CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Comentarii >  
Autor: Ion Iancu Vale         Ediţia nr. 2124 din 24 octombrie 2016        Toate Articolele Autorului

Ion IANCU VALE - PROFIL LITERAR - HERMAN VICTOROV - VĂZUT DE ELENA BUICĂ
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cu rădăcini adânci în caldul humus deliormănean, pe care îl slăveşte şi îl cântă cu patos, cât şi loială trăitoare în glacialul, dar primitorul pământ al frunzei de arţar, Elena Buică, ce răspunde şi la sentimentalul apelativ de Buni, mi-a dăruit de curând (într-o miraculoasă şi antologică întâlnire, despre care am să vorbesc altă dată) câteva volume, a căror realizatoare este, printre ele aflându-se şi cea mai recentă carte a sa apărută la editura „Anamarol” şi intitulată „Pe cărările vieţii”, o culegere ce reprezintă „scrieri publicate în diferite reviste”, şi în care, alături de inspirate eseuri literare, autoarea a inserat şi prezentări de cărţi, „fotografiind”, „radiografiind” şi „revelând”, obiectiv şi pertinent opere literare şi figuri importante de scriitori de limbă română, de pe întreg mapamondul.  
 
Astfel în această carte, Elena Buică acordă, prin cele două prezentări dedicate volumelor „Din viaţa unui om oarecare” şi „Sub aripa neagră a războiului”, un spaţiu important şi generos (aproape cincisprezece pagini) autorului lor, Herman Victorov, personalitate socială remarcabilă, inginer, inventator şi prosper om de afaceri din spaţiul canadian, (dar născut şi crescut pe meleaguri româneşti) şi nu în cele din urmă, un autor de forţă care, în maniera clasică a prozei româneşti, se dovedeşte a fi un trăirist şi un sincer mărturisitor de viaţă. Iată în continuare spicuiri din aceste inedite prezentări: Nu este un fapt oarecare să faci debutul după ce ai păşit pragul celor 80 de ani din care răzbate infuzia prospeţimii. Căci cartea sa „Din viaţa unui om oarecare” este fructul rumenit în toamna vieţii domnului Herman Victorov. Şi nu e o carte oarecare, ci un reper, o carte de o mare şi autentică substanţă, o carte care poate fi considerată un punct de referinţă...  
 
Dacă în România numele său este mai puţin cunoscut şi puţini sunt aceia care au aflat că a dus în lume numele şi renumele de român, amintind de zicala că „nu e nimeni profet în ţara lui”, în Canada şi nu numai, se bucură de o prestanţă referenţială. S-a făcut cunoscut în întreaga lume prin inovaţii care au schimbat industria echipamentelor medicale, revoluţionând industria de profil, proiectând un nou model de maşini producătoare de capsule tari şi moi de gelatină, acele învelişuri în două culori în interiorul cărora sunt prafurile-medicament din antibiotice.  
 
Lectura cărţii dezvăluie pas cu pas aceste etape ale muncii încununate de răsunător succes, dar şi traseul de viaţă mult mai larg, acela al devenirii sale ca om. E un traseu în care ne putem recunoaşte ori care din noi, desigur, fiecare în felul lui, păstrând proporţia şi în acelaşi timp, desluşind şi ce ne-a diferenţiat. Cartea ne cucereşte de la primele pagini, pentru că autorul ne vorbeşte cu simplitate şi deosebită claritate despre felul cum a modelat timpul după chipul şi spiritul său, aşa cum, la rândul său, timpul l-a modelat în direcţia adaptării la noi împrejurări de viaţă, astfel, şi-a îndeplinit rostul său pe pământ, într-un mod cum nu le este dat multor semeni...  
 
Totul este spus limpede şi răspicat, în această carte, pe înţelesul tuturor, chiar şi acelor care nu sunt familiarizaţi cu probleme de tehnologie. Întâmplările îmbracă forma unor povestioare desfăşurându-se într-o limbă românească de fină acurateţe, încărcată de autenticitate expresivă, la care a contribuit, şi doamna Mihaela Victoria Ignat, spre lauda domniei sale, semnatara valoroasei prefeţe a volumului, dar şi tehnoredactorul acestuia, domnia sa colaborând în continuare şi la elaborarea celei de a doua cărţi „Sub aripa neagră a războiului”. I-a unit, şi aici, rigoarea şi exigenţa, pentru a da viaţă unei creaţii atractive şi de mare rezistenţă.  
 
