CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Amintiri >  

CINEMATOGRAFUL „TIMPURI NOI”
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
CINEMATOGRAFUL „TIMPURI NOI” 
  
Pe la jumătatea secolului trecut, România se afla în plin proces de transformări socio-economice. Una din ţintele acelei perioade fusese eradicarea analfabetismului. Accesul la instruire, la cultură, era facilitat şi de numeroasele cinematografe nou înfiinţate, în toate cartierele oraşului. Numele acestora erau în deplină concordanţă cu acele vremuri de „avânt revoluţionar”. Cinematografe ca „Timpuri noi”, „Progresul”, „Muncitoresc”, „Tineretului”, „Republica”, „Victoria”, „23 August” sau „Steaua Roşie” constituiau, pentru cetăţenii de rând, principalele punctele de atracţie ale Clujului. 
  
Însă, cel mai îndrăgit, de către copii, era cinematograful „Timpuri noi”, situat în Piaţa Libertăţii, azi Unirii, la numărul 24, pe latura nordică, lângă „Universitatea populară”. Clădirea cinematografului a fost ridicată în anul 1884, pentru a găzdui „Asociaţia Meseriaşilor din Cluj”. 
  
Edificiul – realizat după proiectele arhitectului clujean Friedrich Maetz – era împodobit cu opt statui realizate din calcar. Patru dintre ele fuseseră aşezate în nişele din casa scărilor şi în cele de la etajul întâi a faţadei principale, încadrând balconul. Alte patru statui – reprezentând zeităţi antice greceşti, simboluri ale industriei, comerţului, artei şi ştiinţei – au fost plasate pe atica faţadei principale, ale cărui colţuri erau marcate de două obeliscuri. În perioada interbelică, cele patru statui aliniate pe atică au fost înlăturate. La parterul clădirii, s-a deschis încă din anul 1945, cinemateca Forum, iar cu începere din anul 1948 ea a primit numele de „Timpuri Noi”. 
  
Cinematograful a funcţionat până spre sfârşitul anilor ’90 ai secolului XX, când – din păcate – locul său a fost luat de o banală sală de jocuri de noroc. În vremea copilăriei mele, eroii lui Walt Disney, ecranizări ale poveştilor clasice, filme documentare cu caracter educativ etc. puteau fi vizionate de către micii cinefili, la jumătate preţ – adică doar 50 de bani – iar cu puţină „abilitate”, chiar şi de două-trei ori, în baza aceluiaşi bilet. 
  
Ioan CIORCA 
  
Referinţă Bibliografică:
CINEMATOGRAFUL „TIMPURI NOI” / Ioan Ciorca : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1679, Anul V, 06 august 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Ioan Ciorca : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ioan Ciorca
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!