CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Impact > Pamflet >  

BAU-BAU ÎN CONTEMPORANEITATE
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
BAU-BAU ÎN CONTEMPORANEITATE 
  
O sintagmă culeasă din înţelepciunea poporului român condensată în minunatele perle ascunse în proverbe, spune că „Frica păzeşte ţarina”. Aşa şi este, chiar dacă „frica învinge, însă nu convinge”. 
  
Faptul acesta mi-a fost certificat încă o dată, demonstrându-mi-se necesitatea existenţei unei „instituţii a lui Bau-Bau”, la care să poţi face apel, în caz de necesitate, pentru a-ţi putea impune voinţa în faţa celorlalţi. În decursul timpului, Bau-Bau a îmbrăcat diferite forme, de la cele mai arhaice şi mai hidoase – babe cloanţe cotoroanţe, mume ale pădurii, zmei, pricolici, strigoi, draci etc. – până la cele mai moderne şi mai subtile: miliţie, securitate, poliţie, jandarmi, mineri, servicii secrete, guvernanţi incompetenţi etc. Faptul este o certitudine şi fac această afirmaţie în cunoştinţă de cauză, pe baza rezultatelor culese din practică. E şi firesc, dacă tot se face reformă şi totul se reformează, nici Bau-Bau nu poate fi ocolit. Trebuie şi el să se supună imperativelor vremii. 
  
Cultura organizaţională a instituţiei lui Bau-Bau, trebuie să se constituie în factorul decisiv al reuşitei reformei. Modificarea acestei culturi depinde numai de noi, iar promovarea ei este obligatorie chiar dacă din monştri sacri ai poveştilor copilăriei noastre se va alege praful. În urma reformei, rămâne doar numele generic de Bau-Bau, sub care se ascund spaimele timpurilor moderne. Elocvent în acest sens, este exemplul următor: 
  
Bau-Bau a fost concediat 
  
Din funcţia de sperietoare, 
  
Şi-ntr-o arhivă-a fost plasat, 
  
Menit să piară în uitare. 
  
În loul său, drept candidat, 
  
E altul, cu o şansă mare – 
  
Bau-Bau, fiind concediat 
  
Din funcţia de sperietoare. 
  
Pe pielea mea am constatat: 
  
Trimiţând puştiul la culcare, 
  
Atunci îmi dete ascultare, 
  
Când De.Ne.A. am pronunţat – 
  
Bau-Bau fiind concediat. 
  
Ioan CIORCA 
  
Referinţă Bibliografică:
BAU-BAU ÎN CONTEMPORANEITATE / Ioan Ciorca : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1698, Anul V, 25 august 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Ioan Ciorca : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ioan Ciorca
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!