CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Amintiri >  

A FOST ODATĂ O UZINĂ...
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
A FOST ODATĂ O UZINĂ... 
  
Înfiinţată în anul 1921, sub numele de „Romloc”, pentru a produce material rulant, fabrica braşoveană avea să devină în 1948 „Uzina Steagul Roşu”. De la material rulant, intreprinderea a trecut la producţia motoarelor de automobile, pentru ca în final să se specializeze pe fabricarea autocamioanelor care aveau să împânzească drumurile patriei, fiind cu adevărat „calul de povară” al şantierelor. Cu acele autocamioane, s-a ridicat, din temelii, o ţară... Cândva, „Steagul Roşu” era mândria industriei româneşti. 
  
Experienţa, competenţa şi profesionalismul colectivului întreprinderii braşovene au făcut din produsele ei, competitori redutabili pe pieţele externe, atât în cele ale Consiliul de Ajutor Economic Reciproc – adică în organizație economică a statelor comuniste europene menită a fi o contrapondere a Comunității Economice Europene – cât şi în cele ale „lumii libere”. Astfel, camioanele fabricate la Braşov, purtând marca „made in Romania”, au fost exportate în Uniunea Sovietică, în Statele Unite ale Americii, precum şi în ţările asiatice. 
  
După 1989, marea uzină, care avea circa 20.000 de salariaţi, a fost supusă aşa-zisului proces de restructurare şi privatizare, fiind „spartă” în 10 societăţi, iar din gloria ei de altădată s-a ales praful. „Steagul Roşu” a urmat drumul „firesc” al capitalismului românesc, impus de către o lume în care România voia să se integreze cu orice preţ. 
  
Acestei lumi, care caută cu disperare să-şi inventeze noi clienţi, i-a căzut victimă întreaga industrie românească, singura „vină” pe care o avea fiind aceea de a fi competitivă şi deci supărătoare pentru puternicii zilei. 
  
Ioan CIORCA 
  
Referinţă Bibliografică:
A FOST ODATĂ O UZINĂ... / Ioan Ciorca : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1710, Anul V, 06 septembrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Ioan Ciorca : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ioan Ciorca
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!