CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Impact > Analize >  

ÎNVĂŢĂMÂNTUL ŞI REFORMA
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
ÎNVĂŢĂMÂNTUL ŞI REFORMA 
  
Din 1989 şi până acum, „reforma” ne-a bulversat existenţa. Acestei paradigme i-au căzut pradă relativa noastră linişte, bruma noastră de bunăstare, de trai decent, sentimentele de mândrie naţională, precum şi limba noastră strămoşească. 
  
La fel ca întotdeauna, când am înlocuit, prin „revoluţie”, un mod de producţie cu altul, n-am folosit ceea ce era bun în vechea „infrastructură”, ci am distrus totul, reinventând totul, începând chiar cu redescoperirea roţii. Am senzaţia că aşa este şi în învăţământ. 
  
Dacă înainte de ‘89, mult ocărâtul sistem educațional comunist fusese bine structurat şi stabil, permiţându-i elevului să opteze pentru o anumită specializare şi să stabilească etapele pe care urma să le parcurgă, în vederea atingerii ţintei propuse, astăzi e cu totul altceva. Regulile se schimbă în timpul jocului, pentru că fiecare ministru care s-a perindat pe la conducerea Ministerului învăţământului, a căutat să-şi lase amprenta asupra sistemului. 
  
Rezultatele se văd cu ochiul liber. Comparând ceea ce a fost cu ceea ce este azi, nu pot să nu mă întreb de ce, vechiul sistem de învăţământ – structurat în opt ani de şcoală generală, trei ani şcoală profesională sau patru ani de liceu şi patru ani de facultate – a fost considerat necorespunzător? De asemenea, mă întreb ce au făcut cei care s-au perindat pe la conducerea Ministerului învăţământului, din 1989, până în prezent? Iată posibilele răspunsuri pe care le-am găsit: au descoperit miezul în pâine, au pus cozi la cireşe, au dat găuri în macaroane, au investit banii publici în apa sâmbetei, această muncă fiind, cu certitudine, corolarul întregii activităţi. 
  
Ioan CIORCA 
  
Referinţă Bibliografică:
ÎNVĂŢĂMÂNTUL ŞI REFORMA / Ioan Ciorca : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1700, Anul V, 27 august 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Ioan Ciorca : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ioan Ciorca
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!