CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Amintiri >  
Autor: Ion Iancu Vale         Ediţia nr. 1512 din 20 februarie 2015        Toate Articolele Autorului

Ion IANCU-VALE - DESPRE TÂMPENII ABERANTE, NEADEVĂRATE ŞI TENDENŢIOASE
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Dragi prieteni  
Vă spuneam, nu de mult, că în perioada anilor două mii, când Marea Mituire era in plină ascensiun, am publicat o serie de pamflete rimate şi editoriale, în mai multe ziare şi reviste. Au fost catalogate, pe atunci, (de mai mulţi inşi) drept „tâmpenii aberante, neadevărate şi tendenţioase”. Vouă cum vi se par acum? Am să revin. Cu bine. (Ion Iancu Vale)  
 
***  
Revista „JUSTIŢIARUL”, 11 martie 2004  
„NE TREBUIE ÎMPĂRATUL...”  
 
Ca într-o ne controlabilă mişcare tectonică, societatea românească este acum fracţionată de o crevasă vastă, adâncă şi largă: mizeria umană. Simţită acut, la diferite nivele şi-n diferite feluri, de fiecare dintre noi, realitatea crudă şi glacială este evidenţiată cu minuţiozitate şi cinism de către cea mai mare parte a mass-media. Într-o cavalcadă ameţitoare românul este asaltat cu mii şi mii de impulsuri senzoriale care de care mai nocive. Ele îi parvin prin mulţimea de informaţii audio, video sau scrise: violuri sadice, crime abominabile, dureroase drame familiale, anunţuri privind scumpiri incredibile, taxe absurde, cancanuri mondene şi fără perdea, şouri stupide, muzică de gang, stupefiante şi aberante declaraţii politice etc. Toate acestea, inclusiv o sărăcie lucie, generalizată, asaltează zi de zi, ceas de ceas, ca o caracatiţă uriaşă, existenţa omului de rând. Întrebaţi ce este de făcut, aproape invariabil oamenii, şi nu doar cei simpli, răspund marcaţi de-o implacabilă apatie şi-o deznădejde iremediabilă: „Ce să mai faci? Nu mai este nimic de făcut”.  
 
Doar oamenii încă întregi la minte, nemarcaţi de psihologia criminală, bolşevică, ce încă funcţionează, sunt conştienţi că mai sunt soluţii, că se mai poate face ceva. Una dintre acestea are un aer legendar, este antică şi a fost folosită cu mare succes de către fratii noştri latini. Pusă şi acum în practică ar da rezultate de necrezut. De multe ori împăraţii romani, fie ei Cezar, Claudius, Nero, Caligula, Traian sau oricare altul, constatau că vistieria imperială este goală şi nu mai aveau posibilitatea de a asigura „pâinea şi circul” pentru plebea romană lucru ce crea nemulţumiri mari poporului, iar riscul unor revolte devenea deseori iminent. În această situaţie, pentru a nu se ajunge la lupte interne şi având în vedere că nici din vastul imperiu roman, deseori, nu mai aveau resurse şi soluţii pentru a se completa deficitul financiar, imperatorii apelau la o soluţie neobişnuită. Făceau rost de bani chiar la ei acasă. Depistau astfel patricieni, senatori şi alţi magnaţi cărora le căutau, sau le fabricau, diverse culpe: trădare, uneltire, nesupunere... Îi trimiteau apoi, elegant, să-şi taie venele în baie şi le confiscau avutul cu care reumpleau visteria imperiala şi linişteau plebea înfometată şi pe cale de a se răzvrăti.  
 
Spre o situaţie similară se îndreaptă acum societatea noastră, populaţia este din ce in ce mai umilită şi mai spoliată, „patricieni” super bogaţi fiind cu toptanul. Cât despre învinuiri, la noi nici măcar nu este cazul a fi fabricate, ele există din belşug (corupţie, birocraţie, evaziune fiscală, trafic cu suflete şi trupuri umane etc.) presa fiind extrem de zeloasă în a le pune, cotidian, pe tapet. Ne mai trebuie doar „Împăratul”...  
 
***  
Revista „Realitatea Dâmboviţeană”, 205/ 18. 12. 1997:  
„NU E DE GLUMĂ CU ĂIA MICI ŞI GALBENI”  
 
Cu tot statutul de ţară geo-strategică, cu toate avantajele pe care i le conferă un sol variat, cu toate resursele sale subterane, cu tot potenţialul ei uman, fizic şi intelectual, ţara noastră rămâne mereu la coada turmei europene, ca o oaie capie şi râioasă. O parte a românilor, cei care pot realiza, cât de cât, ce se petrece, (pentru că cei mai mulţi în nemernicia şi ignoranta lor, nu-şi dau seama de câte şi ce se întâmplă în jur), sunt intrigaţi şi revoltaţi de starea de fapt existentă. Ei condamnă şi acuză poziţia altor state care nu sunt de acord, ba cu primirea ţării noastre în structurile nord atlantice, ba în comunitatea economică europeană, ba în cine ştie ce alt fel de uniune internaţională...  
 
Dincolo de discuţiile şi părerile expuse în cadrul „radio-şanţurilor”, chiar mass-media oficială, într-o mare parte, îmbrăţişează acest punct de vedere şi bate monedă, cu insistenţă , pe această temă aberantă.  
 
Căci, pană la urmă, este absurd să ceri cuiva să te primească în tovărăşia lui, atâta timp cât nu eşti în stare să stai cot la cot în toate, alături. Conform bunului simţ, ar trebui să-ţi vezi singur de treabă, să te zbaţi şi să încerci să te descurci onorabil, şi de ce nu cu orgoliu şi mândrie.  
 
Or noi ce facem, ne milogim, plictisim, enervăm frizand ridicolul si grotescul... Îi gâdilăm pe americani, pe nemţi, pe francezi la subţiori, sub guşă, pe burtă... Ar trebui ca actuala preşedinţie, actualul guvern, tot ce reprezintă factor de conducere şi decizie la nivel de ţară, să facă tot posibilul şi imposibilul, pe plan naţional, în vederea redresării noastre socio-economică decât să se cramponeze în demersuri umilitoare, fără noimă şi rezultate pozitive...  
 
Pentru că nu vrea nimeni să se împiedice, sau să ducă în cârcă un bolnav, care timp de şapte ani a bolit şi a zăcut fără leac, aşa că ar trebui să ne vedem de treabă, să devenim buni gospodari, şi când fructele vor da în pârg, culesul o să vină de la sine în avantajul culegătorului adică al poporului român.  
 
Şi până la urmă, să ne gândim atent şi să ne dăm seama că ăstora cărora le facem noi curte asiduă, nu sunt cei mai tari din parcare. Ar trebui avut în vedere că americanii şi toţi „atlanticii” lor, în faţa unei reuniuni ruso-asiatice (lucru ce, în mod precis, nu va întârzia să se întâmple!), vor juca la pitici şi că iarăşi vom fi puşi în faţa unor dileme de proporţii, cum deseori s-a întâmplat in istoria noastră.  
 
Ăia mulţi, mici şi galbeni la culoare, sunt cu ochii lor oblici pe toţi şi toate. Şi nu e de glumă. O să fie dracu „cât china’’ pe toata lumea.  
 
Referinţă Bibliografică:
Ion IANCU-VALE - DESPRE TÂMPENII ABERANTE, NEADEVĂRATE ŞI TENDENŢIOASE / Ion Iancu Vale : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1512, Anul V, 20 februarie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Ion Iancu Vale : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Iancu Vale
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!