CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Amintiri >  

„MATEMATICĂ PE PÂINE”
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
„MATEMATICĂ PE PÂINE” 
  
Matematica nu a fost nicicând febleţea mea. Niciodată nu m-am dat în vânt după calcule laborioase şi nu am simţit vreo placere deosebită izvorâtă din soluţionarea unei ecuaţii cu trei necunoscute sau a unor probleme de geometrie analitică. Totuşi, pus în faţa unei situaţii de „forţă majoră” – constrâns fiind de nişte împrejurări independente de voinţa mea – în timpul anilor de liceu am învăţat matematică, ajungând la un asemenea nivel de cunoştinţe, încât pot spune că mâncam „matematică pe pâine”. Performanţa pe care am atins-o, se datorează fostei mele profesoare, care manifesta o atitudine ciudată faţă de colectivul clasei din care făceam parte. Această irascibilitatea a ei faţă de noi, umilii aspiranţi la diploma de bacalaureat, s-a manifestat încă de la primul contact. Îmi amintesc de faptul că începuse a răsfoi catalogul cu intenţia de a ne cunoaşte pe fiecare. Trecuse de mine şi ajunsese la litera „G”. A tăcut preţ de câteva clipe, iar apoi a pronunţat numele unui coleg: 
  
– G…! 
  
– Prezent! – a răspuns, ridicându-se în picioare, un copil slăbuţ şi timid, venit de la ţară „să înveţe o meserie” la oraş. 
  
– Nu eşti cumva frate cu G…, de la Institutul de Calcul? – a vrut să ştie profesoara. 
  
– Ba da! – răspunse mândru copilul, ridicând ochii din pământ şi aţintindu-i bucuros asupra profesoarei. 
  
– Aha! …mâmmda… bine, stai jos – spuse ea, cu o fizionomie schimbată brusc şi cu o răceală nedisimulată în glas. Apoi, învăluind clasa cu o privire care nu prevestea nimic bun, a continuat: – Voi avea grijă să învăţaţi matematică… să mâncaţi matematică pe pâine. 
  
…şi s-a ţinut de cuvânt. Aveam şase ore de matematică pe săptămână şi izbutisem să adun circa 12-13 note pe trimestru, predominante fiind cele de doi şi trei. Nu doar noi, elevii, ci şi părinţii erau de-a dreptul îngroziţi de lipsa noastră de aplecare spre matematică. Nemulţumirile lor, exprimate la adresa profesoarei – cu ocazia „şedinţelor” organizate de către dirigintele clasei – s-au soldat cu un eşec total. Pe vremea acea, mediile de la sfârşit de trimestru, nu se rotunjeau. Aşa că, după trimestrul al doilea al primului an de liceu, m-am văzut silit să lupt pentru o medie gigantică, în ideea de a evita corigenţa. Aveam nevoie de 5,08 ca să promovez clasa. Spre norocul meu, teza trimestrială şi meditaţiile oferite de matematicianul Institutului de Calcul au constituit salvarea mea şi a altor colegi. Care o fi fost motivul comportamentului „duşmănos” al profesoarei faţă de noi, nu am aflat niciodată. Cert este că ceva s-a petrecut între ea şi fratele colegului nostru. 
  
În sfârşit, a dat Dumnezeu să scăpăm de „doamna de matematică” după primii doi ani. În anul trei, când am constatat că nu ne mai este profesoară, am răsuflat uşurat. În anul patru însă, la prima oră de matematică, am încremenit cu toţii, când pe uşă a intrat fosta noastră profesoară. S-a aşezat la catedră, ne-a învrednicit cu un zâmbet sarcastic şi a spus pe un ton ce se voia glumeţ: 
  
– Ne-am întâlnit din nou! Îmi pare bine! 
  
Mie nu mi-a părut bine deloc. Dar am avut un dram de noroc. Aveam tot şase ore de matematică pe săptămână, susţinute de trei profesori. Mi-am făcut rapid o socoteală şi am decis ca toate cele 150 de absenţe motivate la care aveam dreptul pe cuprinsul unui an şcolar, să le folosesc pentru a fugi de la orele ei. M-am rugat lui Dumnezeu ca nu cumva teza trimestrială să se potrivească într-o zi în care aveam ore cu ea. Şi aşa s-a şi întâmplat. Astfel, m-am întâlnit cu profesoara de matematică doar de trei ori – o dată la începutul fiecărui trimestru – când, din lipsa catalogului, nu putea să dea note. 
  
Cu toate acestea, în acel an am învăţat matematică. În ultimul trimestru al anului patru, am obţinut nouă în teză, la profesorul Buduroiu Aristide, considerat cel mai exigent matematician al liceului. Şi uite aşa, pot spune că am ajuns, la un moment dat, să mănânc matematică goală, fără pâine. 
  
Dar, cum procesul de învăţare se bazează pe uitare, tot atât de repede am uitat acele cunoştinţe de matematici superioare – pe care nu le-am mai folosit niciodată – aşa precum le-am şi învăţat. 
  
Ioan CIORCA 
  
Referinţă Bibliografică:
„MATEMATICĂ PE PÂINE” / Ioan Ciorca : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1692, Anul V, 19 august 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Ioan Ciorca : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ioan Ciorca
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!