CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Comentarii >  
Autor: Ioana Stuparu         Ediţia nr. 1578 din 27 aprilie 2015        Toate Articolele Autorului

POPAS ÎN LUMINĂ, CU POEZIE ŞI CÂNTEC, DE IOANA STUPARU
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Popas în Lumină, cu poezie şi cântec 
  
În marţea Săptămânii Mari a Paştelui (7 aprilie 2015), poeta Florica Gh. Ceapoiu ne-a invitat la Centrul Cultural „Calderon”, să facem un popas în plinul creaţiei sale, a treisprezecea carte intitulată Popas în Lumină, apărută în 2014, la Editura Artemis. 
  
Cunoscută prin generozitatea volumelor în care poezia cu formă fixă este pe primul plan, cu predilecţie sonetul şi rondelul, poeta ne-a răsfăţat în primul rând prin muzicalitatea versurilor sale, iar ca o încununare a clipei, grupul vocal-instrumental CELESTE, alcătuit din Felicia Popescu (chitară şi voce) şi Nicu Şandru (flaut), a interpretat trei sonete şi un rondel. Cele trei sonete interpretate muzical au autori diferiţi: „Prinţul sonet”(Radu Cârneci); „De tinereţe”(Victoria Milescu); „Sonetul destin”(Florica Gh. Ceapoiu) şi fac parte din Antologia Sonetului Românesc, lucrare în trei volume, realizată în mod excepţional de distinsul poet Radu Cârneci, publicată între 2007-2009, la Editura Muzeului Naţional al Literaturii Române, ce cuprinde peste 450 de poeţi sonetişti, pe o perioadă de 200 de ani, de la renascentistul Gheorghe Asachi încoace. Partiturile muzicale ale celor trei sonete aparţin compozitorului, actorului, poetului, traducătorului şi interpretului vocal-instrumental, Florian Chelu Madeva, care, din iubire pentru sonet şi muzică a recurs la o împletire măiastră a acestora şi a creat un nou model cultural, „Sonetul muzical”. Este un proiect laborios la care lucrează de câţiva ani împreună cu fiica sa Alexandrina Chelu, scriitoare de sonete şi interpretă a partiturilor muzicale. Astfel, din mare dragoste pentru „Sonetul literar”, a transpus în formă muzicală peste 400 de sonete ale poeţilor români şi europeni, partiturile fiind publicate în cele cinci volume ale lucrării Sonet-antologie muzicală, Editura Primus, Oradea, 2012-2015. 
  
Rondelul „Boabe de iubire” interpretat de formaţia CELESTE, face parte din volumul Popas în Lumină, al poetei Florica Gh. Ceapoiu, iar compoziţia muzicală îi aparţine flautistului Nicu Şandru. 
  
Creaţiile din volumul Popas în Lumină au fost prezentate de cunoscuţii scriitori: Geo Călugăru, Vintilă Anastasescu, Ion C. Ştefan, Ioana Stuparu şi de renumitul actor Ioan Gh. Arcudeanu, de la Teatrul Ion Creangă, Bucureşti. 
  
Spicuiri: 
  
Geo Călugăru: Paleta bogată şi diversă de subiecte abordate de poeta Florica Gh. Ceapoiu: lumina iubirii şi a credinţei, minunea din cuvântul care zideşte, lacrima, dorul, tăcerea, puritatea gândului şi a iubirii, mirarea – expresie a inocenţei, al mirării fiu – introspecţia ca modalitate de autocunoaştere etc., este o dovadă a inventivităţii şi creativităţii autoarei, iar stăpânirea regulilor îi dă capacitatea învingerii oricăror obstacole în exprimarea şi receptarea mesajului poetic. 
  
Vintilă Anastasescu: Cu tenacitatea generosului gând, poeta aduce din adâncuri de conştiinţă şi cunoaştere frumuseţi lirice, un limbaj al iniţierii tematice, în afara oricărei mistici şi dincolo de orice aer morbid, ADEVĂRURI, pe care le aşează în potirele vieţii şi ale poeziei, ca „Popas în lumină”. Elocinţa cuvântului devine, cu firescul ordinii naturale în faţa căreia conştiinţa lucidă îşi poate îngădui doar privilegiul incomodei nostalgii faustice, o încreştinare a omenirii. 
  
Ion C. Ştefan: Cele mai multe poezii au o tematică tradiţională, clasică, referindu-se la întrebările multiple ale unui suflet sensibil, ale unei minţi instruite şi selective, iscoditoare şi adăpate cu o bogată lectură pregătitoare, la o iubire statornică şi romantică, la regretul faţă de trecerea timpului neiertător: „Ogorul clipei l-am arat / C-un gând divin şi-un ciob de lună, / În limpezimea lor să spună / Că-n zorul ăsta necurmat / Din lacrimi împleteam cunună”. (Cununa de lacrimi, p. 29). 
  
Renumitul actor Ioan Gh. Arcudeanu şi-a început recitalul cu pantumul „Azur şi catifea”, aflat pe pagina de început a cărţii Popas în Lumină. Astfel esenţa şi puterea creaţiei poetei Florica Gh. Ceapoiu au fost puse şi mai mult în valoare, spre un cât mai înalt zbor: „Zburaţi voi, visuri, de sub pana mea! / Plutind uşoare şi neînţelese, / Cum fluturii de-azur şi catifea, / Uitând că dintre spini aţi fost culese. // Plutind uşoare şi neînţelese / Vă căutaţi norocul sub o stea; / Uitând că dintre spini aţi fost culese, /Să dănţuiască, muzele ar vrea. // Vă căutaţi ...” (Azur şi catifea, pp. 11-12). 
  
În final, eu Ioana Stuparu am dat citire poeziilor: „În tumultul vieţii” şi „Lupt”, din volumul Popas în Lumină, încheind prin cuvintele autorei: „Mă tem că-n ziua ce-o veni în giulgiu-i de stăpână, / Nisipul din clepsidra mea va curge pe ţărână. / Şi lupt cu mine disperat, iar Dumnezeu o ştie: / Din apă, aer, cremeni, lut migrez în poezie”. (Lupt, p. 71). 
  
IOANA STUPARU 
  
Referinţă Bibliografică:
POPAS ÎN LUMINĂ, CU POEZIE ŞI CÂNTEC, DE IOANA STUPARU / Ioana Stuparu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1578, Anul V, 27 aprilie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Ioana Stuparu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ioana Stuparu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!