CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Artistic >  

ÎNSEMNĂRILE DIN CATASTIFUL TATĂLUI (MINI FRAGMENT DE CAPITOL DIN ROMANUL BRĂILA ORAȘUL AMINTIRILOR)
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
„Marioara, că așa m-a rugat să-i zic, este o făptură frumoasă. A împlinit 22 de ani și nu-i măritată. Când am întrebat-o, de ce? …mi-a povestit că pe la 17 ani avusese o aventură cu un tânăr pe care l-a iubit și a abandonat-o, fiindcă se îndrăgostise de alta. .A plecat din sat și de atunci nu l-a mai văzut. A auzit că ar fi primit Ordin de chemare la armată și, dus a fost! M-a făcut să înțeleg că din vremea aceea, nu s-a mai încurcat cu altul.” 
  
După modul cum o descrisese tatăl său în catastif pe femeia de ajutor la lucru, fiul înțelesese că Maria avea un șarm aparte. Era îngrijită, harnică, și dimineața când se prezenta la lucru, întotdeauna o găsea lângă mașină, trebăluind câte ceva. Era drăgălașă și mirosea plăcut a lavandă. Zilnic își schimba bluza pe care o îmbrăca. Păru-i castaniu, îl purta pieptănat cu grijă și făcut coc, prins cu ace scumpe, oferite de mătușa sa. În atelier și-l acoperea cu un batic alb, care făcea parte obligatoriu din ținuta de protecție, înbrăcată cu halatul vopsit bej, culoare stabilită pentru tot personalul care lucra în Atelierul nr. 15. 
  
Zilnic purta asupra ei o bocceluța cu care venea de acasă. Era făcută din pânză groasă din bumbac, înflorată, țesută în război. În ea avea și o borsetă din piele, primită de la sora mamei sale, cadou de ziua Sfintei Maria a Mică. Pe lângă batistă și oglindă, erau și alte lucruri femeiești pe care le folosea când mergea la toaletă „pentru sine” și pentru fardat, la întoarcere spre casă. Probabil, așa o sfătuise mătușă-sa, femeie trăită la oraș, - că-i potrivită ținuta pentru nepoată-sa, în noua ei poziție, de lucrătoare într-o fabrică. 
  
  
După prima seara de extaz petrecută în pat cu „șeful”, căruia i se adresa cu apelativul nea Costică, zilnic aducea de acasă și o garafă plină cu cafea Frank, - că de-a naturală cu greu se mai găsea, și asta era mai ieftină - un set de două ceșcuțe din porțelan antic, marca JOHNSON BROS, înhățate din bufetul mătușei. Dimineața, că întotdeauna sosea mai devreme, înainte de semnalul sirenei pentru începerea lucrului. După masa de prânz mâncată la cantină, Marioara cu buzele rujate își aștepta șeful cu ceștile pline, așezate pe un macrameu, pus cu grijă pe blatul mașinii. Când erau siguri că nu-i vede cineva, Costică o răsplătea cu o sărutare, deseori prelungită, pe buzele cărnoase, plăcut mirositoare. La rândul ei, provocator, îl gâdila cu vârful limbii, până i-o primea în gura lui. Fiindcă amândoi erau nefumători, puteau să-și bea în liniște cafeau în atelierul tăcut de larma mașinilor și să se sărute în avans pentru ce urma să se întâmple seara în camera ei, că la el, aproape permanent era colegul Homescu. În timpul pauzei de prânz, ceilalți muncitori erau în spațiul amenajat, pentru fumători, cu un etaj mai sus decât al locului de muncă. Acolo, până sirena suna reînceperea lucrului, deavalma, bărbați și femei discutau vrute și nerute; despre situația politică după ocuparea Poloniei, ce stofe și încălțări s-au mai adus la Economat și câte și mai câte. Nu lipseau mărturisirile despre micile preocupări, aventurile sentimentale în casele de toleranță de pe strada Crucea de Piatră, despre cârciumile din oraș cu ospătărițe frumoase și la care din ele băutura și mâncarea este mai bună și mai ieftină. 
  
Ion C. Gociu 
  
Referinţă Bibliografică:
ÎNSEMNĂRILE DIN CATASTIFUL TATĂLUI (MINI FRAGMENT DE CAPITOL DIN ROMANUL BRĂILA ORAȘUL AMINTIRILOR) / Ion C. Gociu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2760, Anul VIII, 22 iulie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Ion C. Gociu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion C. Gociu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!