CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Expozitie >  
Autor: Ioana Stuparu         Ediţia nr. 1928 din 11 aprilie 2016        Toate Articolele Autorului

VERNISAJ DE GRAFICĂ - MIHAELA - MARIANA CAZIMIROVICI, de IOANA STUPARU
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Vernisaj de grafică, Mihaela-Mariana Cazimirovici 
  
Autoarea prezintă o prelungire a colecţiei de debut în grafică, intitulată „Respiraţie”. Are temă citadină, precum romanul „Aer”, cu care debutează în proză şi îl lansează în cadrul vernisajului. 
  
Picturile ei sunt vibraţii de o clipă, sedimentate în sertarele subconştientului. 
  
Sunt dorinţe cu care omul se naşte. 
  
Sunt taine pe care le ştie doar Dumnezeu. 
  
Toate acestea fac parte din noi şi le purtăm în suflete sub formă de jar ce arde mocnit. 
  
La momentul rânduit, din jar izbucnesc flăcări, mărturisiri reprezentate prin poezie, roman, pictură sau creaţii sub alte forme. 
  
Mihaela- Mariana Cazimirovici are harul îmbinării culorilor. 
  
Pictura de pe coperta romanului „Aer”, dar, mai ales culorile prin care aceeaşi pictură este reprezentată în interiorul cărţii, la începutul fiecărui capitol, m-a impresionat foarte mult. Fără să ştiu conţinutul romanului, l-am strâns la piept pentru pictura şi culorile ei, fiindcă îmi aminteau de ceva ce am mai văzut cândva, şi, de asemenea, mă impresionaseră în mod deosebit. 
  
Amintirea momentului şi împrejurarea în care văzusem asemenea culori, a fost o revelaţie: s-a întâmplat în atelierul renumitului şi regretatului sculptor Nicolae Pascu Goia, când, pentru prima oară am mers să-i vizităm atelierul şi nobila creaţie. Pe unul dintre pereţi, sculptorul păstra ca într-o expoziţie, crengi de diferite forme, frunze, dar mai ales bucheţele de flori de câmp, peste care trecuse vremea şi căpătaseră culorile timpului din urmă, ţinând, parcă, să ne aducă aminte că rădăcinile noastre sunt neştiut de îndepărtate. Pe jos şi pe rafturi se aflau sculpturi care mă impresionau, ceea ce m-a îndemnat să-l întreb: „Cum aţi reuşit să daţi atâta viaţă acestor statui? Mai ales acelei femei în vârstă?”. „E mama!...” mi-a răspuns el, cu dojană, parcă. Am înţeles, fiind gata să-mi fac semnul crucii!... 
  
Sculptorul ne-a vorbit despre tainele creaţiei lui, cum că fiecare sculptură are povestea ei, că unele dintre ele au fost făcute în urma unor revelaţii sau a unor vise în care i s-a spus ce are de făcut. „Acum înţeleg de unde vine atâta har! De la Lumina care vă veghează”!, am spus, mulţumindu-i Lui Dumnezeu. 
  
Am făcut această paralelă între renumitul sculptor octogenar Nicolae Pascu Goia şi tânăra graficiană Mihaela-Mariana Cazimirovici, care se află la începutul carierei sale, tocmai pentru convingerea că harul vine de la Dumnezeu, iar comorile creaţiei sunt nenumărate în privinţa varietăţii. 
  
Vernisajul a avut loc pe 20 ianuarie 2016, la Club „Calderon”, Bucureşti. 
  
IOANA STUPARU 
  
20 ianuarie 2016, Bucureşti. 
  
Referinţă Bibliografică:
VERNISAJ DE GRAFICĂ - MIHAELA - MARIANA CAZIMIROVICI, de IOANA STUPARU / Ioana Stuparu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1928, Anul VI, 11 aprilie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Ioana Stuparu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ioana Stuparu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!