CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Artistic >  

MINIFRAGMENT DIN NUVELA „VÂRSTA IUBIRILOR NEBUNE”  (- I-)
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
 
  
REVIZIA CONTABILĂ ANUALĂ LA FABRICA DE CONSERVE  
  
De câteva zile controlul era în toi. Zilnic, la finele programului, se făcea bilanţul constatărilor şi, ca de fiecare dată şi acum, spre satisfacţia tuturor, rezultatele păreau pozitive. Zilele erau frumoase și liniștitoare. Parcă și Dumnezeu veghea ca totul să iasă bine. Directorul, cu mărinimia-i recunoscută, împărţea laude generoase. Dar, până la urmă totul depindea de rezultatele unde ținea evidența tovarășa Marieta, care era cel mai însemnat compartiment; producţia şi preţul de cost, care atesta elementele esenţiale pentru soarta viitoare a salariilor şi primelor. Importanţa creştea şi prin faptul că, în acel an, era prevăzută o mărire de salarii, care nu se aplicase cam de multă vreme și era așteptată cu nerăbdare.  
  
Şeful echipei de control era rezervat şi nu se arăta culant în aprecieri. Vorbea puțin despre constatările găsite în acte, lăsând o mare umbră de suspans. De aceea toată atenţia conducerii era îndreptată spre tovarășa Marieta, apreciată de unii şi pizmuită de alţii, în special din rândul femeilor invidioase –„că prea uşor primise această funcţie”, de multe dintre ele dorită, că era plătită mai bine.  
  
*  
  
Frumoasă ca ziua de afară era şi tânăra funcționară Marieta, care, de câteva săptămâni, era singură în oraş, soţul ei fiind plecat într-o misiune de lungă durată şi departe de domiciliul conjugal. Absența bărbatului îi crea posibilitatea să lucreze prelungit așa cum dorea organul de control, care uneori stătea până seara târziu, buchisînd prin hârtiile îndosariate.  
  
Cu două săptămâni înainte de control, Marieta primise o scrisoare destul de patetică, prin care bărbatul său îi transmitea „dragoste şi iubire şi, că i s-a urât de trecerea prea lentă a timpului, departe de casă”. Scrisoarea se încheia cu sărutări repetate, care în loc s-o liniştească, mai mult a întărâtat-o pe credincioasa lui soție preocupată acum și de rezultatul controlului asupra muncii ei.  
  
 
  
„Dar dacă ăsta n-o să accepte cum am repartizat combustibilul pe fiecare produs? Dacă mă întreabă cum am calculat câtă motorină din cea consumată pe total în întreprindere revine borcanului de gem, ce-i răspund? La asemenea analiză, mă poate face praf!” …gândea Marieta îngrijorată.  
  
Pe această temă avusese discuții și cu șeful ei, dar nici el, cu experiență de atâția ani, nu fusese în stare s-o lămurească concret cum este mai bine.  
  
-„Trece și tu acolo o cantitate, că motorina arsă în injectoare nu ți-o mai cântărește nimeni! Ții cont de greutatea totală pe sortimente și aplici procentual!” a fost răspunsul vag al directorului economic. Dar ea ca gospodină știa că timpul de fierbere nu-i egal pentru tot ce se face într-o gospodărie. Și atunci, aici, unde se fac zeci de sortimente cum va calcula?  
  
Ce va răspunde dacă-i întrebată concret? Aceasta era problema cea mai sensibilă.  
  
„Oi vedea cum mă descurc! Trebuie să nu mă fâstâcesc și să-i argumentez. Dacă nu! …ce-o fi, să fie?  
  
*  
  
- „Tovarășe director, în toți anii la controlul de fond ați ieșit bine. Este drept că s-au găsit și neajunsuri, dar spre satisfacția noastră, anul acesta, în cel mai dificil sector - producția și prețul de cost - n-avem ce vă reproșa. Îndepliniți condițiile să faceți documetația pentru creșterea salariilor pe care personalul TESA le merită cu prisosință…”  
  
Aceasta a fost concluzia șefului comisiei de control adresată directorului și secretarului de partid, care era și șeful biroului de cadre, după ce a citit în fața salariaților întreprinderii, bilanțul controlului.  
  
Toată lumea era satisfăcută și spera ca, după atâta timp, măcar acum să li se mărească salariile. În public, șeful comisiei de control, care știa oful lor, le-a dat asigurări că-i va sprijini.  
  
-„Faceți documentația, stabiliți cuantumul pentru fiecare salariat TESA și, într-una din zilele săptămânilor viitoare, cred că-i bine sâmbăta, să ajungă la mine pentru analiză. Eu o studiez și vă asigur că voi face propuneri care să vă mulțumească. Duminica o studiez în liniște și în ziua următoare primirii o pun pe masa Directorului General!” a conchis domnul inspector șef uitându-se cu gingășie spre tovarășa Marieta care avea marele merit că prețul de cost se încadra în parametrii ceruți de actele normative.  
  
Bilanțul controlului s-a ținut după 14 zile de la declanșare într-o zi de sâmbăta. Ceilalți revizori plecaseră pe măsură ce-și încheiaseră activitatea. La această adunare rămăsese doar șeful.  
  
În ziua bilanțului, în vastul birou al directorului, Florica așternuse pe masa lungă de Consiliu o față din pânză de Damasc, farfurii, tacâmuri de inox, pahare din cele mai fine și în frapiere așteptau gata pentru a fi desfundate sticle cu băuturi alese. De jur împrejur, așezase 14 scaune tapisate puse într-o dungă, care trebuiau să fie ocupate de invitați. Numărul lor fusese stabilit chiar de director după o listă din care nu lipsea tovarășa Marieta, căreia pentru efortul depus, scos în evidență la acest control, i se cuvenea și ei acest loc de cinste, bine-meritat.  
  
*  
  
Chiolhanul s-a prelungit până seara târziu. Aperitivele și fripturile bogat garnisite au solicitat mai multe - decât se prevăzuse inițial - sticle cu vin Otonel adus de la crama Stațiunii Pomicole. Toată suflarea prezentă era bine dispusă, s-au făcut glume, s-au spus bancuri și, la aluziile organului de control, s-a stabilit că va merge cu propunerile de mărirea salariilor nimeni altul decât doamna Marieta. Acum nu mai era tovarășă, ci devenise doamnă, cum de altfel și era. La masă, când s-au așezat, eticheta cu numele ei, că s-au pus și din astea, era între a directorului ei și a șefului comisiei de control, fapt remarcat și de Florica, femeia de serviciu, acum pe post de ospătat, motiv ca să mârâie și să dea din cap, „că bănuiala i se adeverește”. Într-o seară când a venit să facă ordine și curățenie prin birouri, de-afară prin geam a văzut lumină în cabinetul șefului de control, care sta la taclale cu Marieta. Nu-i auzea ce vorbesc, dar după cum stăteau și tăinuiau a fost sigură că puneau ceva la cale. La așezarea locurilor la masă s-a convins că nu s-a înșelat și a exclamat în sinea ei: „Și asta s-a spurcat și eu o credeam altfel!”  
  
(Va urma cu întâmplări ineresante)  
  
Ion C. Gociu  
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
MINIFRAGMENT DIN NUVELA „VÂRSTA IUBIRILOR NEBUNE”  (- I-) / Ion C. Gociu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2599, Anul VIII, 11 februarie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Ion C. Gociu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion C. Gociu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!