CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Naratiune >  
Autor: Ion Iancu Vale         Ediţia nr. 2588 din 31 ianuarie 2018        Toate Articolele Autorului

Ion IANCU-VALE - CREANGA SHIRAZ
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
La ceas reavăn de zori de ziuă Glasul, cu timbrul său grav si sonor, mi-a străpătruns iarăşi somnul, rostind :” Definiţie definitivă, a crengii shiraz”. M-am trezit şi am aşternut aceste cuvinte pe hârtie. Din ilogica propoziţie, m-a frapat iniţial ultimul cuvânt, căruia i-am receptat perfect grafia.  
 
Am dat căutare şi am aflat, că Shiraz, este un oraş iranian străvechi şi legendar, aflat la poalele muntelui Zagros, supranumit, printre altele, şi Oraşul Poeţilor şi în care doi mari poeţi persani, Hafez şi Saadi, au mausolee şi sunt consideraţi, şi acum, drept zeităţi.  
 
A rămas apoi, să decriptez această misterioasă şi ciudată alcătuire de cuvinte: „Definiţie definitivă, a crengii shiraz” care, m-a dus, nu ştiu dece, cu gândul şi la un poem pe care l-m creat cu ani în urmă intitulat „Oraşul din vis” , publicat într-una din carţile mele, şi pe care îl redau acum mai jos:  
 
„Se făcea că îi privea de pe celalalt munte,/ structura grandioasă, dominatoare/ plantată în grebănul granitic/ al masivului montan./ Ca un giuvaer uriaş, Oraşul srălucea/ în soarele amiezii şi îl ademenea/ plin de mistere promisiuni şi lumină./ Între ei se afla, însă crevasa care se căsca largă,/ adâncă şi imposibil de trecut…/ Sorbea în pupila avidă cupolele argintii/ şi scânteietoare şi turnurile avântate spre boltă/ balcoanele şi ogivele aurii./ Distingea furnicarul acela în mişcare/ şi plin de viaţă în care fiinţe misterioase trăiau,/ iubeau şi mureau fericite./ O, şi cât n-ar fi dat să ajungă şi el acolo/ dar nu putea nu avea cum,/ implacabila crevasă îl oprea./ Contempla solitar, trist şi neputincios fiinţa fabuloasă a mirificului Oraş,/ interzis deocamdată pentru el./  
 
Aştepta însă neresemnat,/ căci ştia că până la urmă, va afla calea şi va reuşi/ să ajungă pe acel teritoriu atât de râvnit.”  
 
Ce aş mai putea spune? Chiar nu ştiu… Vis din vis, din vis…  
------------------------  
Ion IANCU-VALE  
decembrie 2017  
Târgovişte  
 
Referinţă Bibliografică:
Ion IANCU-VALE - CREANGA SHIRAZ / Ion Iancu Vale : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2588, Anul VIII, 31 ianuarie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Ion Iancu Vale : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Iancu Vale
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!