CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Relatare >  

Preşedintele Asociaţiei Cultul Eroilor Gorj a demisionat din funcţie
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
După 35 de zile cât a ocupat funcţia de preşedinte al filialei Gorj a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria”, Ion C. Gociu a demisionat din funcţie. Motivele demisiei se pot citi în documentul de mai jos transmis superiorilor de la Asociaţia din capitală: 
  
DEMISIE 
  
Către, 
  
Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria” București 
  
Domnului Președinte, general mr.(r) Visarion Neagoe 
  
Subsemnatul col.(ret.) Ion C. Gociu, propus/ales ca Președinte al Filialei Gorj a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, activitate ce s-a desfășurat în ziua de 10 iulie 2014; 
  
Prin prezenta notificare vă comunic să luați act de demisia mea urmând ca activitatea să-mi înceteze imediat și necondiționat. 
  
Hotărârea este unilaterală și se datorează următoarelor cauze: 
  
– alegerea mea, ca președinte al Filialei Gorj, acceptând-o mi-a creat obligația și m-am angajat în fața Adunării și a Dumneavoastră că voi duce la îndeplinire toate îndatoririle ce-i revin acestui organ, mobilizând în această activitate pe toți membrii Comitetului Director, continuând cu ce a fost remarcabil în activitatea depusă de predecesorii mei; 
  
– în încheerea speech-lui expus la acea adunare, v-am reamintit (dacă mai era cazul), faptul că, din anul 2011 a dispărut din Cimitirul Eroilor bustul generalului Ion Culcer ce dăinuia pe soclu din anul 1920 și că, până la data respectivă nu s-a luat nicio măsură de găsirea/refacerea lui. La acest simbol al dăruirii către Neam și Țară în Ziua Eroilor se depuneau coroane și jerbe de flori, lucru care a încetat și e tratat cu nepăsare. Când, ulterior, însoțit de Comitetul Director am mers la fața locului pentru a vedea starea de fapt a unicului obiectiv de acest fel în județul Gorj, spre surprinderea a mea/noastră am rămas oripilat/oripilați de aspectul deplorabil al acestui spațiu sacru (în concepția mea), de profanarea cu o inconștiență condamnabilă a Cimitirului de Onoare, înființat de germani în anul 1918 când orașul era sub ocupația lor. Acum este transformat, prin dezinformare, zic eu, în cazarmă!? cu destinație de Cimitir Militar, obiectiv care nu are nicio legătură cu eroii neamului și soldații țărilor străine căzuți la datorie pe teritoriul județului Gorj, în luptele din Primul Război Mondial și înmormântați aici. Am văzut și am sesizat faptul că, meseriașii care în ziua aceea lucrau la cripte, în pământul scos pe malul gropii, erau rămășițe de oase umane, iar tivga celui îngropat a fost a unui tânăr, apreciat de noi după dantura completă. Ce oroare!! 
  
Este adevărat că, după anul 1992 în toate orașele țării cu garnizoane, au luat ființă cimitire militare, parcele militare, care sunt amplasate alături sau în incinta cimitirelor unităților administrativ-teritoriale – un lucru bine-venit pentru cei care au slujit Patria sub Drapel – dar din informațiile mele, în nicio garnizoană nu s-a întâmplat ca în orașul nostru fiindcă, potrivit Legii, acestea (cimitirele militare) nu sunt considerate a fi de Onoare. (Art.2, al.3, din Legea nr.379/2003) și nu au ce căuta în cimitirele eroilor; 
  
În Garnizoana Târgu Jiu, încă din anul 1993, cu o nesăbuire greu de priceput, s-au încălcat grav actele normative: Legea nr. 424/1940, urmată de Decretul Consiliului de Stat nr. 117/1975 și acum în vigoare Legea nr. 379/2003 care, în diferite moduri de exprimare au avut/are menirea de a defini și a proteja mormintele de război. Le-am amintit și pe cele anterioare Legii nr.379/2003 să nu se creadă că până atunci nu a fost aceeași regulă cu mormintele de război. Cum poate fi considerată altfel decât incoștiență distrugerea cu buldozerul a crucilor de la locul lor pe care era scris numele celui înmormântat, în scopul de a crea un loc în suprafață de 7.960 mp destinat Cimitirului Militar, de-a valma, peste cele 1.300 de morminte ale soldaților de origini: români, germani, austrieci și alții, care aveau parcele distincte. 
  
Având în vedere că, la sesizările făcute de Comitetul Director al Filialei Gorj factorilor responsabili și cu drept de decizie, aceștia au rămas indiferenți, pasând dezinvolt răspunderea de la unii la alții și nu s-au implicat pentru soluţionarea acestei fapte reprobabile; 
  
Subsemnatul, cu pretenția că sunt educat în spiritul respectării ONOAREI, nu pot rămâne nepăsător patronând o infamie, fiindcă mi-aș murdări demnitatea și m-aș face vinovat, de tăinuirea unei grave nelegiuri care m-ar afecta profund și aș rămâne cu mustrări de conștiință câte zile voi mai avea de trăit… 
  
…Așa să-mi ajute Dumnezeu!! 
  
Col.(ret.) Ion C. Gociu, Târgu Jiu, 15.08.2014 (Adormirea Maicii Domnului) 
  
Nota mea; 
  
În acest an se împlinesc 100 de ani de la înființarea Cimitirului, care în anul 1938, era cel mai admirabil dintre toate cimitirele din România. În cei patru ani scurși de la demisia mea, (la intervenția urmașilor gl. Culcer) s-a realizat bustul și s-a mai montat o cruce asemănătoare cu cea inițială. În rest totul a rămas cum a fost și numărul cavourilor, cresc de la o zi la alta. 
  
Ion C. Gociu 
  
*** 
  
Referinţă Bibliografică:
Preşedintele Asociaţiei Cultul Eroilor Gorj a demisionat din funcţie / Ion C. Gociu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2802, Anul VIII, 02 septembrie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Ion C. Gociu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion C. Gociu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!