CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Meditare >  
Autor: Ion Cârstoiu         Ediţia nr. 1896 din 10 martie 2016        Toate Articolele Autorului

SOARE SFÂNT
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
În Dicţionar etimologic,2004 şi reluat în Eseu despre originea limbilor,2010,p.227 scriam legat de etimologia lui sfânt următoarele: Există părerea comună că acest cuvânt vine din sl. sventŭ „idem“. Dar acelaşi sens îl aveau av. spanta (ca şi la sciţi) care a evoluat la sfand, ce probabil a fost împrumutat de daci care l-au transformat în sfant > sfânt pentru că t era originar în scitică, avestă, v. ind., chiar lat. sanctus are pe t ca şi sl. sventŭ. (Osnovî iranskogo iazîkoznania, Moskva, 1979, p. 303-304). 
  
Ulterior am ajuns la concluzia că vorba sfânt e în relaţie cu...soarele! 
  
1)Ebraicul kadosh"holy" se compară,după mine, cu kada"astru diurn" în bagirmi,Ciad. 
  
2)Englezul holy,sued. helig,germ. heilig etc. ar proveni din PIE*kailo"întreg,nestricat",hailagaz ar fi fost în proto-germanică.Dar în OED se spune:"Primary(pre-Christian) meaning is not possible to determine ,but probably it was "that must be preserved ,whole or intact,that cannot be transgressed or violeted and connected with OE hal(see health, hapiness"etc. După mine holy şi celelalte se compară cu kol"soare" în scitică,kolo" astru diurn" în watubela,ins.Moluce,Indonezia,kolo" roata" în slavă,kala" soarele" hawaian etc. 
  
3)Latinul sacer,sancio,de unde sanctus, oficial sunt deduse din i.-e.*sak-"to sanctify,without any clear outside connections".Referitor la *sak W.Morris ( v.M.Winkelman) se gândea la prefixul sa- ca amintind de cuvântul shaman şi alcătuia o listă de 12 rădăcini cu acest prefix printre care sak indo-european "a sanctifica",sfânt, si chiar sawel"soare".Dar i.-e. sak este exact numele soarelui în jicaque,Honduras. 
  
4)În greacă "sfânt" se zicea hagios dedus curent din i.-e.*ieh2g-"to venerate", însă nu-i mai simplu de comparat cu sanscritul khaga"astru diurn"? Elenii mai spuneau hieros(>hieroglifa) care e asemănător cu heri" soare' în curripago,Columbia,,keri în tariano,Columbia,,hiru,ira in singaleză(Ceylon). 
  
5)Armeneşte "sfânt" e surb ,similar lui sur vechi indian"astrul zilei"+sufixul -b. 
  
6)În scottish gaelic(Scoţia) naomh e "sfânt" după mine cf. nam"astrul zilei" în dumi, kulung,Nepal. 
  
7) Slavul sventu de unde savanţii explică rom. sfânt provine din indo-europeanul *k'wen"holy",iar acesta nu se ştie cu ce e în relaţie.Comparaţi "soare" în nauru(Oc. Pacific) ekwan,akona în kabadi(Papua Noua Guinee), kon în chimu(Peru), kin în turcice şi uto-azteca,Mexic etc. 
  
8)În legătură cu slavul sventu este irano-scitic spanta,pe care-l comparăm cu epang"soare" în cochimi,California, pungă în ayapathu,Australia, şi cele scrise la p.7 ekwan,akona etc.ştiind că p/k se întâlneşte în pent-"5" la greci,,slavi,panci la vechii indieni faţă de quinque latin. 
  
,apa~aqua,rom.patru:lat. quattuor etc. 
  
9)Finl.pyha"sfant" seamănă cu sipis"astrul zilei" fenician cu eliminarea primei silabe si s>h. 
  
10)Hidatsa(N.Dakota) xubaa"holy" e similar cu soarele în bantu guba (Africa de Sud). 
  
11)"Sfânt" în rapanui(Oc.Pacific)e tapu=tabu pe care nimeni nu-l compară cu taba"soare în paiute de nord,Arizona,respectiv aftab în afgană. 
  
12)În limba chaga,Tanzania, ruwa înseamnă "soare" şi "zeu"! 
  
Iată alte similitudini soare=sfânt:În folclorul românesc "bătrânii vorbesc de sfântul soare";în dicţionare,DEX etc. se aminteşte de sfântul soare;Vasile Alecsandri,Hora Unirii:"Şi să vadă sfântul soare";G. Coşbuc,Moartea lui Fulger:"tu, soare sfânt";Schiller,Odă bucuriei:"sol din rai cu soare sfânt"(în traducere româneasca);Radu Gyr:"ca soarele sfânt de pe Cer";căutaţi muzica cu soare sfânt,pe internet.Acum 5 ani când am găsit poezia cu soarele sfânt de pe Cer mi-am dat seama ca sfânt vine de la soare ,dar am abandonat etimologia din cauza ....autorului.Am reluat-o acum un an şi am ajuns la concluzia că sintagma soare sfânt e mai răspândită şi mai veche.Aşadar rădăcinile indo-europene au la bază ceva concret şi anume soarele care luminează, încălzeşte, dă viaţă fiinţelor.Soarele este speranţa, salvarea, mântuirea;la soare te închini,e sfânt.Întâmplător altarele bisericilor sunt spre răsărit de unde se înalţă Soarele?Eşti soare sfânt pentru noi,Isuse(bisericile romano-catolice din Cluj Napoca,Iaşi,Motru etc.). 
  
Referinţă Bibliografică:
SOARE SFÂNT / Ion Cârstoiu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1896, Anul VI, 10 martie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Ion Cârstoiu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Cârstoiu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!