CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Marturii >  

MINI FRAGMENT DIN ROMANUL „DIN VĂIANU LA TORONTO” „Urcuș pe panta destinului”
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
 
  
ABUZURI ÎN ȘCOALA MILITARĂ, ANUL 1952  
  
…Când m-am trezit din somn, fiind zgâlţâit de elevul Mocanu Mircea, comandantul meu de grupă[1], lumina era aprinsă şi nu mai era nimeni în dormitor. Dormeam în patul pereche de deasupra şi, cu o figură împietrită, mă uitam la el şi nu-mi dădeam seama unde sunt şi ce s-a întâmplat. Nu înțelegeam nimic şi eram de-a dreptul buimăcit din somnul întrerupt…  
  
- Jos din pat, elev, că te aşteptăm de un sfert de oră să vii şi ţie nici nu-ţi pasă! sună ordinul categoric al micului comandant. Începând să realizez situaţia unde eram, nu-mi dădeam seama când se scursese aşa de repede noaptea şi de ce eram aşa de „turmentat”. Nu auzisem plantonul strigând, „deşteptarea!”, ca până acum. Era adevărat că fusesem foarte obosit în ziua aceea, dar aşa ceva nu mi se mai întâmplase. Cum plecaseră colegii şi nu mă sculaseră? Gigi Luca dormea lângă mine şi nu mai era în pat. Unde era plutonul? O fi la inspecţia de dimineaţă, la masă, ceva era în neregulă cu mine şi nu puteam pricepe! Parcă eram de pe altă lume şi nu mai înţelegeam nimic…  
  
- Ce mai aştepţi, bă, de te uiţi la mine ca o bovină?! mi se adresă a doua oară cerberul grupei. Rămăsesem pironit în poziţia şezut pe pat, cu picioarele atârnate în gol.  
  
Nu ştiu cum am sărit în faţa lui . Nici nu luasem poziţia de drepţi şi iar îmi ordonă: „La loc în pat, frumosule!” Şi, uite aşa, în timp ce-mi revenea din mahmureala somnului, „scumpul” meu comandant îmi dădea porunci, când să urc, când să cobor din pat, fiind nemulţumit de lipsa mea de vioiciune în executarea mişcărilor.  
  
- Încalţă-te şi ieşi afară din dormitor, ca să te învăţ eu minte cum să dormi altădată!  
  
În timp ce-mi aşezam obielele şi-mi trăgeam cizmele în picioare, încolonaţi pe grupe, colegii mei de pluton intrau în încăpere. Vecinul din patul de jos, ajuns lângă mine, îmi spune şoptit: „Ioane, fu alarmă. Nu ştiu ce-o să paţi!”  
  
„Doamne, mă tăvăleşte asta toată curtea şcolii”, gândeam eu, în timp ce părăseam încăperea şi trebuia să iau contact cu lapoviţa de afară. Pe hol, ochii îmi fuseseră atraşi de ceasul de perete, care arăta ora 12.30 noaptea. Dormisem mai puţin de o oră şi 30 de minute. Aici am dat de autorul alarmei, elevul Bărbulescu, care, privindu-mă cu superioritatea funcţiei şi dispreţul ce-l „meritam”, mi se adresează zeflemist: „Ce s-a întâmplat cu matale, mon cher, de nu venişi la exerciţiul de alarmă?” Folosea perfectul simplu, ştiindu-mă oltean.  
  
- Mocanule, antrenează-l olecuţă, fiindcă stă prost la capitolul „vigilenţă” , ordonă el pe un ton familiar comandantului meu de grupă.  
  
*  
  
- Ce-i aici la voi?!! se auzi din uşa de la intrare o voce care precedă venirea ofiţerului de serviciu pe şcoală, un infanterist cu grad de locotenent major, renumit prin brutalitatea ce o manifesta faţă de elevi.  
  
-Nimic deosebit, tovarăşe locotenent major, răspunse elevul plutonier Bărbulescu, dintr-o poziţie de drepţi impecabilă.  
  
- Cum nimic, bă! Că se auzi de la cameră gălăgie în sectorul vostru…  
  
-A venit grupa de serviciu de la blocul alimentar şi a făcut ceva zgomot, de aceea sunt eu aici, raportă elevul Bărbulescu.  
  
-La culcare şi vedeţi-vă dracului de somn! ordonă tovarăşul ofiţer, retrăgându-se mulţumit că nu luase nimic foc în barăcile noaste, încălzite cu godine în care se ardeau lemne şi brichete de cărbune.  
  
Ca şi când nu s-ar fi întâmplat nimic, mi s-a ordonat: „În dormitor, marş!”, unde nimeni nu dormea, dar stăteau culcaţi cu lumina stinsă, în aşteptarea înapoierii mele. Comandantul de grupă, elevul Mocanu, mai zăbovea pe hol cu autorul alarmei, poate pentru a se pune de acord cum să se justifice, dacă cumva a doua zi s-ar fi auzit ceva la divizion.  
  
- Elevul Gociu, cine a fost? se interesă încheietorul plutonului, sergentul Bunea, care trăsese cu urechea la discuţia din holul barăcii.  
  
- Ofiţerul de serviciu, am răspuns eu. A venit că s-a auzit zgomot aici şi părea îngrijorat.  
  
…Prin bezna nopţii , mi-am descheiat copca şi doi nasturi de la veston, mi-am slăbit la două găuri centura, mi-am scos cizmele, le-am acoperit cu obielele şi m-am urcat în patul meu, sprijinindu-mă cu un picior de patul colegului de jos, unde vecinul de pat pereche, Gigi Luca , mi-a şoptit să aud numai eu: „Fir-ar-ai dracului de nemernici, cum îşi bat joc de noi şi n-avem nici o putere!”  
  
- Noapte bună, Gigi! i-am zis eu…  
  
- Noapte bună, Ioane! mi-a răspuns el.  
  
Şi iarăşi am adormit…  
  
Ion C. Gociu  
  
 
  

[1] Micii comandanți își arogau drepturi în afara Regulamentelor militatre, fără a da seamă pentru faptele lor.  
  
 
 
Referinţă Bibliografică:
MINI FRAGMENT DIN ROMANUL „DIN VĂIANU LA TORONTO” „Urcuș pe panta destinului” / Ion C. Gociu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2521, Anul VII, 25 noiembrie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Ion C. Gociu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion C. Gociu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!