CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Manuscris > Amintiri >  

POVESTEA UNEI STAŢII DE AUTOBUZ
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
POVESTEA UNEI STAŢII DE AUTOBUZ 
  
Pe vremea copilăriei mele, lumea era altfel. Lucrurile aveau stabilitate, fapt care genera un sentiment de siguranţă. Ştiai – fără măcar să te gândeşti că ar putea fi altfel – că ceea ce e astăzi va fi şi mâine şi pomâine şi răspoimâine şi peste ani şi ani. Instituţiile, magazinele, farmaciile, cinematografele şi chiar ceasurile stradale sau toaletele publice erau puncte stabile de reper, în funcţie de care puteai stabili coordonatele unui anumit loc din oraş. Nimic nu se schimba peste noapte, nimic nu-ţi bulversa traiul de zi cu zi. 
  
Aşa a fost şi cu staţia de autobuz, situată în Piaţa Unirii. Acolo am găsit-o de când am început să pricep, iar apoi să utilizez mijloacele de transport în comun şi acolo a rămas până când originalele viziuni ale timpurilor moderne au izbutit să dea totul peste cap, risipind sentimental de siguranţă şi stabilitate generală pe care îl avusesem până în 1989. 
  
Staţia a fost aşezată în faţa palatului Bánffy, încă de la începuturile transportului în comun clujean, constituind un reper de stabilitate, rezistând în faţa tăvălugului evenimentelor istoriei, ca un observator tăcut al prefacerilor vremii abătute peste piaţă, până spre sfârşitul anilor ‘90 ai secolului al XX-lea. 
  
De-a lungul vremii, s-au schimbat doar mijloacele de transport şi călătorii, arhitectura pieţei rămânând relativ stabilă, cu excepţia micilor transformări menite a-i cosmetiza macadamul sau cuvertura asfaltică, ori a-i modifica designul esplanadei care găzduieşte grupul statuar Matia Corvinul. Staţia a rămas la postul ei remarcând creşterea fluxului de călători şi, odată cu el, şi evoluţia tehnologică a mijloacelor de transport în comun. 
  
Vechile autobuze, de prin deceniul al doilea al secolului XX – cu caroserii de tip landou, imitând arhaicele caleşti – au fost înlocuite cu altele, superioare din punt de vedere al designului, cât şi al tehnologiei aplicate în construcţia lor. Apoi, staţia a înregistrat o nouă etapă în dezvoltarea transportului urban de călători, marcată de apariţia primelor autobuze de fabricaţie românească, de tip TV1, menite a înlocui treptat vechile autobuze, de provenienţă străină. Astfel, autobuzele ruseşti – cu care începusem să mă obişnuiesc şi care, la început, mă înspăimântau cu grila verticală a radiatoarelor lor, asociindu-le imaginea cu cea a unui câine mox – au început, încet-încet, să dispară, „alungate” de noile mijloace transport. 
  
Le urmăream cu ochii mari de uimire şi admiraţie, ori decâte ori ieşam la plimbare cu părinţii, în oraş. 
  
Dar, din clepsidra timpului, nisipul vremii se scurge pe nesimţite, iar peisajul tehnic se schimbă cu viteză ameţitoare. Prin 1965, în staţia din piaţă şi-au făcut apăriţia autobuzele TV2, pe care – datorită pavilionului ieşit în evidenţă peste cele două parbrize frontale – noi, copiii, le porecliserăm „cu chipiu”. 
  
Modelele de autobuze s-au succedat apoi, cu repeziciune. După TV2 a venit TV20, care, la rândul său, a fost detronat de autobuzele din familia Roman-diesel. 
  
Însă, la începutul anilor ’80, acestea şi-au pierdut și ele supremaţia, fiind înlocuite de minunatele Karose cehoslovace, cu trei uşi şi cutii de viteze automate. 
  
În fine, a sosit şi anul 1989, an care ne-a smuls din ceea ce – pentru noi, cei de atunci – constituia matca firescului şi a normalităţii. Stabilitatea şi siguranţa s-au împrăştiat ca un fum, locul lor fiind luat de incertitudini. Noului climat de nesiguranţă generală – rezultat al „reformării” statului român – i-a căzut victimă şi staţia din Piaţa Unirii, condamnată la pieire, în negura istoriei. 
  
Ioan CIORCA 
  
Referinţă Bibliografică:
POVESTEA UNEI STAŢII DE AUTOBUZ / Ioan Ciorca : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1681, Anul V, 08 august 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Ioan Ciorca : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ioan Ciorca
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!