CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Expozitie >  
Autor: Ioan Diţu         Ediţia nr. 2839 din 09 octombrie 2018        Toate Articolele Autorului

Ioan DIȚU - TULIP TIME 2018 - BOWRAL AUSTRALIA
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Anul acesta la Bowral, s-a desfăşurat între 18 septembrie şi 1 octombrie a 58-a ediţie. Am participat până în prezent la 9 ediţii. În acest an, au fost plantate peste 75.000 de lalele, 15.000 de alte flori anuale, precum şi 40.000 lalele în localitate. Vremea a fost frumoasă, destul de caldă şi însorită. Fiind ultima zi, numărul de vizitatori a fost foarte mare. În cele câteva ore petrecute în „Corbertt Gardens”, am putut culege câteva imagini pe care vi le prezint alăturat.  
 
Scurt istoric  
 
Oraşul Bowral este situat la o distanţă de numai 126 km, sud-vest de Sydney, de-a lungul căii ferate care duce spre Canberra. Istoria localităţii a început de timpuriu, la puţini ani de la sosirea coloniştilor englezi. Primul european care a călcat pe aceste meleaguri, a fost John Wilson, un fost puşcăriaş, care în 1798, a fost trimis de guvernatorul Hunter, să cerceteze regiunea sudică a coloniei. El a ajuns până pe unde se afla în prezent oraşul Goulburn.  
 
În deceniul următor, zona fost explorată temeinic, găsindu-se potrivită pentru păşunat. John Oxley şi Charles Throsby, între 1815 şi 1820, au început păşunatul animalelor, pe o arie largă în această regiune. Pentru contribuţia lor, adusă în alimentarea oraşului Sydney, au primit suprafeţe însemnate de pământ, precum şi dreptul de a cumpăra altele. Mai târziu, au vândut o parte din ele, pe care s-au înfiinţat mai multe ferme.  
 
Treptat aşezarea a început să se dezvolte, dar procesul s-a accelerat după începerea construirii liniei ferate. Primul serviciu religios în zona a fost cel Anglican. El s-a oficiat în 1853 într-o casă a lui Oxley, şi abia zece ani mai târziu s-a construit biserica. În 1861 ia fiinţă prima şcoală, iar în 1864 se deschide şi oficiul poştal. Iniţial aşezarea era cunoscută cu numele de Wingecarribee. Apoi s-a numit Burradoo. După construirea liniei ferate în 1867, a căpătat numele de Bowral, nume pe care îl păstrează şi astăzi.  
 
Dacă în 1871 Bowral avea 133 locuitori, în anul acesta a ajuns la 13.000. După ce linia ferată a ajuns până aici şi datorită climatului blând, apropiat de cel european, precum şi frumuseţea naturii înconjurătoare, mulţi locuitori din Sydney, au început să-şi construiască aici case de vacanţă. Spre sfârşitul secolului XIX, locuitorii acestei aşezări au început să planteze multe plante şi copaci decorativi aduşi din Europa. În 1911 se amenajează gradina „Corbertt”, care în final devine o grădina publică, unde de mai bine de o jumătate de secol, se desfăşoară „Tulip Time“.  
 
Speranţa localnicilor că oraşul lor să devină cunoscut şi îndrăgit de turişti, s-a împlinit. Numărul mare de vizitatori, sosiţi cu trenul, maşini personale şi multe autocare, dovedesc cu prisosinţă acest lucru.  
--------------  
Ioan DIȚU  
Sydney, Australia  
2 octombrie 2018  
 
Referinţă Bibliografică:
Ioan DIȚU - TULIP TIME 2018 - BOWRAL AUSTRALIA / Ioan Diţu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2839, Anul VIII, 09 octombrie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Ioan Diţu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ioan Diţu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!