CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Comentarii >  
Autor: Ioana Stuparu         Ediţia nr. 1396 din 27 octombrie 2014        Toate Articolele Autorului

 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Adevărurile lutului 
  
Poezii de Mihaela – Mariana Cazimirovici 
  
Parcurgând volumul de debut „Adevărurile lutului”, de Mihaela - Mariana Cazimirovici, publicat în 2014, la Editura Rawex Coms, trimiterea către o profundă meditaţie a intervenit instantaneu. Pe de o parte am încercat să pătrund mai mult în miezul cuvintelor, pe de altă parte am devenit indiscretă căutând-o pe autoare în scrierile sale. Alteori m-am căznit să citesc printre rânduri. 
  
Deşi pare confesivă, uneori textuală, declarativă, poezia din volumul „Adevărurile lutului” este una încifrată. Este mai degrabă artă poetică realizată prin exprimarea unor arderi lăuntrice. Autoarea stăpână pe sine stabileşte pentru cititor o limită pentru cât are voie să afle. Tot ea stabileşte modul în care ar fi bine să se parcurgă această carte: în ordine cronologică, pe capitole în număr de şapte, exact câte zile are săptămâna, ceea ce înseamnă că va fi o creaţie cu început şi sfârşit. Mai există aici un alt procedeu explicat de autoare pentru parcurgerea traseului expunerii: fiecare capitol este păstrat într-un sertar, deci şapte sertare aşezate în ordine cronologică. Cu indulgenţă, însă, chiar de la începutul cărţii autoarea îi dă voie cititorului să nu respecte ordinea sertarelor. Deoarece ea a spus ce a avut de spus, iar de acum încolo fiecare e liber să-şi stabilească regulile. 
  
De ce a procedat astfel Mihaela – Mariana Cazimirovici? Cred că din modul ei de a fi, din nevoia de o stabilitate, de o ordine pe firul desfăşurării evenimentelor, de o cercetare amănunţită a eu-lui. Şi a făcut aceasta din iubire, din delicateţe, din meticulozitate, din respectul pentru tot ce o înconjoară. 
  
Adesea m-am regăsit în poeziile ei şi am iubit alături de ea „pescăruşii de praf care se hârjonesc în umbra paşilor” (Întâlnire la Ovidiu, p. 12); „copacii care dansează un vals amăgitor” (Toamnă în amurg, p. 37); „lumina care s-a repezit şi m-a întors în fire” (Realitate, p. 109); „dimineaţa revenirii la poezie” (Al meu stăpân, p.132); am iubit „cuvintele”; am iubit vorbele: „... Vorbele stau ascunse după colţul / vreunei pagini / şi vor să se joace de-a v-aţi ascunselea / cu mine... / ...am hotărât să merg înainte, / aşa cum vor ele. / Scriu. / Fără să le mai jignesc / nebăgându-le în seamă.” (Vorbe, vorbe, p. 67) 
  
IOANA STUPARU 
  
Referinţă Bibliografică:
ADEVĂRURILE LUTULUI , AUTOARE MIHAELA - MARIANA CAZIMIROVICI, RECENZIE DE IOANA STUPARU / Ioana Stuparu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1396, Anul IV, 27 octombrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Ioana Stuparu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ioana Stuparu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!