CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Reportaj >  

PIAŢA LUCIAN BLAGA
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
PIAŢA LUCIAN BLAGA 
  
Succintă prezenzare 
  
Situată semi-central, la vest de „punctul 0” al municipiului, Piaţa „Lucian Blaga” este unul dintre cele mai cunoscute locuri ale Clujului, în care vechiul şi noul se îngemânează într-un ansamblu arhitectural alcătuit din construcţii aparţinînd sfârşitului de veac XIX şi mijlocul secolului XX. Important nod de tranzit rutier şi pietonal, piaţa asigură, prin cele şase artere care o intersectează, accesul spre diversele zone de interes public ale oraşului. Astfel, în partea de est, prin strada Napoca ea se deschide spre centrul urbei, prin strada Gheorghe Şincai spre sediul Universităţii Tehnice şi a societăţii „Electrica”, iar prin strada Republicii spre Academia Română, Grădina Botanică şi cartierul Zorilor. Din vestul pieţei, pornesc străzile Clinicilor şi Victor Babeş spre complexul Clinicilor Universitare, precum şi strada Petru Maior, la capătul căreia, pe partea stângă, se află palatul Primăriei clujene. 
  
Clădirile vechi, construite în jurul anilor 1890-1900, împreună cu cele relativ noi, ridicate după 1960, mărginesc laturile pieţei. În partea vestică, la intersecţia cu strada Clinicilor, se află Biblioteca Centrală Universitară, construită între anii 1906-1908. Ea este una dintre cele mai vechi și mai importante biblioteci universitare din România, cuprinzând colecții valoroase, incunabule medievale și numeroase rarități bibliofile. Cele 55 de săli de lectură ale bibliotecii, au o capacitate de 2.100 locuri, destinate cititorilor. Aceste locuri se află atât în sediul central, cât și în filiale sale. 
  
Pe latura nordică – între străzile Petru Maior şi Gheorghe Şincai – un ansamblu arhitectural aparţinând deceniului al şaselea al secolului XX, alcătuit din două blocuri de locuinţe – cu patru, respectiv şase etaje – având spaţii comerciale la parter, privesc spre latura sudică, spre Casa de Cultură a Studenţilor. Impozantul edificiu cultural, de aceeaşi vârstă cu blocurile nordice, ocupă piaţa între străzile Victor Babeş şi Republicii. 
  
Începuturi 
  
De peste o jumătate de veac, imaginea pieţei s-a întipărit în memoria vizuală a clujenilor, iar peisajul nici nu poate fi închipuit altfel, decât prin simbioza dintre vechi şi nou rezultată din armonia stilurilor arhitectonice care se întrepătrund, dând un aer aparte menit a evidenţia pitorescul locului şi a crea impresia că el este neschimbat „de când e lumea”. Şi totuşi... nu e chiar aşa... Puţini clujeni îşi mai amintesc de felul în care a arătat piaţa la jumătatea secolului XX şi, mult mai puţini, de cum a fost mai înainte, adică pe la începutul veacului trecut. 
  
De-a lungul vremii, piaţa şi-a schimbat atât numele cât şi înfăţişarea. La început, ea a primit numele poetului și prozatorului maghiar, Arany János. Apoi, numele i-a fost schimbat în Piața Sfântul Gheorghe. Această schimbare a fost prilejuită de amplasarea în perimetrul pieţei, după anului 1900, a statuii Sfântului Gheorghe omorând balaurul. 
  
La finele celui de-al doilea război mondial, piaţa a căpătat numele lui Gheorghe Sion, scriitor român, din Bucovina, membru titular al Academiei Române din anul 1868, în semn de omagiu pentru cărturarul care a contribuit, prin donaţiile sale, la îmbogăţirea fondului de carte al Bibliotecii Centrale Universitare. Mai târziu, numele pieţei s-a schimbat din nou, ea devenind Piaţa Păcii, pentru ca apoi, din 1990, să primească numele poetului şi filosofului „Lucian Blaga”. La circa un deceniu de la dobândirea noului nume, în partea estică a Bibliotecii Universitare a fost amplasat bustul poetului, operă a sculptorului Cornel Toșea. 
  
Sfântul Gheorghe şi Biblioteca Universitarilor 
  
În perioada de sfârşit de veac XIX şi început de secol XX, piaţa era doar un perimetru cenuşiu, pavat cu macadam. Un grup de clădiri cu un etaj, marcau intersecţia ei cu strada Petru Maior. Acelaşi tip de clădiri creionau şi latura nordică a străzii Mikó din extremitatea vestică a pieţei – viitoare stradă a Clinicilor – de-a lungul căreia avea a se construi complexul Clinicilor Universitare. Şi linia străzii Victor Babeş pe partea estică, precum şi cea a străzii Republicii, pe latura sa vestică, era trasate de acelaşi fel de imobile. 
  
