CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Spiritual >  
Autor: Ioan Daniel         Ediţia nr. 3319 din 01 februarie 2020        Toate Articolele Autorului

Înțelepciunea la creație
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Proverbe 8:22-31 
  
Dumnezeu, ca unic Creator al tuturor lucrurilor din Universul acesta , atât de puțin cunoscut de ființa umană, ne-a dat o unică carte ce ne descrie creația lumii, a pământului și a Universului întreg, carte care e Biblia sau Sfânta Scriptură . 
  
Și această carte atât de valoroasă și vânată de atât de mulți oameni mari ai lumii, s-a încăpățânat să rămână ca o vie mărturie în sfera și viața umană, deși multe vârfuri ale omenirii au vrut ca Ea să dispară și să nu mai existe o astfel de carte, care ne vorbește și ne arată că există un Dumnezeul bun și Creator, ce a creat totul ce se vede și nu se vede, de aici de pe pământ , planeta unde a fost așezată ființa umană ca să-și trăiască viața. 
  
În acestă carte ne este descrisă obârșia Înțelepciunii , adică obârșia Meșterului Lui Dumnezeu care a creat Universul întreg , Meștererul numit în această descriere după titlul ei –Înțelepciunea- așa cum am arătat mai sus. 
  
Și lucrurile acestea ne-au fost descrise de marele împărat al lui Israel , Solomon, a cărui înțelepciune a străbătut orientul până spre marginile lui , căci o împărăteasă din Seba uimită de marea înțelepciune despre care auzise că o are acest împărat al lui Israel, a venit până la Ierusalim ca să audă ea personal și să vadă pe renumitul împărat, plin de înțelepciunea despre care auzise . 
  
Iar Solomon care primise această înțelepciune, însuși de la Dumnezeul cerurilor și al pământului ,și el ne vorbește despre obârșia Înțelepciunii în Proverbe 8 cu 22, până la 31, deci în 10 versete, și această descriere a Meșterului Lui Dumnezeu și a creației pământului , e una dintre cele mai mărețe și mai detailate descrieri a creației Lui Dumnezeu din toată Scriptura , excepție doar cartea Genezei, unde descrierea e mult mai complexă și mai detailată. 
  
Și Duhul Lui Dumnezeu ne vorbește prin Solomon și ne spune în versetul 22 : 
  
„ Domnul m-a făcut cea dintâi dintre făpturile Lui, înaintea celor mai vechi lucrări ale Lui” . 
  
Într-o descriere așa de cursivă , care parcă îți mângâie și inima și sufletul , Dumnezeu ne arată lucrurile-taină de la începutul începuturilor și ne spune în versetele 23 și 24: 
  
„Eu am fost așezată din veșnicie, înainte de orice început, înainte de a fi pământul. Am fost născută când încă nu erau adâncuri , nici izvoare încărcate cu ape .” 
  
Folosind cuvinte simple dar cu o încărcătură expresivă deosebită, Duhul Lui Dumnezeu atinge corzile sensibile ale sufletului celui ce parcurge cu atenție aceste rânduri și cuvinte ale descrierii și apariției, sau nașterii Înțelepciunii . 
  
Și în versetul 24 ni se spune: „am fost născută când nu erau adâncuri , nici izvoare încărcate cu apă” , folosindu-se aici descrieri literare profunde în care negația joacă un rol preponderent. 
  
Cum să fie izvoare de apă când în versetul 23 ni se spune că Înțelepciunea a fost așezată înainte de a fi pământul, deci dacă nu era pământul , e clar că nici izvoare de apă nu existau, deoarece ele țâșnesc din pământul ce încă nu fusese creat; însă Solomon mânat de Duhul Lui Dumnezeu , pătrunde într-o descriere atât de minunată și de gingașă vorbindu-ne chiar despre tainele creației Lui Dumnezeu , și acesta cu vreo 900 de ani înainte de a fi venit Hristos pe pământ , când cultura omenirii era atât de șchioapă și rudimentară , și lucrul aceste se vede după armele folosite în vremea aceea , căci tocmai armele cât și uneltele folosite la munca câmpului ne arată tehnica folosită de omenire în acele timpuri . 
  
În versetul 25 ni se spune: „Am fost născută înainte de întărirea munților, înainte de a fi dealurile.” 
  
Dar ce putem să înțelegem din expresia aceasta; înainte de întărire munților? 
  
Să fi fost munții creați de erupții vulcanice care i-au proiectat spre cerul albastru și senin , și ei să fi trebuit să se răcească și să se întărească așa cum se întâmplă dar la scară mult mai mică și în zilele noastre , cu vulcanii care erup ? 
  
Însă creația Lui Dumnezeu , așa frumos este descrisă folosindu-se negația și în versetul 26 , unde ni se spune : 
  
„Când nu era încă nici pământul , nici câmpiile , nici cea dintâi fărâmă din pulberea lumii,” 
  
Folosind negația cu atâta gingășie , Solomon ne spune că nu era nici pământul nici câmpiile când a fost născută Înțelepciunea ; însă dacă nu era pământul, se înțelge de la sine că nu puteau exista câmpiile căci ele doar pe pământ se întind, aici, unde am fost așezați de Dumnezeul bun și creator. 
  
