CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Portret >  
Autor: Ioan Daniel         Ediţia nr. 2931 din 09 ianuarie 2019        Toate Articolele Autorului

Ogrădeasa pe lame de vânt
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Ogrădeasa pe lame de vânt 
  
Mi se rotunjea ziua până la picioare într-un fuior de cuvinte , schimbându-mi și pașii și privirea până pe cumpăna norilor cu cerul așa de dulce zâmbindu-mi. 
  
Acolo sus,Ogrădeasa îmi mângâia privirea cu chipul său scos parcă dintr-o aripă de basm cu povești așa frumoase, cu zâna munților sau a apelor ce-mi fermecaseră copilăria , transferându-mă parcă pe alte meleaguri de lumină și fericire neatinse de ființa umană. 
  
Și mă vedem real călcând sub cerul albastru de albastru, cu mersul oilor pe iarba aceea fragedă de la Halauă , luând drumul Ogrădesei ca o floare de vis a copilăriei ce-ți umple privirea cu farmecul ei pe aripile vremii; umbră așezată în umbră, fără cuvinte și fără apus, când turma pe urma pașilor mei sorbea parcă iarba pe nerăsuflate din roua aceea binecuvântată a Ogrădesei. Pași-mi erau o cântare în fruntea turmei pe iarbă, când soarele-mi surâdea așa de cald și plin de prietenie, înflorindu-mi pașii și mersul; chiar privirile până departe aruncate peste umărul copilăriei așa de scumpă înflorită în fruntea oilor. 
  
Și mă uitam într-un zâmbet de floare până peste aripile cuvintelor privindu-mi turma întreagă de oi , căci îmi era drag în fruntea turmei să merg , să-i aud răsuflarea , să-i aud chiar mușcătura ierbii în floare acolo pe Ogrădeasa ce-ți moaie privirea în lacrima cerului , când aripile vântului abia le mai simți, mângâindu-ți obrajii tăi de copil. 
  
În spice ușoare de vânt acolo în inima Ogrădesei am învățat cântarea ierbii păscută de oi , cântarea ochilor înfloriți în priviri pe Măgura Vadului, ori până în Zgleamăn cu oile aproape, mersul lor pe urmele tale 
  
să-l simți, iar norii atât de scumpi făcându-ți cu mâna să-i vezi în vise de seară. 
  
Și una în alta în vara toridă oile-mi pășteau, eu doar fiind păstorul pe iarbă bună ce le conduce, ca lapte să deie dintr-o scânteie, până în miezul zilei când soarele mi se revărsa uneori pe degetele mersului dat în floare și-n surâsul atât de dulce al copilăriei. 
  
Îmi era drag să calc pe iarba moale, îmi era drag în fruntea turmei să merg s-ascult cântarea oilor, cântarea ierbii și cântecul pașilor lor când iarba în gură se rupe, îmi era drag depărtării privirea să-mi dau , Cetățaua Vadului cu ochii-mi s-o văd pe muchia vremii spre mine întoarsă ca un surâs de izvor sub flori de rouă și vis. 
  
Acolo, pe degetele zilei , îmi înflorea limba în cântarea oilor flămânde de cuvinte și iarba aceea înmiresmată din floarea Ogrădesei în spice de vânt. 
  
Ca un cuvânt nerostit de mult , Armata și Zgleamănul îmi sorbeau cuvintele cu creștetul lor acoperit de păduri,cu zâmbetul lor înflorit cu raze de soare pe palmele vântului ce adia atât de ușor că auzeam și zumzetul muștelor ce se scăldau în aerul acela verde de scump al Ogrădesei. 
  
Deodată — o explozie de note muzicale de pe alte tărâmuri a răbufnit furându-mi auzul, ființa 
  
și-ntreaga-mi făptură , transferându-mă parcă într-o altă viața de vis , pe când oile-mi pășteau liniștite. 
  
Ca un arcuș de vioară fermecat ce-ți topește ființa și sufletul într-o cascadă de note muzicale ,mai sus spre soare urcând , mai sus și mai sus ,împletindu-ți și ochii și urechile în muzica aceea pe aripa vântului ușor ce adia ,și îmbrăcând Ogrădeasa întreagă cu oile și cu mine, cu tot în muzica aceea de basm, din poveștile neuitate ale copilăriei. Ciocârlia , bătea din aripi spre cer urcând, în trilul acela venit parcă de pe alte tărâmuri , din alte sfere neumblate de om și soarele parcă încremenindu-l, și ochii și pașii. 
  
