CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Marturii >  

MINIFRAGMENT  DE BILDUNGSROMAN,  LA ANIVERSAREA ZILEI DE 10 MAI
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
 
  
AȘA AM FOST ADUS PE LUME  
  
 
  
Cu noaptea în cap, când încă nu se crăpase bine de ziuă, Măria lui Gociu, soacra Vetii, s-a sculat cu grijă să nu-şi trezească nora care mai aţipise un pic, după o noapte de zbucium. S-a dus la vatra cu zălar, a aţâţat focul, a pus căldarea mare de tuci în lanţ, a umplut-o cu apă, să fie la îndemână, apoi a coborât albia de cămăşi din pod, a şters-o de păianjeni şi a rezemat-o de peretele casei. A alergat în grădină, a cules o poală de ştir, l-a spălat în mai multe ape şi l-a pus la fiert, împreună cu o mână de corcoduşe, într-o oală de pământ, că tot ardea focul sub căldare. A muls-o pe Ungureana, capra de zestre a nurorii, lăsând o ţâţă şi pentru iedul fătat de curând, cu părul vânăt şi urechile blege, ca să crească până la Sânpetru, că poate-l vând sau îl taie la botezul copilului. Şi, fiindcă Ungureana era la primul fătat şi făcuse un ţap, Cătălina lui Muie, cumnata Naşului de cununie al Vetii, a prezis că şi Veta va face un băiat. Iedul era un semn bun de la Dumnezeu…  
  
Semnele sunt semne! Şi multe se adeveresc. Veta primise de zestre o junincă Săbiana şi o capră noatenă. Şi una şi alta erau la primul fătat şi aduceau un dram de bunăstare în bătătura ginerelui mai sărac, care avea numai o vacă şi asta în anul acela rămăsese stearpă. Capra a fătat un ied, deci după semne stăpâna trebuia să nască un băiat. Aşa s-a întâmplat cu Joiţa lui Ciufanu. Juninca de zestre a fătat înainte ei o viţea, şi apoi ea a făcut-o pe Măria. Ce argumente mai trebuiau? Semnele se adeveresc!  
  
În timp ce a bătrână urmărea vasele puse la foc, se auzi un ţipăt de durere:  
  
- Mamă, nu mai pot, se udă cămaşa pe mine!  
  
Veta se ţinea de burta în care plodul nu mai avea astâmpăr, hotărât să vină pe lume.  
  
Soacra i-a făcut semn cu mâna să mai aibă puţină răbdare, că merge până la Vale, s-o cheme pe Stătiana, că precis de-acum naşte. A tras oala de la foc, a închis uşa, să nu intre vreo orătenie, şi a plecat la cuscră-sa Stătiana, care a trezit-o pe Măria, fata de după Veta, şi a trimis-o la Opregoanea, s-o anunţe „că Veta naşte” şi să treacă şi pe la Măria lui Mitoi, moaşă de botez, cea care trebuia să aducă trei zile la rând mâncare lehuzei şi să-i pună Ursitoarele.  
  
Către prânz, lângă Veta Stătienii se adunaseră toate muierile din vecini. Era şi Lena lui Ioviţa, venită tocmai din capul satului, care auzise de la Lina lui Iosif că Vetii lui Gociu i-a venit sorocul. Toate îşi dădeau cu presupusul, dar numai una lua hotărâri şi aceea era Opregoanea, pe care o aşteptau. Baba Opregoanea n-avea nici 50 de ani şi era recunoscută ca fiind cea mai pricepută moaşă comunală.  
  
Neîntrecută era şi în descântece. Aveai vărsături, îţi descânta într-o ulcică nouă, plină cu apă neîncepută, în care punea buruieni şi flori, anume culese, beai trei zile din apa aceea şi-ţi trecea. Erai deocheat şi de intrai în mâinile ei, te făcea bine. Te durea capul din fitece, ea ştia să te vindece. Când te mângâia cu mâinile şi spunea cuvinte neînţelese, durerea ţi se lua şi te simţeai altul.  
  
Cum a intrat în bătătură, Opregoanea s-a oprit direct la Veta, i-a spus o vorbă de încurajare şi a început să facă pregătirile, aşa cum făcuse de zeci sau poate chiar de sute de ori. Comuna era mare, dar şi împrejurimile, avea multe femei măritate şi toate făceau copii câţi da Dumnezeu. Asistate de ea, nici o femeie n-a murit la naştere. Avea „secretele” ei, care constau mai mult în calităţi naturale şi priceperea pe care o dobândise cu timpul. Ce mai, era… doftoroaie!  
  
Sub privirile atente ale femeilor, a luat căldarea cu apa caldă din zălar şi a turnat-o în albia de cămăşi, peste care a pus şi „ceva” dintr-o sticlă colorată ce avea un gât lung şi răsucit în spirală. Era un lichid gălbui, cu miros plăcut, a flori de câmp, obţinut din plante fierte după o anumită regulă şi descântat sub clar de lună. A încercat „cu cotul” apa din albie, a dezbrăcat-o la piele pe gravidă şi, ajutată de femeile martore, a aşezat-o cu şezutul cât mai lejer în apa caldă a postăvii. Picioarele erau în afara albiei, depărtate pe laturi pentru a-i da posibilitatea doftoroaiei să-şi facă „meseria”. Cu mâinile unse cu unt proaspăt din lapte de capră, a început operaţiunea de masaj a abdomenului, de sus în jos şi circular, cu mişcări unduioase, insistând pe locurile numai de ea ştiute, atingând şi părţile puberale, până ce gravida intra într-o stare de relaxare totală. Scoasă din apă, gravida fu ştearsă cu un ștergar din tort de cânepă albit în pârlău şi apoi, învelită într-un macat din acelaşi material, fu aşezată în patul pregătit sorocului. Aici, în descântece, pipăituri şi masaj, gravida a intrat în travaliu şi „mai cu una, mai cu alta”, o dată, de două sau de trei ori s-a încordat, apoi a scos un icnet şi moaşa a prins capul copilului care a ieşit în lume cu ţipete sacadate, la care asistentele au început deodată să plângă şi ele de bucurie, că mama îşi făcuse datoria şi copilul era sănătos.  
  
După aproape două zile şi două nopţi de grijă şi dureri, Veta sa liniștit. Un surâs şters îi lumina faţa în timp ce încerca să dea să sugă puiului ei de om, care molfăia sfârcurile ţâţelor împietrite de laptele dătător de viaţă. În a treia zi a fost înregistrat ca nou-născut, în 10 mai 1934, orele 18.00, şi înscris la nr. 24 în registrul stării civile. Declaraţia a fost făcută de Maria Gociu, în prezenţa martorilor Ilie Mândruleanu şi Alexandru Anescu, şi a fost consemnată de notarul Nicolae Dobrescu.  
  
Aşa am fost venit pe lume, eu, Ion al lui Gociu, în ziua de 10 mai 1934, când soarele scăpăta spre apus mulţumit şi el…. de ce-i fusese dat să vadă  
  
Ion C. Gociu  
  
 
  
***  
  
Referinţă Bibliografică:
MINIFRAGMENT  DE BILDUNGSROMAN,  LA ANIVERSAREA ZILEI DE 10 MAI / Ion C. Gociu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2686, Anul VIII, 09 mai 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Ion C. Gociu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion C. Gociu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!