CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Spiritual >  

AL TREILEA MINI FRAGMENT DIN NUVELA „JUGUL DIN GURA LUPOII
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
NICIUN PĂCAT NU RĂMÂNE NEPEDEPSIT 
  
- Fă!... Eu nu mă mai duc la ăsta, că-i moroi de viu! N-a mai mâncat de două săptămâni și m-am bucurat că nu se mai cacă pe el, că și pișatul îi pute, ca al de cal. Tu știi de ce nu moare și atâta se chinuiește?... Se spovedi la popă că a omorât-o pe muta, soru-sa care a fost găsită moartă în casă, când el era tânăr. A mai spus că a furat și boii de la gura Lupoii, unde era tabla aia cu blestemul și i s-au dat atâtea acatiste. Vai de copiii și nepoții lui, că de toți se va alege praful pentru asemenea păcate! 
  
Surorile sporovăiră multă vreme, de le prinse seara cu treburile nefăcute. Vedeau în el un drac și tot ce apreciaseră cândva la dânsul avea de-acum ceva înspăimântător. 
  
Că asemenea păcate nu s-au mai auzit pe la noi, zise Măria, și de aia i s-a întâmplat lui fiu-su accidentul cu muierea borțoasă care a murit din cauza lui și de-aia stă el prin pușcării și apoi nevastă-sa s-a făcut curvă, de se regulează cu cine-i cere…” Și câte și mai câte, încât se făcuse pielea pe ele ca pielea pe găina opărită! 
  
- Mai ții tu minte când a dat cu parul în porcul lui Bobei, că intrase animalul prin huda din gard pe care n-o înfunda, în grădina lui, de a trebuit să-l taie omul în timpul verii, că murea, și de Crăciun a avut un godânac?” mai zise Măria înainte de a pleca la casa ei. 
  
Soru-sa rămase dând din cap de ce-i fusese dat să audă pe ziua de azi și strigă rațele să le dea din postăviță tocătura de frunze de vreji, amestecată cu huroaie, că venise seara și trebuiau închise, să nu le ia vulpea. 
  
  
Ceea ce nu se mai știe, de la cine a spus această poveste, fiindcă s-a dus și ea în liniște la cei drepți, au fost urmările soartei sau ale blestemelor spuse atunci: „Să se aleagă praful de hoț și de urmașii lui!!..” 
  
Fiul său, Tălică, ajuns pensionar onorabil, dar n-a apucat să se bucure în liniște de pensie și a murit de inimă rea, după ce a fost martor la accidentul mortal, când o mașină i-a călcat nepoțelul de numai cinci ani, pe drumul unde cândva a fost șoprul de unde s-au furat boii. Abia împlinise 60 de ani… 
  
Valentina, unicul nepot al lui nea Păntilie, îndurerată de două ori, a murit și ea la doi ani după moartea lui taică-su, răpusă de o boală fără leac. Nu împlinise vârsta de 40 de ani. Fără nici o vină, rămasă singură „cuc”, Alexandrina, soția lui Tălică, își duce bătrânețele în tristețe, suferință și singurătate, retrasă în casa în care s-a născut, așezată într-o curte mare, acum năpădită de buruieni, rugi și de tufe de soc. Altădată era inundată de flori și trandafiri, plină de farmec și de viață, N-are niciun ajutor, sau pe cineva de-al ei, să-i mai deschidă poarta. 
  
- Doamne! Fii milostiv măcar cu ea, că-i ființă nevinovată! mai zic unii dintre cunoscuți, când îi trec prin fața casei îmbătrânită de timpuri și încărcată de amintiri spuse sau nespuse, devenite apăsătoare, ca și jugul pe greabănul boilor, ce a fost spânzurat la intrarea în ogașul Gura Lupoii. 
  
În viață faptele rele, chiar neștiute, nu rămân nepedepsite. Într-un fel sau altul, toate primesc plata, uneori și de la cei care n-au altă vină, decât faptul că le sunt urmași!... 
  
Ion C. Gociu 
  
Referinţă Bibliografică:
AL TREILEA MINI FRAGMENT DIN NUVELA „JUGUL DIN GURA LUPOII / Ion C. Gociu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2653, Anul VIII, 06 aprilie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Ion C. Gociu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion C. Gociu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!