CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Impact > Analize >  

GÂNDURI DE DECEMBRIE
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
GÂNDURI DE DECEMBRIE 
  
Am mai depăşit un an de „bunăstare economică” în calitatea mea de cetăţean al Uniunii Europene, an plin de măreţe realizări concretizate în faptul că am izbutit să-mi plătesc – încă – dările către stat. A trecut ceva vreme de când am fost pus cu „botul pe labe” de catre cerberii democraţiei europene, care au călcat în picioare votul meu exprimat la referendumul de demitere al preşedintelui. Se apropie din nou decembrie, luna bilanţului. 
  
Faptul că mi-am plătit „dările către stat” şi am rămas fără nici o leţcaie în buzunar de sărbători, m-a făcut să-mi amintesc de bunicul din partea memei – un biet ţăran, trecut prin două războaie mondiale, născut la Olpret. Bătrânul avea o vorbă, pe care – copil fiind – nu am înţeles-o la momentul respectiv. Acum însă, nu doar că o înţeleg, dar o şi simt cu toată fiinţa mea şi am convingerea că o dată cu noul guvern Cioloș, apărut ca „o emanație a străzii”, am să o simt şi mai bine. Deseori, privind undeva în zare, peste oameni şi peste timp, bunicul meu spunea: „Sătulul nu-l crede pe cel flămând, aşa că sărac te-ai născut, sărac ai să mori”. 
  
Azi, când mi-am amintit de el, am zâmbit trist şi mi-am spus: „Mare înţelept era bătrânul. Mare gânditor a putut naşte Olpretul (Bobâlna de astăzi), sătucul acela pierdut în podişul transilvan.” 
  
Dus de gânduri – de un spirit de glumă amară – am căutat să aflu ce personalităţi mai dăduse Olpretul, convins fiind că bunicul meu nu putea fi unicul. 
  
Evident că nu! Olpretul Clujului l-a dat şi pe Alexandru Vaida-Voievod, cel care avea să alcătuiască – la 1 decembrie 1919 – guvernul României Mari, iar în 10 ianuarie 1920, avea să plece în străinătate pentru a obține recunoașterea internațională a actelor Marii Uniri, ratificate de către Parlamentul României în 29 decembrie 1919. La Cluj, Alexandru Vaida-Voievod are o casă memorială, situată în Piaţa Ştefan cel Mare, la numărul 17, casă pe al cărei frontispiciu a fost aşezată o placă comemorativă, în anul 1993. De asemenea, din 2012, în apropiera acesteia, în zona parcului Teatrului Naţional, Alexandru Vaida-Voievod are şi un bust. 
  
„Mare judeţ Clujul ăsta” – mi-am zis plin de admiraţie nedisimulată, pentru ca imediat să mi se „înece corăbiile” amintindu-mi de un alt sat din Cluj ce a dat ţării premierul care – în opinia mea – îşi leagă numele de legea austerităţii menită a diminua salariile cu 25% şi de majorarea TVA-ului cu cinci puncte procentuale, măsură pe care o resimt extraordinar de bine şi de sănătos chiar şi azi cu toată „creşterea economică” prezentă şi viitoare a ţării. Şi, probabil, pentru că românul se pricepe cel mai bine la a „face haz de necaz”... şi pentru că e iarnă ... şi pentru că se apropie sărbătorile cu tot felul de evenimente şi concursuri... şi pentru că avem „modele” demne de urmat (spre exemplu: aruncarea cu dovleacul, sau concursul de scuipat seminţe de lebeniţă organizat în fiecare an pe 10 septembrie, în Pardeeville, Wisconsin, USA)... de ce să nu organizăm şi noi un concurs de aruncat cu ouă? Aşadar, revenind la ultimul premier dat de Cluj, nu pot să nu mă întreb: „pe când un bust al acestuia în oraşul nostru?” 
  
Zâmbesc amar și mă gândesc la faptul ca „abilitatea” Clujului de a furniza „personalități marcante” ale vieții politice românești este „contagioasă”. Astfel, s-a „molipsit” și județul Sălaj care l-a dat pe Dacian Cioloș „premierul tehnocrat” al guvernului președintelui Iohanis. Dacă îmi mai lipsea ceva pe anul acesta, acum pot spune că am dobândit. Nu-mi mai lipsește nimic! Ce-mi trebuie mie majorări de salarii și pensii? Un moft! Cum sa-mi permit eu, prin pretențiile mele, să să determin capitalul străin să mă trateze cu venituri pe măsura taxelor pe care mi le-au impus la nivel european? Mă întreb doar, retoric, „Ce este democrația?”. Întrebarea este justificatî, întrucât auzisem „strada” manifestându-se împotriva „sistemului”. Eu știam că sistemul democratic, cu toate carențele sale, este cel mai bun sistem inventat până acum, fiind flexibil și mereu perfectibil. Însă, din practica socială românească, deduc faptul ca democrația, asemenea fericirii, e o noțiune golită de conținut. Ea capată consistență doar pentru puternicii Uniunii Europene sau de aiurea, care pretind că o aplică. De altfel, prin acțiunile sale, DNA-ul îmi confirmă această presupoziție. A dat iama doar printre ai noștri, în timp ce „capitalul străin”, e corectitudinea întruchipată. 
  
Evenimentele ultimelor zile vin și ele să-mi întărească presupunerea: circa 70.000 de mii de inși ieșiți în stradă, au izbutit – pe valul unei nenorociri – să debarce un guvern, tocmai în momentul în care legea vizând majorarea salariilor și pensiilor trecuse de Parlament fiind la promulgare la președintele Iohanis, care, potrivit crezului său politic în ceea ce privește „lucrul bine făcut”, analizează atent oportunitatea acestor măsuri sociale. Așadar, democrația a învins iar: 70.000 de inși sunt mai reprezentativi decât milioanele care au conferit legitimitate guvernului Ponta. Așa o fi, într-o colonie, iar Românie este într-adevăr o colonie. Dovadă stă faptul ca la Bruxelles se știa cine va fi înlocuitorul premierului Ponta, în timp ce în România toată lumea își dădea doar cu părerea. 
  
E dureros că străinii fac legea la noi acasă… e dureros că în numele unor idealuri utopice pentru noi, ne-am sacrificat independența și bogățiile țării… dar și mai dureros este faptul că „legea” o impun cu ajutorul alor noștri. 
  
Inevitabil, sintagma bunicului potrivit căreia „Sătulul nu-l crede pe cel flămând”, îmi revine în minte și, parafrazândul pe Petre Țuțea (care spunea că „Un tâmpit mai mare ca mine nu există. Să faci treisprezece ani de temniță pentru un popor de idioți. De asta numai eu am fost în stare…”), pot spune cu certitudine: „Un tâmpit mai mare ca mine nu există. Să crezi un sfert de secol că străinii te vor privi drept un egal al lor, este o utopie! Asta am făcut eu!” 
  
Ioan CIORCA 
  
Referinţă Bibliografică:
GÂNDURI DE DECEMBRIE / Ioan Ciorca : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1788, Anul V, 23 noiembrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Ioan Ciorca : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ioan Ciorca
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!