CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Amintiri >  

RENAULT-UL, VEDETA COMUNITĂŢII
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
RENAULT-UL, VEDETA COMUNITĂŢII 
  
Prin 1966, liniştea micii comunităţi din strada Moţilor, numărul 19, a fost spulberaată de o apariţie de vis. Un Renault Gordini, nou-nouţ, de culoare negră şi-a făcut apariţia în curtea imobilului. 
  
Fericitul proprietar era profesorul Murgu – universitarul de la chimie. Plin de importanţă şi conştient de superioritatea pe care i-o oferea calitatea de stăpân a bijuteriei mecanice, se învârtea neobosit în jurul maşinii, scrutând-o cu ochi de expert şi mângâindu-i caroseria cu o piele de căprioară, pentru a-i şterge nişte imaginare urme de praf. 
  
Încet-încet, bărbaţii comunităţii au ieşit din case şi au făcut cerc în jurul lui, la o distanţă respectuoasă. Până şi liota de prichindei, încremenise într-o tăcere plină de admiraţie, cu ochii mari şi gurile cascate. 
  
Discuţiile pe tema maşinii s-au înfiripat timid, dar – cum românul e priceput la automobile, fotbal şi politică – opiniile, sfaturile şi povestirile cu subiect auto – şi-au dat drumul ştergând diferenţele clasiale dintre interlocutori. 
  
Primei întrebări – aflată pe buzele întregii aseistenţe – i-a dat glas un strungar, motorizat şi el, în calitate de proprietear de motocicletă: 
  
– Ei, cum merge, domn’ profesor? 
  
Răspunsul a venit prompt, dovadă că profesorul abia aşteptase ocazia de a-şi exprima satisfacţia, faţă de achiziţia făcută: 
  
– Foarte bine! Şi încă nu i-am făcut rodajul. 
  
– Rodajul este obligatoriu! – a decratat un alt vecin, şofer la IOTC (Intreprinderea orăşenească de transport Cluj). Rodajul este sănătatea maşinii! 
  
– Da’ ce viteză prinde? – a vrut să ştie un alt curios. 
  
– Ohooo.... răspunse profesorul. Am mers şi cu 100 de kilometri pe oră. Mai mult n-am îndrăznit. La 100 de kilometri pe oră, vezi şoseaua asemeni unei cărări. Asta e viteză, nu glumă. 
  
Un cor de exclamaţii sincere şi admirative, venite din partea grupului de curioşi, îi acoperiră ultimele cuvinte. 
  
– Da, da! Chiar aşa este! – îi comfirmă spusele strungarul – Păi eu, cu motocicleta mea, am mers... 
  
– Cum ai mers mă’? Pe lângă ea? Ca de când ai luat-o o tot repari şi nu mai isprăveşti! – îl apostrofă vecinul şi colegul său de muncă. 
  
– Păi da... da când am luat-o am ... 
  
Hohotele celorlalţi îl făcură să renunţe la justificări, rostind doar cu dispreţul ancestral al călăreţului faţă de pedestraşi: 
  
– Habar n-aveţi! 
  
Dar, ca orcie minune care ţine trei zile, mirificul Renault, deveni banalitate, prezenţa lui nemai impresiunând pe nimeni. Nici măcar noi, copiii, nu mai eram atât de fascinaţi de frumosul Gordini cu forme rotunjite, chiar dacă până mai ieri ne declaraserăm solemn, reciproc, că ne vom cumpăra şi noi, când vom fi mari, o astfel de maşină. 
  
Ioan CIORCA 
  
Referinţă Bibliografică:
RENAULT-UL, VEDETA COMUNITĂŢII / Ioan Ciorca : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1676, Anul V, 03 august 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Ioan Ciorca : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ioan Ciorca
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!