CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Impact > Analize >  

COASA ȘI TOPORUL, UNELTE EMBLEMATICE ALE GUVERNULUI BOC
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
COASA ȘI TOPORUL, UNELTE EMBLEMATICE ALE GUVERNULUI BOC 
  
În 2008, la aproape două decenii de la „revoluţia” din decembrie 1989, România avea să fie subjugată de un guvern profund antisocial. În fruntea lui a fost instalat Emil Boc – primarul de Cluj – cel care a pus în operă toate „trăznaile” unui preşedinte iresponsabil față de ţară şi popor. Timp de patru ani – din decembrie 2008 şi până în februarie 2012 – acest premier avea să-şi dovedească extraordinarele veleităţi în mânuirea uneltelor tăietoare. Culmea măestriei sale a fost atinsă în 2010, când a pus în operă ordinul idolului său – Traian Băsescu – privind tăierea a 25% din salariile bugetarilor, precum şi 15% din pensii şi din alocaţiile de somaj. 
  
Încă de la început – adică din campania electorală – Emil Boc a uimit prin dexteritatea dovedită în mânuirea obiectelor ascuţite şi tăietoare. Expertiza domniei sale în folosirea acestor scule este incontestabilă, evidenţiindu-i aptitudinile, şlefuite prin practică desfăşurată în copilărie, în gospodăria părintească. Dacă despre aceste competenţe se poate vorbi numai de bine, nu la fel se poate spune despre capacitatea sa, în calitate de prim ministru, de a gestiona treburile ţări, iar uneltele folosite în diferite ocazii publice, au devenit emblematice pentru guvernul pe care l-a condus. 
  
Aşadar, ajuns în fruntea guvernului, incapabil de a înţelege că sintagma potrivit căreia „viaţa se trăieşte la timpul prezent” este valabilă și pentru cei care i-au conferit legitimitate, Emil Boc s-a apucat să „cosească” veniturile, motivat de „pensiile şi salariile nesimţite” ale unora. Probabil, în viziunea domniei sale, în temeiul principiului „solidarităţii active”, a căutat, cu disperare, să aducă salariile şi pensiile mici la acelaşi numitor. Din păcate „numitorul” său a dobândit noi valenţe, astfel încât noile venituri au devenit cu adevărat „ne simţite” în buzunarele contribuabililor de rând, împlinind astfel visul mentorului său Traian Băsescu, exprimat public la 6 mai 2010. Şi n-a fost suficient... „Cireaşa de pe tort” – corolarul care încununează prodigioasa activitate de „tăietor”a lui Emil Boc – a fost majorarea taxei pe valoarea adăugată de la 19 la 24%, decisă de guvernul său la data de 26 iunie 2010. 
  
De altfel, cu câteva luni mai înainte – în martie 2010 – o întâmplare banală părea a prevesti nenorocirile ce urmau a se abate peste români. Cu ocazia unei vizite „de lucru” la o fabrică de prelucrarea a lemnului, premierul a pus mâna pe topor şi a început să decojească un buştean. „Eu am lucrat la viaţa mea cu toporul, nu vă faceţi probleme”, a ţinut să-i liniștească Boc pe cei prezenţi. Anticipând parcă „ispravile” premierului – de altfel unicele de care istoria îi leagă numele – ministrul transporturilor din acea vreme, Radu Berceanu (o altă „calamitate” din componenţa acelui guvern de tristă amintire) a spus: „Asta va fi folosită la ilustraţia pentru salarii şi pensii... cu toporul!” ... şi aşa a fost... 
  
Acum, guvernarea Băsescu-Boc este de domeniul amintirilor… este o pată – o rană adâncă – în istoria României. Trebuie să învăţăm din greşelile trecutului, pentru ca astfel de personaje să nu mai ajungă să ne conducă destinele. 
  
Din păcate, memoria românului este scurtă... 
  
Ioan CIORCA 
  
Referinţă Bibliografică:
COASA ȘI TOPORUL, UNELTE EMBLEMATICE ALE GUVERNULUI BOC / Ioan Ciorca : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1699, Anul V, 26 august 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Ioan Ciorca : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ioan Ciorca
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!