CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Artistic >  

LA BÂLCIUL DE SÂNPETRU,
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
FRAGMENT DE CAPITOL  
  
- Ioane, strigă Veta la copilul al mare care se hârjonea cu al mic pe bătătură. Ia-l pe frate-tu și duceți-va în matcă unde-i crovul[1] gâștelor și spălați-vă până scârție pielea pe voi, că alfel nu vă mai iau la Nedeie. Cu săpunul ăl mic de pe poliță să vă frecați bine peste tot. Să dați cu el și pe la boașe[2], că aveți pe voi râpul ca purcelul când se năroaie! Trebuie să vă îmbrac frumos, ca să vă duc la pozar, că mâne, poimâne pleci și tu la Brăila și mă lași cu pumnul la inimă.  
  
Măcar să rămân cu poza lui!” …își zise în gând femeia, parcă reproșindu-și că acceptase prea ușor să-i fie luat de suflet, de către cumnată-sa Ghiorghița.  
  
- Mămică, da’ mă îmbraci cu pantalonii ai buni? …întrebă copilul bucuros când auzi de poză și Brăila, veste de plecare pe care o aștepta cu nerăbdare.  
  
- Da, cum să nu! Pe cap îți pun basca a nouă, iar lu’ Rițu îi dau cămașa de șifon cu brăciri și în picioare săndăluțele trimise de tac-tu!... îi răspunse mama copilului nerăbdător.  
  
- Da mie de ce nu mi-ai cumpărat sandale, că te-am ajutat să vânzi pe Sâmbotin, de care mi-i dor și acum.  
  
- Ție o să-ți aducă Mămiță-ta cân’ vine să te ia. N-ai văzut ce repede îți cresc labele?  
  
 
  
De bucurie, amândoi copiii, în pielea goală și ținându-se de mână, fugiră la baltă să se scalde în apa unde toată ziua se bălăceau gâștele și porcii mătcărenilor.  
  
- Să ai grijă de el să nu-l muște de cur gâscanul Bălășoanii, strigă Veta după copii. De când au ieșit bobocii din ouă se ia după toată lumea, vorbi femeia s-o audă și soacră-sa.  
  
- Și la mine s-a răpezit. M-a luat cu ciocul de opreg și m-a bătut cu aripile de-am crezut că mă doboară la pământ. Da’, de-atunci mi-a luat frica! Cu o boată ruptă din tufa de anini m-am pus pe el și am dat pân’ s-a potolit. L-am plesnit peste gât, de-am crezut că i-l rup. Acum căn’ mă vede, fuge de mine găgănind de zâci ca a venit vulpea! …îi răspunse soacră-sa.  
  
*  
  
În apa din postava pusă la soare după casă, loc ferit de ochii copiilor, Veta se spălă peste tot. Înainte de plecare, pe sub brațe se unsă cu cremă primită de la cumnată-sa și se primeni în țoalele ale bune: pe cap cu boșteaua din mătase albă, cămașă de marchizet bogat umplută pe umeri și mâneci cu altiță de mătase roșie, vestă și oprege din postăvior negru, cusute cu șiruri de râuri așezate pe verticală.  
  
- Fă, să nu uiți să pui pe dedesupt juponul că ți se văd cracii goi. Măria știa de la fie-sa ce-i jupon, că aveau de vânzare la prăvălia lui bărbatu-su din Brăila.  
  
- Mi-l pusăi pe-al nou de mi l-a adus astă-iarnă Ghiorghița. Mi-a zâs soru-mea Ioana că-i place cum să vede culoarea prin poala cămășii. E mai frumos ca al preutesii lu popa Nebunu la care i-ai tors astă-iarnă toată cânepa și lâna.  
  
Îmbrăcă și copiii și toți patru plecară pe drum la Vale, spre Nedeie, nu înainte de a intra în grădinița cu flori de unde , cu un fir de busuioc își frecă palmele.  
  
Ca toate muierile tinere din sat, ca să nu se rupă repede, și fiindcă erau noi și aveau tocul înalt și subțire, și Veta, până ajunse în marginea horelor, nu-și încălța pantofii cu fețe din piele de șerpe. Cu o treanță adusă în încălțări ștearsă praful depus cu prisosință pe labele picioarelor cu călcâiele crăpate.  
  
Soacră-sa își pusese pe cap o cârpă de borangic și se îmbrăcase în ce avea mai bun. Trăită ani mulți pe la Brăila, încă de acasă încălțase ghetele ce le folosea numai la nedei și la sărbători, când se ducea la Biserică.  
  
Vara nu umbla desculță nici pe bătătură, ca noru-sa. Avea cauciucele[3] ei în care-și băga tălpile de când ieșea din hodaie. Ghiorghița, de câte ori venea, și venea pe acasă în fiecare an, le aducea la fiecare câte o pereche nouă. Pe Veta, fiind mai iute la umblat, mai grea și alergând toată ziua după treburi, n-o țineau mult și i se rupeau repede. De aceea, decând înverzea iarba și până da bruma, umbla mai mult descălțată.  
  
Ion C. Gociu  
  
 
  
 
  
 
  
 
  

[1] Jargon. Loc adâncit în matca unui pârău ca să se creeze rezervă de apă.  
  
 
[2] Jargon, testicule.  
  
 
[3] Papuci din cauciuc, un fel de galoși care cuprind în întregime laba piciorului,  
  
 
 
Referinţă Bibliografică:
LA BÂLCIUL DE SÂNPETRU, / Ion C. Gociu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2673, Anul VIII, 26 aprilie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Ion C. Gociu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion C. Gociu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!