CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Traditii >  

Un precursor al unităţii noastre naţionale-            IOSIF VULCAN
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Un precursor al unităţii noastre naţionale-  
  
IOSIF VULCAN  
  
Un precursor al unităţii noastre naţionale-  
  
IOSIF VULCAN  
  
Iosif Vulcan – intemeietorul revistei Familia  
  
Mai ştie astăzi cineva cine a fost Iosif Vulcan? Vag ne reamintim de el că a publicat primele poezii ale lui Eminescu în revista ,,Familia”.  
  
Dar Iosif Vulcan a fost cea mai reprezentativă figură culturală din jumătatea a doua a veacului al nouăsprezecelea în Ardeal. Cărţile lui, timp de cincizeci de ani, au stat cu cinste pe poliţa românului, iar ,,Familia”, întemeiată de el, a fost flacăra deşteptării noastre naţionale.  
  
Fiu al Bihorului cu studii la Viena se statorniceşte la Oradea şi, timp de cincizeci de ani, a fost un paznic la porţile românismului. ,,Un merituos pedagog în ale literaturii pentru copilăria unui popor”- cum l-a caracterizat Octavian Goga.  
  
De la 1860, când era student la Viena, el a simţit impulsurile epocii privind unitatea naţională, scriind poezii, nuvele, romane şi piese de teatru cu tematică unionistă şi patriotică.  
  
Neamul, trezit de P. Maior, G. Şincai şi Klain, sub verbul lui Vulcan se scutură de zgura trecutului, trezindu-se la o nouă viaţă. Preoţi, învăţători, elevi, iluminaţi de magia unui vis- UNIREA- recitau versurile lui din ,,Lira mea”:  
  
,,Iancule viteaz,  
  
Scoală-te, fii treaz,  
  
Că nu-i bine-n ţară,  
  
Vin duşmanii iară…”  
  
 
  
Crezul lui intelectual ca ultim vlăstar al Şcolii Ardelene a fost ca literatura şi limba română să se modernizeze, părăsind înălţimile vaporoase ale ideologiei cipariene. Totusi naţionalismul lui ă purtat pecetea descendenţei latine.  
  
El a militat şi pentru o mişcare teatrală în Ardeal, înfiinţând ,,Societatea fondului de teatru” şi ajutându-i pe artişti.  
  
,,Familia” lui a fost un fel de buletin literar al epocii şi un certificat dat unităţii naţionale. Scriitori din toate părţile locuite de români îşi trimiteau creaţiile literare, fiind părimite cu un mare entuziasm şi publicate în revistă.  
  
Iosif Vulcan a fost primul care a văzut în Eminescu un mare poet în devenire şi i-a publicat primele poezii: ,,Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie: şi ,,La Heliade”, apoi ,,Junii corupţi”.  
  
Dacă opera lui, pentru noi, cei de astăzi, modestă, a fost uitată, acţiunea lui culturală şi unionistă din ,,Familia” a rămas ca un bilet de intrare pe marea poartă istoriei noastre literare.  
  
 
  
Ion Ionescu-Bucovu  
  
Referinţă Bibliografică:
Un precursor al unităţii noastre naţionale-            IOSIF VULCAN / Ion Ionescu Bucovu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2771, Anul VIII, 02 august 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Ion Ionescu Bucovu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Ionescu Bucovu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!