Și umbra cuvintelor nerostite din cântecul acela s-a transformat într-o floare adusă pe aripi de vânt, până departe răspândindu-i mireasma și îmbrăcând Ogrădeasa întreagă în culori neștiute de muzică și dor ardelean. Acolo, te reazimi de aripa vântului și surâsul norilor ce-ți împletesc ființa pe spice de soare cântând cântecul oilor și al ciocârliei ce-ți fură ființa. 
  
Cât de bine te prinde turma întreagă când pe urmele tale s-a-nscris în melodia aceea cerească, ce totul inundă și pași-ți transformă-n culori pe pășune. 
  
. Ogrădeasa, e cântecul ciocârliei pe lame de vânt dinspre Halauă în fruntea turmei când vii, e șuierul vântului ușor ce mai bate peste tăul Ogrădesei când pașii-ți se odihnesc pe marginea lui înflorită cu smocuri de păiuș , cu zborul libelulelor peste apă ca un vis frumos de vară acoperit cu propria-ți privire. 
  
Am prins doar un zâmbet al copilăriei înveșmântat în culoarea Ogrădesei cu pășunea-i aleasă și cântecul înflorit al ciocârliei într-o zi de vară senină ce sufletu-ți strigă și tu să te îmbraci în propria-i mireasmă de iarbă și pași, până în umbra dintre Zgleamăn și tine când vara la picioare ți se scaldă. 
  
Din Ogrădeasa până în Zgleamăn , picură liniștea ierbii râvnită de oi când soarele fața-și arată deasupra norilor în vată-mbrăcați , mai albă ca albul zăpezii . Mi-aduc aminte când oamenii din sat venau la amiază după lapte și ne aduceau mâncarea; era așa de bună și caldă , o ciorbă cum numai în basmele copilăriei mai găsești , și ne așezam pe iarbă în fața colibei și savuram ciorba aceea de vis pe palmele vântului ușor ce adia în suflet de vară de la Bogata de Jos.Cu ochii topiți în farmecul copilăriei aminte-mi aduc cum focul ardea în fața colibei. O lumină tremurândă străpungea întunericul nopții ca o stea strecurată în visele copilăriei, de care cu drag aminte-ți aduci. Și focul ardea , iar eu vârât în colibă sub haine m-am întins să adorm în aerul acela curat și înmiresmat cu liniștea nopții și izul de iarbă de pe pășune. O mulțime de greieri își încordau arcușurile în toate culorile nopții , pe când stelele ne zâmbeau de sus , îmbrăcându-ne în surâsul lor auriu, și de la fereastra cerului parcă îmi șopteau somn ușor și plin de vise colorate . Mi-aduc aminte, pe când eram cu turma la Dâmburi înspre Fața Luncii și Priloage o oaie s-a umflat tare de tot , iar tata văzând-o că nu avea mult până să plesnească sau să moară , a luat-o și a dus-o de a scăldat-o cu forța într-o apă ce era pe acolo, curgea apa de pe sărmana oaie , dar n-a trecut mult și ea și-a revenit și a scăpat cu bine de boala care îi amenința viața , căci eu eram un copilaș ce nu prea aveam putere să-l ajut în astfel de lucruri . 
  
. Mergând cu turma la păcut , uneori ajungeam pe culmea dealului dintre Dosul Răcii și Ogrădeasa , unde bătea vântul cu putere și oile pășteau liniștite deoparte; eu îmi aruncam bota cât puteam de sus iar vântul mi-o lua și o ducea departe în urmă de locul unde o azvârleam, spălându-mi parcă și fața cu degetele lui pline de răcoarea aceea atât de scumpă. 
  
Îmi vine în minte tăul de la Ogrădesa înfășurat în smocuri de păiuș și zborul libelulelor cu aripi albăstrii, cu apa aceea parcă ciudată , în cântecu verii subțire , fermecând Ogrădeasa și Zgleamănul cu umbra norilor destul de rar întâlnită. Dinspre Zglemăn spre Ogrădeasa curgea un pârâiaș, un șuvoi de apă subțire, iar eu am luat o gudulie crăpată în două și am pus-o sub firul de apă pe un răzoraș, captând astfel firul de apă și făcându-l să cadă în urmă ca o cascadă din halăul acela mic de floarea soarelui , întins peste răzoraș. 
  
Altădată , la Ogrădeasa fiind , mi-am făcut un pat de mușchi pe care i-am strâns dintre tufele de acolo și așa de bine m-am odihnit culcat pe patul acela în timp ce-mi supravegheam oile ce pășteau liniștite pe aproape. Alteori mă scăldam în zâmbetul soarelui printre spinii din Zgleamăn , turma cu grijă păscând-o . 
  
09-01-2019 mănăștur 
  
Referinţă Bibliografică:
Ogrădeasa pe lame de vânt / Ioan Daniel : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2931, Anul IX, 09 ianuarie 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Ioan Daniel : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ioan Daniel
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!