Însă Duhul Lui Dumnezeu prin Solomon folosește descrierea aceasta prin negație , tocmai ca să ne sugereze că toate aceste lucrări care nu existau în timpul acela al descrierii, au fost create mai târziu prin Înțelepciunea cea tainică a Lui Dumnezeu, ce a adus la existență în cazul de față , munții, marea , vântul și izvoarele de apă despre care ni se vorbește în textul de față . 
  
Iată însă că în versetul 27, întreaga descriere de până aici se schimbă, și nu se mai folosește negația, ci acum Înțelepciunea prin Duhul Lui Dumnezeu, ne spune: 
  
„Când a întocmit Domnul cerurile Eu eram de față; când a tras o zare pe fața adâncului, când a pironit norii sus și când au țâșnit cu putere izvoarele adâncului, când a pus un hotar mării, ca apele să nu treacă peste porunca Lui, când a pus temeliile pământului. 
  
Proverbe 8:27-29 
  
De astă dată Cuvântul Scripturii ne spune că Înțelepciunea care în versetul 30 e numită : Meșterul Lui Dumnezeu, era de față când Dumnezeu a întocmit cerurile și chiar pământul. 
  
Cu o așa acurateță și gingășie , Cuvântul Lui Dumnezeu ne spune că era de față, când Dumnezeu a tras o zare peste fața adâncului, când a pironit norii sus , spânzurându-i dar în aer așa cum dar El , Creatorul, a spânzurat pământul pe nimic, 
  
Iov 26:7. 
  
Și Înțelepciunea deci , era de față când Dumnezeu a pus un hotar mării, ca apele să nu trecă peste el . 
  
Și suflul intensității descrierii, parcă se amplifică mult acum, când ni se dezvăluie tot mai mult tainele creației, când Înțelepciunea cea tainică a Lui Dumnezeu ne mărturisește și ne spune pe față , în versetul 30 și 31: 
  
„Eu eram Meșterul Lui , la lucru lângă El, și în toate zilele eram desfătarea Lui, jucând neâncetat înaintea Lui , jucând pe rotocolul pământului Său , și găsindu-mi plăcerea în fii oamenilor.” 
  
Iată Meșterul Lui Dumnezeu, Cel care e de fapt Cretorul real și concret al Universului , căci Cel Prea Înalt a întocmit doar planul de creație în sine Însuși , dar creația propriuzisă a fost pusă în aplicare de El , de Meșterul acesta al Lui Dumnezeu . 
  
Eu eram Meșterul Lui, deci El Înțelepciunea, iar în Evenghelia după Ioan : Cuvântul Lui Dumnezeu, a pus în practică planul de creație , materializându-l pe de-ntregul și dându-i chip și înfățișare reală și concretă . 
  
Și Meșterul acesta , Înțelepciunea , Cuvântul Lui Dumnezeu și Fiul Lui Dumnezeu din Psamul 2 , îi era desfătarea Celui Prea Înalt și juca înaintea Lui , juca pe rotocolul pământului Său. 
  
El, Cuvântul Lui Dumnezeu ne dezvăluie taina acesta a creației în care ni se spune că El juca pe rotocolul pământului, ceeace ne arată căci pământul ne este plat, ci este rotund așa ca celelalte corpuri cerști , ca luna , soarele și celelalte planete , chiar dacă nouă ni se pare că pământul pe care călcăm cu picioarele , și aceasta pentru că e de dimensiuni uriașe pentru noi . 
  
În versetul 31 , Cuvântul Lui Dumnezeu ne spune : „găsindu-mi plăcerea în fii oamenilor”, deci Creatorul , El Cuvântul prin care au fost create toate lucrurile, și-a găsit plăcerea în fii oamenilor care îi purtau propriul Lui chip și propria înfățișare ; și Dumnezeu nu e doar o singură persoană ci sunt trei Persoane distincte una față de celelalte , căci iată Cuvântul ce ne spune: „ Să facem om după chipul Nostru , după asemănarea Noastră;” 
  
Genesa 1:26 
  
Iată deci , de ce și-a găsit plăcerea Meșterul Lui Dumnezeu în fii oamenilor ; ei erau făcuți după chipul și asemănarea Lui Însuși și a Celui Prea Înalt , chipul Lui Dumnezeu oamenii îl poartă , glorie Lui Hristos și Celui Prea Înalt în vecii vecilor . 
  
Iar asemănarea cu Dumnezeu nu cred că e cea materială ci asemănarea duhovnicească , sufletească ; omul iubește , urăște, vede, aude, vorbește, îi pare rău, șmd. 
  
Cred că prin aceste însușiri omul se aseamănă cu Dumnezeu . 
  
Referinţă Bibliografică:
Înțelepciunea la creație / Ioan Daniel : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3319, Anul X, 01 februarie 2020.

Drepturi de Autor: Copyright © 2020 Ioan Daniel : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ioan Daniel
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!