CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Artistic >  

O ZI TRISTĂ CHIAR DE SĂRBĂTOAREA SFINTEI MARIA
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
MINI FRAGMENT DIN ROMAN 
  
…………………………………………………… 
  
Zi frumoasă de toamnă, cu soare strălucitor de dimineața până seara. Cerul era limpede ca sticla și nu era nicio adiere. Praznicul casei nu se mai ținu ca altădată, cu mâncare aleasă și lume multă. Mâncară toți ce putu să încropească Veta, ca într-o zi obișnuită de post. Norocul lor că pentru copii aveau lapte, ouă de la orăteniile de pe bătătură și legume de tot felul din grădina casei. Făină de mălai din porumbi de-ai albi, se găsea îndestulător în uleiul așezat în bucătăria casei. 
  
Soarele se ridicase de un stat de om. Vacile și caprele au fost duse la păscut cu ale lui Muie. Când a auzit vorbă pe bătătură, Ion s-a sculat de lângă frate-su și tiptil a ieșit în tindă să vadă cu cine vorbește mumă-sa, care, de-o vreme era tot supărată și nici cu ei nu se mai juca. Când l-a văzut pe tăticul său, de bucurie a tras un chiot și nu s-a oprit până la el. Tatăl l-a ridicat în brațe și l-a sărutat pe frunte. 
  
- Când ai venit tăticule? …că mi-a fost tare dor de matale. Eu crezui că a venit Mămița să mă ia la Brăila, că așa a zâs! De ieri am auzit copiii că az’ îi SântaMărie! Mămica i-a pus și poza pe poartă ca să să bucure c-o așteptăm. O văzuș’!? Hai să ț-o arăt. Mămica a pus-o pe pânză neagră ca să să vadă bine cân’ o veni, că-i micutică și poarta-i mare. 
  
Părinții rămaseră încremeniți. Copilul se ținea cu brațele de gâtul tatălui și privirea îi era întoarsă spre poarta cu poza agățată de ea. Costică, uimit că Ion n-a priceput ce s-a întâmplat, din ochi și mimică își întrebă consoarta. Suflându-și nasul în cârpa neagră de pe cap, ea, mișcând capul la dreapta și la stânga în sens „de nu” dete de înțeles că nu le-a spus nenorocirea petrecută doar cu câteva zile în urmă. Uitându-se la el, femeia îi răspunse: 
  
- Am zâs că o să afle când să întoarce muma! 
  
- Bine! Oi vedea eu azi, că-i bine să le vorbim domol, altfel… și nu mai pronunță ce vrea să zică, „că îi distruge sentimentele.” Eu înțeleg că n-am să uit niciodată cum a fost și ce era în sufletul meu, când am auzit ce s-a întâmplat cu tata. 
  
- Ce s-a întâmplat? …întrebă copilul care se desprinsese și coborâse din brațele tatălui cu gândul de a merge la focul din bucătărie unde, în zălar atârna căldărușa cu apă pusă la fiert pentru mămăligă. 
  
- A plecat la război și n-a mai venit. Eram un pic mai măricel ca tine! …și Costică își mângâie fiul pe căpuțul cu păr bălai. 
  
- Și n-ai plâns? 
  
- Nu, că eram bărbat! Bărbații nu plâng din orice ca femeile. Ei pleacă la muncă la stăpân, se duc la război să se lupte cu dușmanul care vrea să cotropească țara. Femeile sunt mai slabe și plâng oricând, ca mămică-ta. Și când le ia vulpea un boboc, sau lupu’ un ied, bocesc de se aude în tot satul. Tu ești om și nu trebuie să plângi. 
  
- Da’, n-o să mai fiu ca bărbații, că la bâlci am plâns cân’ l-a vândut mămica pe Sâmbotin? 
  
- Aia a fost atunci. Mai este un pic și faci șase ani și devii puternic. Să ții minte că orice s-ar întâmpla, oamenii ca noi nu plâng. Dacă eu plec și mor la război, să fii mândru cum am fost eu când a murit Tata. Toate femeile plângeau, dar noi nu! 
  
- Lasă-l, Costică! Zise Veta cu glasul stins. 
  
- Ioane, du-te și scoală-l pe frate-tu că pusăi căldărușa pe foc să vă fac mămăligă să mâncați cu lapte bătut și ouă în tigaie! Când auzi vorbele mamei sale că le face și mămăligă, o zbughi pe scara tinzii să-l scoale pe Rițu și să-i spună „că a venit tăticu” și că mămica le făcu bunătăți să mănânce. 
  
Ion C. Gociu 
  
_______________________ 
  
Vas mare făcut din doage de lemn sau prin scobirea unui trunchi gros din arbore secular prevăzut cu un fund. In el se păstra făina făcută din boabe de porumb, fără a se râncezi 
  
Referinţă Bibliografică:
O ZI TRISTĂ CHIAR DE SĂRBĂTOAREA SFINTEI MARIA / Ion C. Gociu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2783, Anul VIII, 14 august 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Ion C. Gociu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion C. Gociu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!