CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Impact > Analize >  

TATĂL MEU
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
TATĂL MEU 
  
În timpuri nu demult apuse – pe vremea când „lumea era lume”, iar lucrurile erau aşezate în matca firescului şi a normalităţii – părintele era modelul ideal pentru copilul său, în procesul de devenire şi integrare a acestuia în societate, în calitatea sa de viitor actor dezirabil, pe scena ţării. 
  
La acest aspect am cugetat cu ocazia sărbătorii internaţionale a muncii. Paradoxal, avem o zi de celebrare a muncii, în contextual în care numărul şomerilor este în continuă creştere. Pentru mine, ziua de 1 Mai este mereu un prilej de rememorare a acelor vremuri, iar acum – întâmplător – mi-am amintit de versurile poetei Veronica Porumbacu, pe care le-am învăţat în şcoala primară. Am încercat să le analizez şi să văd ce s-a ales, astăzi, de modelul idealului dezirabil al copilului, imortalizat în ele. 
  
Poezia Veronicăi Porumbacu se intitulează „Tatăl meu”. Iată cum îl vedea copilul de altădată, pe părintele său: 
  
„Tatăl meu zideşte case, cocoţat pe schele; 
  
El cu fruntea lui ajunge până sus, la stele. 
  
Tatăl meu coboară-n mină, ca să smulgă fierul, 
  
Dar pe seară, mult îi place să privească cerul. 
  
Tatăl meu dă ţării pâine; e pe câmpuri vara; 
  
Are mari oştiri de grâne, cât se-ntinde ţara. 
  
Tata străjuie-n uzină marile cuptoare; 
  
Fierbe-n vatră cu oţelul, bulgării de soare. 
  
Tata ne deschide-n şcoală, cel dintâi, caietul. 
  
El ne-nvaţă socotitul, dar şi alfabetul. 
  
Alb halat îmbracă tata în spital când vine. 
  
Spune-i numai ce te doare, el te face bine.” 
  
Aşadar, copilul îl vede pe tatăl său „cocoţat pe schele”, construind fabrici şi uzine, cartiere de locuinţe, şcoli şi universităţi, căi ferate, şosele şi poduri, sau altfel spus, construind o ţară, în care el va trebui să continue efortul părintelui în ideea de a implementa în societate binele accesibil omului. Apoi, îl vede prospectând „ca să smulgă fierul”, exploatând şi punând în valoare resursele naturale cu care Dumnezeu a binecuvântat ţara în care s-a născut. De asemenea, vede rodul ogoarelor nesfârşite – urmare firească a unei agriculturi mecanizate, practicată ştiinţific, pe suprafeţe întinse. Îl vede trudind în mari combinate siderurgice, asigurând fierul – pâinea – industriei grele, menită a susţine o politică economică durabilă. Tot tatăl – în calitate de dascăl – este cel care îi aduce lumina cărţii, integrându-l într-un sistem etic şi moral dezirabil şi asigurându-i pregătirea în plan profesional. În fine, copilul nu scapă din vedere nici starea de sănătate a naţiunii, fiind mândru de tatăl său care este medic, bine pregătrit profesional, şi căruia îi este suficient să-i spui doar „ce te doare”, pentru că el este în măsură să „te facă bine”. 
  
Să vedem ce s-a ales de acest spaţiu economic şi social în care copilul trebuia să se integreze şi să se afirme, ducând mai departe munca tatălui său. Iată o parafrază la poezia Veronicăi Porumbacu: 
  
Tatăl meu este zidar şi munceşte-n UE. 
  
Îl aştept, dar în zadar: nu vine şi nu e! 
  
Tatăl meu muncea în mină, căci era miner. 
  
Masa noastră era plină… acum e şomer. 
  
Tatăl meu avea oştirea holdelor bogate… 
  
Astăzi are amintirea şi pensii tăiate. 
  
Tata era inginer şi muncea-n uzine 
  
Azi, de când este şomer, din taxi se ţine. 
  
Tatăl meu este profesor, dar e „terminat”, 
  
Căci reforma fără noimă l-a epuizat. 
  
Tata-i medic și trudește fără încetare 
  
În spitalele de stat, fără finanțare. 
  
Tatăl meu încă trudește pentr-un mic salar 
  
Ca noi să avem pe masă strictul necesar. 
  
În această parafrază, părintele nu mai este model pentru copilul său. În noua conjunctură socio-politică, mulţi copii îşi amintesc de părinţii plecaţi la muncă în străinătate, doar din fotografii. Dovadă că aşa stau lucrurile, este faptul că în data de 23 aprilie 2012, Senatul României a adoptat o iniţiativă legislativă care prevede ca părinţii care au copii minori şi care doresc să plece la muncă în străinătate să fie obilgaţi să-i lase în grija unui membru al familiei extinse şi să anunţe autorităţile locale înainte de a pleca din ţară. 
  
Modelul tatălui a fost înlocuit de modelul tuturor celor care au dovedit în cei 25 de ani de „democraţie” că pot trăi bine fără instruire şi fără muncă. Numai aceştia au izbutit să ajungă în topul revistei Forbes. 
  
Ioan CIORCA 
  
Referinţă Bibliografică:
TATĂL MEU / Ioan Ciorca : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1737, Anul V, 03 octombrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Ioan Ciorca : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ioan Ciorca
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!