Paginile cărţii „Sub aripa neagră a războiului” încep o dată cu debutul evenimentelor întunecate din toamna anului 1940. când s-au petrecut persecuţii şi masacre ale evreilor. Până în acest moment viaţa evreilor era identică cu cea a localnicilor, aceeaşi viaţă de familie, de muncă, de implicaţie în evenimentele ţării, de bune relaţii interumane, de joacă a copiilor. Îi deosebeau religia şi unele tradiţii şi obiceiuri, pe care şi le respectau reciproc, făcându-le existenţa mai frumoasă, mai bogată şi mai interesantă. Evreii erau complet integraţi în viaţa ţării contribuind la modernizarea şi dezvoltarea ei economică şi culturală. Cartea cuprinde emoţionante pagini în care sunt relatate faptele de eroism ale evreilor alături de români, ca fraţi, în războiul de independenţă şi în primul război mondial pentru pământul ţării lor, România. Mulţi evrei au fost decoraţi în lupte pentru apărarea ţării. Intelectualii evrei făceau parte din elita intelectuală, iar în comerţ erau renumiţi. Domnea pacea şi buna înţelegere în toată ţara. După ce am intrat în alianţa cu Germania, ţara noastră a trăit un capitol întunecat din istoria ei. Având la bază motive politice ori propagandistice s-au creat multe suferinţe cetăţenilor români de etnie evreiască...  
 
Autorul s-a dovedit a fi un analist fin al acelor ani care s-au transformat într-o perioadă de luptă pentru supravieţuire. Remarcabila sa gândire analitică şi obiectivă conferă textului credibilitate , dar şi emoţie... Domnul Herman Victorov, un receptor atent al faptelor de viaţă, a urmărit să prezinte chipuri de oameni care să rezulte nu din analize, ci din fapte. Oamenii descrişi trăiesc cu intensitate în paginile cărţii. Sunt vii, îţi rămân în memorie fiecare cu individualitatea sa. Ţării, părinţilor, prietenilor şi oamenilor pe care-i admiră, autorul Herman Victorov le poartă o neţărmurită dragoste şi o aleasă preţuire. Pentru domnia sa, patria şi eroismul oamenilor simpli , inclusiv cei din rândul evreilor, sunt concepte de adâncă spiritualitate. Simţindu-se etern îndatorat le-a închinat multe pagini...  
 
Cartea este în acelaşi timp şi o mărturie a dragostei imense ce-o poartă României şi poporului român, cu toate suferinţele îndurate. Această caldă şi profundă dragoste care atinge coardele sufleteşti ale cititorului şi care nu poate fi pusă la îndoială s-a plămădit în sânul familiei şi în colectivitatea în care şi-a desăvârşit personalitatea...  
 
Valoros este şi faptul că autorul, deşi este înzestrat cu ochi critic şi o fermitate remarcabilă în aprecierea adevărului, nu intervine în desfăşurarea evenimentelor, lăsându-i cititorului libertatea de a-şi forma propriile păreri. Vocea auctorială intervine doar atunci când aduce faptele la timpul de azi: „Au trecut mai bine de şaptezeci de ani din acea zi, dar parcă simt şi trăiesc şi acum jalea evreilor care se vedeau alungaţi, fără să ştie de ce, de pe pământurile în care de sute de ani strămoşii lor trăiseră în pace şi în bună convieţuire cu oamenii locului. De ce ne dădeau afară din Târgu Ocna, oraşul atât de drag în care am trăit o copilărie frumoasă, alături de părinţii, fraţii şi bunicul meu? În sufletul meu de copil, căruia-i plăcea să zburde cu prietenii prin Lunca Trotuşului, am simţit că o întreagă lume s-a prăbuşit, iar eu m-am ridicat dintre ruine, intrând neaşteptat într-o altă vârstă, cea a maturităţii.”  
 
„Sub aripa neagră a războiului” te cucereşte prin spiritul liber cu care autorul valorifică ideile, prin acel ceva pe care nu-l găseşti prea adesea, şi poate fi citită cu deosebit interes şi de către cei care nu dau brânci cu lectura...putând fi considerat însă şi un volum de referinţă pentru literatura română şi universală dar în acelaşi timp şi un document de epocă»  
----------------------------  
Ion IANCU VALE  
Târgovişte  
octombrie 2016  
 
Referinţă Bibliografică:
Ion IANCU VALE - PROFIL LITERAR - HERMAN VICTOROV - VĂZUT DE ELENA BUICĂ / Ion Iancu Vale : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2124, Anul VI, 24 octombrie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Ion Iancu Vale : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Iancu Vale
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!