi chiar dacă săraca, ştie că riscă să fie arsă.
-Inăspreşte-te, inimă!
Adevărat că îmi trebuie un vis ca să suport realitatea!
Îmi unesc palmele ca înainte de orice rugăciune, îmi aplec fruntea spre pământ neluând în seamă cum se rostogolesc lacrimile şi rostesc în sinea mea:
- Doamne, dă-mi vis!
- Unul sau două?
- Cred că două.Unul să pot înfrunta realitatea şi unul unde să mă întâlnesc cu ea.
- Dar dacă primeşti unul în care o vezi pe ea, o să înfrunţi mai uşor realitatea?
- Nu ştiu, dar te rog, dă-mi-le, mai des!
Nu am uitat că Sfântul Ioan Gură de Aur (347 – 407) spunea aşa:
"Adu-ţi aminte că, nu după multă vreme, vei lăsa pe toate cele văzute, cerul şi pământul, oameniişi lucrurile. Adu-ţi aminte că eşti nimic, cu trupul şi cu sufletul, că puţin necaz te tulbură pe tine, puţină durere te arde pe tine, un cuvânt prost te răscoleşte pe tine. Deci, pentru ce nu te desparţi tu puţin de viaţa aceasta? Eu îţi spun ţie că eşti dator a te muta de aici, şi, sus, înlăuntrul porţilor cereşti, să-ţi faci ţie cort şi, acolo, de-a pururi să petreci. "
…dar dacă, mi-e dor de ea, ce să fac,Doamne ? 
Referinţă Bibliografică:
Doamne, dă-mi vis! autor Lilioara Macovei / Ion Nălbitoru : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1306, Anul IV, 29 iulie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Ion Nălbitoru : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Nălbitoru
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!