CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Marturii >  

MĂRTURIA UNUI TÂNĂR OFIȚER
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
O REALITATE CRUDĂ PETRECUTĂ ÎNTR-O MARE UNITATE DIN ARMATA REPUBLICII POPULARE ROMÂNE 
  
De foarte multe ori, stau şi mă gândesc cât de uşor intru în zona prăfuită a amintirilor, unele frumoase, iar altele de-a dreptul năucitoare şi acum, după atâţia ani de la momentul când s-au consumat. Sertarele minţii umane stau încuiate cu evenimente conservate în cutiuţe, din care, odată deschise, ies la iveală amintiri care mai de care mai emoţionante. 
  
Fusesem mutat de la Atelierul de reparații în Comandamentul Brigăzii, compartimentul înzestrare artileristică. Aici aveam şef direct pe maiorul Victor Turneanu, ofiţer guard ca și mine, dar specialist în bombe de avion. În cadrul comandamentului eram încadrat în Statul de război, ca şef al înzestrării cu armament şi muniţii pentru D. 36 Anti Aeriană care se înfiinţa la mobilizare. În această formulă, am lucrat până în anul 1960, când şi maiorul Victor Turneanu a fost trecut în rezervă, fără drept de pensie, fiindcă nu avea împliniţi 20 de ani de serviciu militar. Şase luni i-au lipsit să beneficieze de acest drept – de pensionar militar. Mă simpatiza, cunoscându-mă foarte bine, de la examenul de absolvire al şcolii militare unde a participat ca delegat al M.Ap.N. fiind membru chiar în comisia de examinare a mea la absolvire. I-am plăcut din toate punctele de vedere și mi-a făcut invitaţia de a cere să fiu repartizat la D.45 A.A. unde erau locuri vacante în specialitatea mea. 
  
Odată cu trecerea timpului de lucru împreună şi a devenirii mele membru PMR, fără motive, mă suspiciona că-l „lucrez”, văzând în mine un eventual potenţial candidat de schimb la funcţia lui. El nu era membru de partid. Recunosc faptul că am fost provocat de un ofiţer de contrainformaţii, să fiu informator, dar nu am acceptat și nu l-am trădat pe şeful meu. Acest fapt mi-a atras critici de la ofiţerul de contra informații.. 
  
Contra informatorul, Vasile Drăgoi, era o fiinţă umană rea, însemnat de Dumnezeu, având buza de jos tăiată şi cicatrizată, vizibil deranjant. Isteţ şi viclean în a te aborda și toate cadrele aveau spaimă de el. 
  
Maiorul Victor Turneanu mi-a făcut şi i-am făcut vizite, i-am cunoscut familia, soţia lui fiind o distinsă doamnă descendentă dintr-o familie de intelectuali doljeni. În serile lungi de iarnă am jucat împreună poker, la mine sau la el acasă. 
  
Ca şef comun, pentru unele măsuri şi atitudini inconsecvente, l-am şi bârfit cu Florin Balaci, şeful atelierului de reparaţii armament al brigăzii, colegul meu şi partenerul nostru la jocurile de poker, și l-am poreclit „gâdele”, dar numai atât. Ne-am purtat demni. „Slujba-i slujbă, drujba-i, drujbă!” Noi aveam 22-23 de ani, el 36 de primăveri cum îi plăcea să zică. Îl consideram bătrân şi tipicar.., dar nu duşman al poporului cum ar fi dorit cei ce-l urmăreau să-i găsească hibe pentru a fi înlăturat din armată. Martor îmi este Dumnezeu! 
  
A fost trecut în rezervă în anul 1960, la câteva luni după procesul politic al unor cadre din Comandamentul Bg.4 Artilerie Antiaeriană, la care, maiorul Turneanu a participat ca martor al acuzării?!, situaţie ce mi-a dat mult de gândit. A fost folosit de organele securităţii din armată, ca „unealtă de unică folosinţă” împotriva unor colegi şi apoi aruncat ca o măsea stricată. 
  
Situaţia m-a oripilat. După proces ,zilnic îi urmăream comportamentul bulversat, figura gânditoare, cu remuşcări de ceea ce făcuse, şi-l discutam cu Florin. Timp de 8 ore petrecute în acelaşi birou, îi citeam pe faţă suferinţa. Nu mai râdea ca altă dată, nu mai glumea şi devenea respingător şi când dorea să fie amabil. După program intra direct într-o cârciumă, nu singur, atrăgându-mă şi pe mine. Cele câteva luni după proces, până la trecerea lui în rezervă, au trecut repede, dar pentru el a fost un supliciu. 
  
  
În toamna anului 1959, au fost citaţi la tribunalul Militar Craiova, lt. colonel Constantin Mihăescu – sef de stat major al Brigăzii , căpitanul Ovidiu Nicolae – Șeful biroului operaţii şi maior Adrian Becherete medicul Brigăzii. Sumar judecaţi, au fost condamnaţi la peste 10 ani închisoare, „pentru acţiuni de sabotare a măsurilor de asigurarea operativităţii Marii Unităţi pe timpul evenimentelor Revoluţiei din Ungaria din 1956, pentru aprecieri negative la calitatea armamentului sovietic şi probabil şi alte afirmaţii considerate duşmănoase împotriva orânduirii socialiste”. Pe loc au fost reţinuţi ca inculpaţi. 
  
Au „zăcut” în puşcărie până in vara anului 1964, când s-a decretat Amnistia generală a deţinuţilor politici. 
  
Reabilitarea lor s-a făcut târziu, când bolile le distrusese sănătatea, timpul trecuse şi le marcase viitorul propriilor familii, soţii şi copii. 
  
Victor Turneanu fusese chemat ca martor în această oribilă înscenare, iar „inculpaţii” au fost înmărmuriţi ce declara colegul lor, pe timpul rechizitoriului. 
  
În anul 1968, m-am întâlnit în Bucureşti cu - de acum reabilitat, colonelul Constantin Mihăescu, ce fusese repus în drepturi şi reîncadrat la Marele Stat Major, care mi-a povestit multe detalii de la acel proces şi care m-au impresionat profund. 
  
Colonelul Constantin Mihăescu, provenea din armata veche, era căsătorit cu fiica unui diplomat român, născută la Versailles în Franţă, localitate care, la întocmirea fişei de personal l-a derutat ca denumire şi l-a determinat pe şeful de cadre al diviziei de atunci, un căpitan, adus din minerit, „sărac cu duhul”, dar cinstit şi omenos să-l întrebe cu seriozitate: „În ce raion se află localitatea asta tovarăşe colonel?” Aşa prevedea formularul! Acum au devenit istorie şi unul şi altul. 
  
Cât a stat în puşcărie, soţia lui a lucrat ca muncitoare necalificată la secţia placaj a Combinatului de Prelucrarea Lemnului Tg.Jiu. Cei doi copii au urmat o şcoală profesională,– în liceu n-aveau voie - şi ulterior cu profilul muncitoresc în virtutea meseriei din şcoala profesională au ajuns prin muncă şi răbdare, dar cu întârziere, ingineri în cercetare. 
  
„Din stejar, stejar răsare!” 
  
Ion C. Gociu 
  
Referinţă Bibliografică:
MĂRTURIA UNUI TÂNĂR OFIȚER / Ion C. Gociu : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 2711, Anul VIII, 03 iunie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Ion C. Gociu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion C. Gociu
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!