CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Cugetari >  

TRISTĂ CONSTATARE
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
TRISTĂ CONSTATARE 
  
Indiferent de ce ar spune apologeţii capitalismului, cert este că în 1989, România avea o gândire strategică, prin care industria fusese implementată în toate zonele ţării, în funcţie de sporul demografic al populaţiei şi de interesele economice. 
  
„Revoluţia” din 1989 a declanşat o degringoladă economică fără precedent, considerată drept o adaptare la economia de piaţă, menită să aducă ţara în faza societăţii post-industriale. Din păcate, lipsa oricărei strategii pe termen mediu şi lung, precum şi eliminarea fazei societăţii industriale – care urma ca o înlănţuire firească a evoluţiei – a condus la situaţia economică precară de astăzi, când ceea ce a mai rămas din industria românească s-a transformat într-un apendice al celei europene. Sintagma potrivit căreia „Statul este cel mai prost manager” a fost inoculată în conştiinţa opiniei publice spre a justifica „ingineriile financiare” ale unui capitalism sălbatic ce începuse a polariza populaţia în două categorii sociale: bogaţi şi săraci. Ea nu reflectă o realitate generală, ci face trimitere doar la statul român. Elocvente sunt exemplele statelor Grec, Austriac şi Francez, beneficiare a unor mari „privatizări de succes” din România. Cine a câştigat şi cine a pierdut din aceste „privatizări”? Cu certitudine, marele perdant este poporul român! Suntem din nou în situaţia teoriei „formelor fără fond”, potrivit căreia poporul român pare incapabil de a-şi „croi veşminte pe măsura calităţilor şi aspiraţiilor sale.” 
  
Ioan CIORCA 
  
Referinţă Bibliografică:
TRISTĂ CONSTATARE / Ioan Ciorca : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1715, Anul V, 11 septembrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Ioan Ciorca : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ioan Ciorca
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!