CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Evaluari >  
Autor: Ioana Stuparu         Ediţia nr. 3726 din 14 martie 2021        Toate Articolele Autorului

Ioana STUPARU - SIMFONIILE IUBIRII
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Citind recenta carte „Simfonie în doi”, de Georgeta Blendea Zamfir, cugetul mă îndeamnă să o compar pe autoare cu un fluture care zboară fără astâmpăr din floare în floare, să culeagă nectarul necesar hranei. Autoarea își caută fără preget hrană pentru suflet, ca o împlinire a destinului. Scrierile înaintașilor de seamă, mulți dintre ei plinindu-și menirea pământească, îi sunt folositoare pentru studiu, comparație, documentare, spre a afla cât mai multe despre strămoși, despre mediul lor de viață, și, mai ales, cât de mult a însemnat pentru ei iubirea de neam, de semeni, de familie, pentru perpetuare.  
 
De asemenea, Georgeta Blendea caută hrană sufletească în locurile cu vibrații înalte, semnificative, spre exemplu locurile natale din zona Brașovului, Teliu, Tâmpa, întinzându-și aripile pe unde strămoșii noștri daci își clădiseră cămine de locuit. „Inima Terrei, scrie autoarea, se află într-o poiană cu flori albe și fluturii o savurează”. „Sufletul Terrei se află în Piramida lui Kronos, Zeul Timpului, de pe Tâmpa, Brașov”.  
 
Scriitoarea Georgeta Blendea Zamfir ne-a obișnuit ca din creațiile sale să nu lipsească optimismul, frumusețea, dăruirea, respectul, dar, mai ales să nu lipsească iubirea. Iubirea dintre oameni, indiferent de încrengături, rădăcinile sentimentale venind de cele mai multe ori din ancestral. M-aș oferi mai întâi la iubirea autoarei ce se revarsă învolburată asupra membrilor familiei, pe care îi aduce adesea în mijlocul discuției. Iar reciproca e valabilă, dovadă că sămânța a dat roade. Pentru toți membrii familiei și pentru fiecare în parte, autoarea folosește expresii dintre cele mai sensibile, mângâietoare, încurajatoare, de apreciere etc.  
 
Am ținut să evidențiez acest aspect, deoarece într-o împrejurare fericită am cunoscut-o pe Georgeta Blendea însoțită de o parte din familia ei, mai exact de pictorița Ramona Pintea, soțul ei și fiica lor. Georgeta și Ramona, mamă și fiică, într-o armonioasă realizare: lansarea unei cărți în care se împletesc de minune două ramuri creative: poezia și pictura. Picturile Ramonei Pintea, remarcabile prin expresivitate și culoare, rămân întipărite în memoria publicului vizitator. O altfel de iubire pe care o invocă autoarea în această carte depășește granițele Pământului și necesită implicarea întregului Univers. Ceea ce mă duce cu gândul la Lucrarea de Început a Creatorului Suprem, când totul era în armonie și perfecțiune. O iubire în care comunicarea se va face doar prin gânduri este ideea autoarei. De altfel, gândul este cea mai mare putere a creierului și nu are limită în timp și spațiu. Iar omul a beneficiat încă de la momentul creației de conectarea permanantă cu cea mai mare energie din Univers: Energia Divină – Dumnezeu.  
 
Comunicarea prin gând ar avea importanța pe care o propune în iubire autoarea, întrucât ar fi posibilă conectarea permanentă dintre oameni, oricând și oriunde s-ar afla.  
 
Omul, însă, cât trăiește este supus rigorilor și totodată miracolului legăturii dintre trup și suflet, fiecare având un mod unic de a iubi. Trupul este materie, deci muritor, iar sufletul este spirit, deci veșnic. Trup – limită. Suflet – veșnicie.  
 
Trupul și sufletul pot iubi împreună, unindu-și modurile de a iubi, mai ales că aceasta e stabilită prin creație și poruncă: „Iubiți-vă unii pe alții, ca într-un gând să mărturisim pe Tatăl, pe Fiul și pe Sfântul Duh”! Să sperăm mereu într-o iubire optimistă, în care să predomine dragostea reciprocă și necondiționată dintre oameni!  
-----------------------  
Ioana STUPARU  
București, 10 martie 2021  
 
Referinţă Bibliografică:
Ioana STUPARU - SIMFONIILE IUBIRII / Ioana Stuparu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3726, Anul XI, 14 martie 2021.

Drepturi de Autor: Copyright © 2021 Ioana Stuparu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ioana Stuparu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!