CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Ganduri >  
Autor: Ion Cârstoiu         Ediţia nr. 1678 din 05 august 2015        Toate Articolele Autorului

THE ORIGIN OF LANGUAGE.CHANNEL/CANAL

 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Aşa cum se cunoaşte, rom. canal
Şi alte cuvinte care înseamnă „şanţ, groapă“ provin, cum e şi logic, de la verbul „a săpa“: lat. fossa de la verbul fodere „a săpa“, în rusă „mină, ocnă“ e kop' de la verbul kopati „a săpa“, în altă limbă slavă şanţul se numeşte prikop, de la acelaşi verb.  
Foarte interesant e cuvântul rigolă „canal mic, şanţ mic“, în explicarea căruia nimeni nu s-a gândit să-l compare cu „trestia, stuful“. Cuvântul fr. rigole este explicat prin medio-olandezul regel, iar acesta din lat. regula „linie dreaptă“.  
După noi în rigolă putem vedea şi cuvinte turcice - şi nu numai - de exemplu arîk, arîg, arig, care înseamnă „canal“ şi care sunt derivate din verbul „a săpa“ (vezi Sevortian, op. cit., p. 189, comparate cu dravidiana foarte multe detalii şi chiar cu „a ara“. Şi mai interesantă este existenţa unui lat. class. arrugium „galerie de mină“, cuvânt de origine iberică care a dat sp. arroyo, arrugie, atestat în 1729 cu sensul „canal de scurgere în mine (NDE, 48). Arrug seamănă bine cu arîg din turcice - mai ales cu mong. arug- pentru a nu le considera înrudite. Este probabil vorba de neamuri finice ori turanice care s-au amestecat cu celţii sau care au cutreierat tot nordul şi vestul Europei în preistorie. Şi au lăsat urme.  
Să fie oare o întâmplare că gr. kanon „regulă“ are acelaşi etimon kan- „a săpa“ din iraniană? E probabil ca regula latină să fie şi ea în relaţie cu brazda la arat sau cu repetarea de multe ori până rămâne o dâră adâncă, un „şanţ“ . De la arâg, arig, arrug - la rigola nu e departe: o simplă afereză cf. araki-raki „rachiu“. Tot în legătură cu „a săpa, a scobi“ şi deci cu canalul era văzută fata la iranieni kanya sau femeia: kona la suedezi, coană al nostru, kuna „femeie“ în tupi guarani (America de Sud), kin în armeană, în udmurtă ken „noră“ etc., femeia fiind văzută ca o brazdă (loc arat) în toate vechile mitologii.  
Ar fi multe de scris despre magh. arok - se vede legătura cu arik, arâk, arig -, cu sl. rov „şanţ adânc, groapă“, poate şi cu lat. rivus, rus. reka etc.  
Dacă cineva se mai îndoieşte de relaţia lui canalis cu „a săpa, a scobi“ iată o frumoasă explicaţie dată în NDE, Paris, 1913, p. 158: canal, „râu săpat de om: rivière creusée par l'homme“.  
Atunci de unde confuzia cu „trestia, stuful“? În scitică kana înseamnă „cânepă“, la greci şi romani canna „trestie şi stuf“. Această plantă în acadiană se chema qanu, la evrei qaneh, de unde numele ei a ajuns la arabi qandi (vezi numele zahărului din această trestie).  
Sistemul de canalizare începe la sumerieni: „În Sumer se sapă canale “, apoi a trecut la iranici: „sistemul de irigare al pământului agricol practicat în Iranul antic prin canale subterane numite qanat care aduceau apa din munţi, din izvoare şi din râuri până la ogoare, este în mod evident preluat de la sumerieni“ (C. Daniel, Civil. sumer., p. 252).  
Şi acum relaţia canal - trestie: „Regii sumerieni... au plantat trestia de-a lungul canalelor “ (C. Daniel, op. cit., p. 134 şi din acelaşi autor Civil. asiro-bab., p. 202: „Trestia era atât de utilă încât uneori se planta de-a lungul canalelor“).  
Trestia se ştie este o plantă iubitoare de apă. De aici confuzia între numele ei şi canalul prin care curge apă (în filosofia chineză kan „apă“ fiind una din cele 8 trigrame).  
  
Prof Ion Carstoiu 
Referinţă Bibliografică:
THE ORIGIN OF LANGUAGE.CHANNEL/CANAL / Ion Cârstoiu : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1678, Anul V, 05 august 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Ion Cârstoiu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Cârstoiu
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!