CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Impact > Analize >  

RETROSPECTIVĂ
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
RETROSPECTIVĂ 
  
„A vedea mai bine, înseamnă a înţelege mai mult” 
  
Vrând-nevrând, vine o vreme în care – privind în urmă – începem să devenim bănuitori, să ne punem întrebări şi să facem analize. Retraşi în spaţiul nostru privat, ajungem să ne întrebăm dacă noi suntem cei care au gândit sau, dimpotrivă, dacă este ceva care ne gândeşte, obligându-ne să acţionăm împotriva adevăratelor noastre interese. 
  
Abia atunci devenim circumspecţi şi realizăm că totul este doar un simulacru de libertate. Abia atunci devenim mai atenţi la modul în care suntem manipulaţi, la felul în care societatea, guvernanţii şi organismele internaţionale încearcă să gândească în locul nostru. Din acel moment, nu va mai fi nevoie să inventăm vini sau vinovaţi, pentru că vom înţelege că întreaga responsabilitatea, pentru situaţia în care ne aflăm, ne aparţine şi că de vină este lipsa noastră de reacţie reflexivă. 
  
La fel şi eu, după mai bine de o jumătate de veac, am ajuns să trag următoare concluzie: „A vedea mai bine, înseamnă a înţelege mai mult”. Şi cum ar putea fi altfel, în condiţiile în care lumea a semnificat de la început tot ceea ce omenirea a ajuns să cunoască astăzi, precum şi ceea ce va putea să afle vreodată? 
  
Immanuel Kant spunea la un moment dat că „Vedem doar în măsura în care înţelegem”. Pentru demonstrarea acestui adevăr am să aduc în discuţie banalul cartof, a cărui prezenţă în susţinerea viaţii noastre trece neobservată. Orăşanul aflat la „shoping” într-un supermarket vede în tuberculul de cartof rătăcit în coş, printre celelalte cumpărături, un simplu aliment. Bucătarul de meserie, „vede” în acelaşi cartof diversele feluri în care acesta poate fi preparat, în timp ce omul de la ţară – agricultorul – are o viziune mult mai largă. Pentru el, cartoful nu este doar un simplu aliment servit drept garniture la diverse fripturi, ci este un mod de viaţă. În umilul cartof, ţăranul „vede” un întreg „proces de producţie”, începând cu pregătirea pământului, semănatul cartofilor, îngrijirea culturilor şi recoltarea acestora, sfârşind cu câştigul realizat din comercializarea lor. 
  
La fel şi eu, în 1989, asemenea celorlalţi, vedeam doar faţa plăcută şi jinduită a capitalismului, vedeam doar faţa pe care alţii se straduiau să mi-o arate. Prins de euforia „revoluţionară” a acelor vremuri, n-am înţeles cuvintele unui om în vârstă care apucase să trăiască şi în România internelică. Omul îmi spusese atunci că „schimbarea «domnilor» este bucuria nebunilor”. Cuvintele lui mi-au rămas întipărite în minte, chiar dacă nu le-am dat importanţă şi nu le-am înţeles. Nu le-am înţeles, pentru că îmi lipseau termenii reali de comparaţie. Înţelesul lor aveam sa-l pătrund pe deplin, la relativ scurtă vreme, când „beţia libertăţii” s-a risipit iar locul ei a fost luat de o cruntă dezamăgire. Nu le-am înţeles, pentru că atunci operam nu cu certitudini, ci cu iluziile induse de diverşi manipulatori şi cu propriile-mi proiecţii despre democraţiile occidentale. Foarte curând însă, am priceput că democraţia, definită în teoria moderna drept „putere a poporului”, poate deveni putere pentru popor, iar apoi, putere fără popor, sau chiar împotriva lui. Am priceput că democraţia nu este posibilă fără oameni formaţi pentru ea, care vor şi pot susţine dialogul democratic, pentru că democraţia nu este un monolog, nu este doar discursul celor care deţin puterea în stat, ci este un dialog menit ca – în supleţea oferită de cadrul democratic – să edifice acel „trai bun”, pentru toţi cetăţenii ţarii. 
  
Din păcate, acum – la fel ca întotdeauna – contează doar interesele economice ale celor puternici, pentru a căror materializare sacrifică totul – inclusiv valorile democratice pe care susţin că le apără – calcând în picioare aspiraţiile celorlalţi. Dar, revenind la înţelepciunea poporului roman condensată în proverbe, mă văd nevoit să conchid că „Nu e prost cel care mănâncă cinci pâini, ci acela care i le oferă”. 
  
Nenumăratele frustrări pricinuite de „lumea” în care doream cu ardoare să ne integrăm, m-au determinat să mă bucur la gândul că – din punct de vedere al timpului fizic – nu mai am înainte-mi, cât am lăsat în urma mea. 
  
„Nimic nu-i nou sub soare”, spunea un învăţat al antichităţii iudaice. Aşadar, mă întreb, „Ce-mi rămâne de făcut?” Răspunsul îl oferă un înţelept de-al nostru – Eminescu – în nemuritoarea-i Glossă: 
  
„Vreme trece, vreme vine, 
  
Toate-s vechi şi nouă toate; 
  
Ce e rău şi ce e bine 
  
Tu te-ntreabă şi socoate; 
  
Nu spera şi nu ai teamă, 
  
Ce e val ca valul trece; 
  
De te-ndeamnă, de te cheamă, 
  
Tu rămâi la toate rece.” 
  
Ioan CIORCA 
  
Referinţă Bibliografică:
RETROSPECTIVĂ / Ioan Ciorca : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1794, Anul V, 29 noiembrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Ioan Ciorca : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ioan Ciorca
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!