CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Reportaj >  

CĂLĂTOR ÎN TIMP
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
CĂLĂTOR ÎN TIMP 
  
Prinşi în caruselul ameţitor al vieţii, bulversaţi de cavalcada evenimentelor zilnice şi de lupta pentru supravieţuire într-o lume tot mai încrâncenată, de multe ori nici nu observăm schimbările de peisaj din jurul nostru. Când, întâmplător – siliţi de împrejurări – ieşim din arealul strâmt în care ne petrecem viaţa, noutatea ne surprinde, aproape ne şochează prin antiteza dintre prezent şi trecutul păstrat în amintirile noastre. La fel am păţit şi eu, atunci când am fost nevoit să ies din oraş şi să merg în Apahida, pentru nişte daraveri. 
  
Primele amintiri legate de Apahida le păstrez din vremea copilăriei şi sunt, oarecum, de natură „feroviară”. Pe relaţia Cluj-Dej, Apahida era prima gară în care trenul făcea popas 10 minute. Revăd şi azi, pe ecranul minţii, imaginile culese din goana trenului. De fiecare dată, după Someşeni, aşteptam, cu sufletul la gură, să ajung la Dezmir, să-mi încant ochii cu minunatele şi, în acelaşi timp, înfricoşătoarele locomotive cu aburi stocate în parcul rece al haltei. La câteva minute distanţă, se afla Apahida. Se ivea întâi un canton care purta numele localităţii. Urma apoi rampa de încărcare, la capătul căreia începea gara propriu-zisă, ce ne imobiliza „o veşnicie”. Apoi, trenul pornea greoi, legănându-se peste macaze şi ţăcănind ritmic la joante. Lăsa în dreapta magistrala trei, iuţindu-și alergarea către Jucu. Îmi amintesc de „munţii” de sfeclă aflaţi pe rampă, spre a porni către fabricile de zahăr. Nu i-am uitat nici azi, când, din goana maşinii am privit rampa, goală de vreo 25 de ani. 
  
Dar toate acestea au fost de mult... Am revenit recent în Apahida. Primul lucru ce m-a frapat, a fost lipsa locomotivelor din parcul rece de la Dezmir, precum şi rampa de încărcare goală, abandonată, lângă o gară aproape pustie. Am aflat că locomotivele fuseseră tăiate şi vândute la fier vechi. Turnul de control rutier de la intersecţia cu şoselei care coteşte spre Cojocna nu mai există. Am lăsat în dreapta drumul Cojocnei şi am apucat-o spre centrul Apahidei, urmând şoseaua către Jucu. 
  
Un cartier de blocuri te întâmpină imediat. După el urmează o mică piaţetă cu deschidere la drum, flancată de edificiile culturale ale localităţii. În centrul ei, se înalţă un monument dedicate eroilor satului. O şcoală frumoasă; o casă de cultură. La mică distanţă, întâlneşti sediul administraţiei locale, iar apoi biserica ortodoxă, cu două turnuri. Puţin mai departe – pe partea dreaptă – ascunsă privirilor de gospodăriile care mărginesc şoseaua, se înalţă silueta înegrită de vreme a unei mici bisericuţe de lemn. 
  
Panglica de asfalt îşi continua drumul către est, şerpuind printre casele arătoase care o însoţesc până la podul de fier de la limita localităţii. Înainte vreme, podul era principala cale de acces rutier spre Gherla-Dej. Azi este aproape părasit. Puţinii trecători care îl mai folosesc sunt locatarii blocurilor construite pe spaţial fostei crescătorii de păsări de la periferia comunei. 
  
Drumul naţional se aşterne înainte, lăsând podul în stânga, mâncat de rugină, singuratic, trist şi încremenit în timp, gândind probabil la vremurile de demult, la timpul în care el a fost martor la naşterea Apahidei. 
  
Ioan CIORCA 
  
Referinţă Bibliografică:
CĂLĂTOR ÎN TIMP / Ioan Ciorca : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1753, Anul V, 19 octombrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Ioan Ciorca : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ioan Ciorca
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!