CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Artistic >  

ÎNTÂMPLĂRI DE ROMAN - MINI FRAGMENT
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
A ÎNVIAT „MORTUL” FAMILIEI  
  
 
  
…Acasă, în sat la Stejerel, Vasile, bărbatul Domnichii, s-a speriat rău de tot când a văzut că nevastă-sa și cu soacră-sa nu se mai întorc de la petrecere. A ostoit toate animalele din cele două gospodării, a făcut focul în sobă la soacră-sa, să aibă căldură peste noapte, apoi la el, că doar de aia nu mersese la praznic. Nu mai avea stare și se foia mereu. Din casă ieșea în bătătură, din bătătură în drum, se uita la deal și la vale și intrase la idei. N-avea pe cine întreba să știe ceva despre ele. Ce să se fi întâmplat? se tot frământa omul îngrijorat, „că așa, de nebune, nu întârziau ele!”  
  
După o vreme, hotărât, cu felinarul în mână a plecat înaintea lor, pe drumul știut de înapoiere spre casă. Se făcuse târziu și cerul era plin de stele. Până la răsăritul lunii mai era. Pe cine întâlnea pe drum, că mai erau și alți cheflii întârziați, îi întreba de ele, dar de la niciunul n-a aflat nimic. Și așa a ajuns la casa unchiului Nicolae.  
  
Nu îndrăznea să bată nici în poartă, dar simțindu-l paznicul casei - câinele Băcălăon - începu să-l latre vrând să rupă lanțul și se da de ceasul morții! Până în drum se auzeau vorbele din casă, o amestecătură, de nu se înțelegea nimic și Vasile își dădu seama că nevastă-sa și soacră-sa nu plecaseră și-i veni inima la loc. Dar ce se petrecea la ora asta!?... se minuna Vasile, și începu să dea cu bâta în poartă.  
  
- Bărbate, ia vezi tu cine-i, de latră iar câinele a om! zise dodica Ioana lui Nicolae al ei.  
  
- Cine să fie Ioană la ceasul astă, că-i puterea nopții?  
  
- O fi Vasile al Domnichii! S-o fi speriat copilul, că nu mai ajunseră cocoanele ăștea acasă. Dare-ar Dumnezeu, că merită și el să fie la bucuria noastă!  
  
După câteva minute ușa se deschise și Vasile răvășit, cu felinarul aprins ținut în mână, cu Nicolae după el, întră în odaia primitoare cu masa plină de mâncare și băutură.  
  
Încă de la poartă Vasile îl întrebase pe unchi-său ce-i înăuntru, dar pișicherul de Nicolae îi răspunsese: „Las’ că o să vezi tu!”  
  
Străinul ce sta în capul mesei lângă soacră-sa, cum îl văzu, se și ridică și-l privi cu blândețea socrului care-l vede pe soțul fiicei sale.  
  
- Vasile, tu îl cunoști pe dânsul? întrebă unchiul Nicolae pe bărbatul nepoatei.  
  
- Nu! …Nu ne-am întâlnit și n-am vorbit niciodată. Și Vasile da din cap a negație.  
  
- Dânsul, îi Trifu, lăietele care i-a dat clopotul și i-a făcut căldărușa soacrei tale, …bă, copile!  
  
- Nea Nicolae, fusăi așa de speriat în seara asta, că s-o fi întâmplat ceva rău de nu mai veneau acasă, că nu-mi arde de glume. Cum să fie dânsu’ Trifu țiganu?! …Este adevărat că nu m-am uitat niciodată la fața lu’ Trifu, că nu te privea, dar de la ăla până la dumnealui, care-i un domn, …e cale lungă!  
  
În timpul acestei discuții Trifon se apropie de ginerele său, îl prinse în brațe și-l sărută pe obraz, așa cum făcea cu fiu-su Petrică atunci când era copil. La această scenă, Domnica, cu palmele puse pe ochi, începu să plângă și după ea, mumă-sa și mătușă-sa Ioana. Nicolae, de-acum bine cherchelit, cu vocea ridicată, îi zise lui Vasile, care era buimăcit și abia mai înțelegea ce se vorbește.  
  
-Vasile! sărută-l mă și tu, că-i socru-tu, măi… băiatule!!  
  
Ion C. Gociu  
  
Referinţă Bibliografică:
ÎNTÂMPLĂRI DE ROMAN - MINI FRAGMENT / Ion C. Gociu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2511, Anul VII, 15 noiembrie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Ion C. Gociu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion C. Gociu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!