Febra construcţiilor din zonă a cuprins repede şi piaţa. Astfel, în perimetrul ei, a fost amplasată statuia Sfântului Gheorghe omorând balaurul. Dezvelirea monumentului a avut loc în ziua de 28 septembrie 1904, iar la scurtă vreme, zona a primit numele de Piaţa Sfântului Gheorghe. La început, statuia a avut o inscripţie scrisă cu caractere gotice. Pe latura de est scria: Georgius / Equitum / Patronus, adică „Gheorghe, patronul cavalerilor”. Inscripţia de pe latura nordică oferea informaţii despre realizatorii statuii şi circumstanţele realizării ei: Kolozsvári Miklós mester fiai / Márton és György, Nagy Lajos / király megbízásából készítették / Prágának 1373 esztendőben, adică „Fiii meşterului Nicolae din Cluj, Martin şi Gheorghe, l-au realizat din însărcinarea regelui Ludovic cel Mare, pentru Praga, în anul 1373”. Inscripţia de pe latura de sud spunea că: 1904-ben a m. Kir. Kormány / támogatásával nagy fiainak / emlékére újra elkészítette adică „În anul 1904 monumentul s-a realizat din nou, cu sprijinul guvernului regal maghiar, în amintirea marilor săi fii. Inscripţia mai menţionează că monumentul a fost refăcut cu sprijinul comunităţii oraşului Cluj, adică Kolozsvár város közönsége. 
  
La numai doi ani de la acest eveniment, peisajul pieţei s-a îmbogăţit cu un nou edificiu destinat a fi sediul Bibliotecii Centrale Universitare. Pe la jumătatea deceniului al doilea al secolului XX, casa de la intersecţia străzii Petru Maior a mai dobândit un nivel, căpătând aspectul actual. 
  
Avântul constructiv a cunoscut apoi o perioadă de relativă acalmie, în care peisajul pieţei s-a întipărit în memoria vizuală a clujenilor, intrând în banalul cotidian ce lasă impresia de eternitate. 
  
Au continuat doar lucrările de construcţie a complexului medical de pe partea nordică a străzii Clinicilor. 
  
Marea sistematizare 
  
Dar planul de sistematizare, vizând realizarea unor noi edificii în perimetrul ei, precum și îmbunătățirea traficului rutier în zonă, a schimbat aspectul pieței. 
  
În cadrul programului de sistematizare, statuia Sfântului Gheorghe a fost mutată din piață, iar în locul vechilor clădiri au apărut edificii noi, reprezentate de grupul de blocuri de pe partea nordică, cuprinse între străzile Petru Maior și Gheorghe Șincai, precum şi Casa de Cultură a Studenților, pe latura de sud. 
  
Locul casei de la intersecţia pieţei cu strada Gheorghe Şincai, în care funcţionase un atelier-magazin de articole textile aparţinând Cooperaţiei meşteşugăreşti, a fost luat de un bloc modern, cu şase etaje, la parterul căreia a funcţionat, timp de aproape o jumătate de veac – până prin 2009 – cofetăria şi cafeneaua Croco. 
  
Simbol al lumii boeme clujene, cofetăria şi cafeneaua erau renumite în perioada comunistă, nu doar pentru savoarea deosebită a cafelei şi a produselor de patiserie pe care le oferea clienţilor, ci şi pentru oportunităţile referitoare la procurea unui pachet de ţigări americane sau a unui Pepsi, oportunităţi generate de prezenţa studenţilor străini din universităţile clujene, deveniţi obişniţi ai localului. 
  
La Croco, diferenţele clasiale se estompau, cofetăria reunind în jurul unei cafele, a unui suc sau a unei prăjituri, oameni obişnuiţi, profesori universitari, studenti, scriitori, jurnalişti, artisti plastici sau precupeţi. 
  
Dar, primul deceniu al secolului XXI, a izbutit să aştearnă vălul uitării şi pe acest simbol al Clujului, locul celebrului local fiind luat – vremelnic – de sediul filialei unei bănci. 
  
Construcţia Casei de Cultură a Studenţilor a extins planul de sistematizare şi asupra străzii Republicii. Astfel, la intersecţia acesteia cu Piaţa Păcii, au apărut trei construcţii noi, cu unu, două şi cinci nivele, întinzându-se până în dreptul străzii Avram Iancu, vizavi de sediul filialei clujene a Academiei Române. 
  
Aceasta a fost o succintă istorie a unei pieţe clujene, un scurt remember pentru cei trecuţi de prima tinereţe şi un bun prilej pentru noile generaţii de a afla povestea unui loc din oraşul lor. Pentru câtă vreme peisajul pieţei va rămâne neschimbat, este greu de anticipat. El se va schimba, cu certitudine, într-un viitor mai mult sau mai puţin îndepărtat, conform cerinţelor vremurilor viitoare, astfel încât din ceea ce este astăzi va rămâne doar amintirea. 
  
Ioan CIORCA 
  
Referinţă Bibliografică:
PIAŢA LUCIAN BLAGA / Ioan Ciorca : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1747, Anul V, 13 octombrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Ioan Ciorca : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ioan Ciorca
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!