CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Marturii >  
Autor: Ion I. Părăianu         Ediţia nr. 1515 din 23 februarie 2015        Toate Articolele Autorului

PUIU RĂDUCAN SAU CĂUTAREA FEMEII DIN VIS DE PROFESOR DR. MIHAELA RĂDULESCU
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Puiu Răducan sau căutarea femeii din vis 
  
Puiu Răducan este un poet al căutărilor, al călătoriilor în lumea visului, încercând să-și identifice propriile dorințe, să își regăsească drumul spre sine. Universul liric este străbătut de fiorul neliniștilor sentimentale, versurile sale traducând nevoia imperioasă a dreptului la fericire. Puiu Răducan creează o poezie contemplativă, meditativă, purificatoare, în sensul că eul liric parcurge un traseu inițiatic spre centrul propriului suflet, labirintul interior fiind complex, indicând aspecte ale unui spirit preocupat de sfere înalte. Femeia constituie supratema creațiilor lirice ale acestei cărți, este femeia din vise, acea Fată Morgana, alunecoasă, învăluită în mister, incertă, creație a unor gânduri obsesive. Este iluzie vizuală, imaterială, venită din alte sfere, menită să îi dea autorului senzații nebănuite. 
  
Poeziile acestui autor imprimă lectorului un minunat sentiment de nostalgie pentru poveștile de altădată, cu zâne sau iele, unde imaginația ne duce spre tărâmul tuturor posibilităților. Tematica poemelor lui Puiu Răducan este preluată parcă din mentalitatea colectivă arhaică, folclorul fiind resortul livresc ce ne transpune elegant, indirect, în mijlocul basmelor, reinterpretate în manieră modernă. Da, nu este aici nici un fel de exagerare, autorul cărții fiind un iubitor de literatură folclorică, un bun cunoscător al vechilor povești românești. 
  
Imaginea femeii din poemele acestuia o regăsim uneori în arhetipul Ilenei Cosânzene sau al zânei dintr-un alt tărâm, redefinite în formule contemporane: „ Stau încordat precum vioara./ Ba, câteodată-s fără amintiri./ Ce aş mai vrea să-ţi mângâi inimioara,/ Pe câmpul larg, în lanul de zefiri!// Să stăm aşa, fragili, descătuşaţi,/ Eu, rezemat într-un toiag de crin,/ Tu, goală, jos, în lanul de zefiri,/ Sub buza cerului albastru și senin.”(Lanul de zefiri). În alte poeme, ipostazierea femeii atinge note profane, conotațiile simbolice reflectând aici, senzațiile erotice, trăite de eul creator: „ De pe trotuarul din/ faţă,/ femeia îmi face cu mâna,/ semn,/ 
  
sub bluza-i de sticlă, sâni/ se răsfaţă,/ vor să fugă-afar’/ din sutien.”(Scumpă…) 
  
Femeia este un izvor nesecat de amintiri sau dorințe, ea este elixirul magic spre o lume onirică, unde eul liric pășește printre speranțe și plăceri, printre sentimente unice, irepetabile. Imaginea femeii e pretutindeni, este femeia utopica, imateriala, de pretutindeni și de nicăieri. Nu o găsim niciodată redată în descrieri concise, ea este percepută doar în nuanțe, în orizonturi vizuale depărtate: „ Eşti iară vinul care mă-amețește./ Purtând aşa de-aproape-mbrăţişarea,/ Mă-mbăt de tine iar în noaptea asta,/ O beţie-a iubirii cât cerul şi cât marea. //Eşti floarea albă, mireasmă de cais,/ Femeie dulce cu zâmbet de copil!/ Eşti tot cireşul scuturat în mine,/ Eu, omul păcătos, un... infantil...”(Floare albă) 
  
Imaginarul spațial și temporal din lirica lui Puiu Răducan ne transpune într-o lume diafană, unde percepțiile senzoriale guvernează asupra trăirilor. Totul plutește spre zări îndepărtate, incerte, cu arome nedefinite și culori ambigue. Pășim parcă în alte sfere, într-un ținut magic, unde fiecare sentiment se transformă în amintire sau fiecare amintire se transformă în sentiment. Parcă ne aflăm pe un tărâm mitic, unde senzațiile par realități, fiecare trăire având conotații arhetipale. E un timp imemorial, un spațiu care se sustrage legilor firești, un univers încărcat de emanații sufletești pure: „ Am ajuns să văd șoldul depărtării…/Clinchetul umbrei stă lipit de picioare,/ Mă-nvăluie curcubeul de tămâioare,/ Când luna se piaptănă-n chipul mării.// Prin vise îți văd sânii – trofee…/ Dar am ajuns o piatră ce strigă,/ Și-n nopțile gri cu gust de ferigă,/ Dau bice la cai pe Calea Lactee…//Curând voi învăța cum se moare./ Miresme de dor se urcă în tei…,/ Te-aștept mereu să vii, dar nu vrei!/ Din glastră-mi lipsește o floare.”(Piatra) 
  
Puiu Răducan recurge la procedee artistice diverse, reușind să surprindă prin imaginile vizuale și olfactive de o încărcătură simbolică aparte. Câmpul vizual creat surprinde prin atmosfera propice visului, unde totul se derulează incert, ambiguu. Onirismul din această carte face posibilă trecerea spre alte sfere, unde eul creator e liber să alerge printre veacuri. 
  
În poemele acestui autor contemporan întalnim motivul literar al senzualității, exprimat prin imaginea simbolică a sânilor. Acest motiv face referire la starea de senzualitate erotică, perceputa ca formă de trăire specific umană. E vorba aici de un erotism înțeles în sens sacru, ca formă de manifestare a ființei umane în raport cu pasiunea mistică. Sânii reprezintă un laitmotiv interesant, ce poate conduce spre interpretări cu valențe mitologice. În varianta inerpretativă a mitologiei evreiești, sânul reprezintă dorul pentru protecția maternă, iar în context contemporan, sânul simbolizează puterea feminină, senzualitatea femeii. 
  
Tehnica stilistică a poetului mizează pe încărcătura simbolică a mesajului și pe mirajul vizual redat printr-o varietate de procedee artistice. Lirismul subiectiv are o seducție aparte, căci ne transpune într-un univers fascinant al iubirii, unde stările interioare sufletești plusează energie. Poemele lui Puiu Răducan ne vorbesc despre o lume utopică, despre un vis frumos al căutării femeii ideale. Stările poetice sunt de fapt stările autorului transpuse artistic prin mijloace artistice inedite. Poemele sunt avataruri sufletești ale autorului, versurile fiind de fapt, câutări disperate prin labirintul încurcat al existenței. Cartea lui Puiu Răducan constituie proiecția artistică a defulării dorințelor eului creator, femeia din vise reprezentând centrul simbolic al căutărilor nesfârșite. Ea poate fi Fata Morgana, zâna din celălalt tărâm, capabilă să stăpânească întreaga lume, iar eul creator se abandonează fără nici o zbatere, chiar dacă totul se derulează asemenea unei iluzii optice. 
  
Profesor dr. Mihaela Rădulescu 
  
Referinţă Bibliografică:
PUIU RĂDUCAN SAU CĂUTAREA FEMEII DIN VIS DE PROFESOR DR. MIHAELA RĂDULESCU / Ion I. Părăianu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1515, Anul V, 23 februarie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Ion I. Părăianu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion I. Părăianu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!