CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Amintiri >  

„VAGONUL 55”
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
„VAGONUL 55” 
  
Prin 1965, transportul urban se afla în plin proces de dezvoltare. Întreprinderea Orăşenească de Transport Cluj (IOTC) îşi îmbogăţea parcul, cu autovehicule din producţia indigenă. Autobuzele uzinei Tudor Vladimirescu şi troleibuzele Atelierelor Centrale I.T.B luau, treptat, locul celor vechi, de producţie rusească. Printre copiii, de la numărul 19 al străzii Moţilor, era mare fierbere. Unul dintre puşti anunţase plin de emfază că tată său, şofer la IOTC, urma să primească un „vagon nou”, căruia trebuia să-i facă rodajul. 
  
Văzând nedumerirea de pe chipurile noastre, prichindelul ne epată cu vastele sale cunoştinţe în domeniu, lămurindu-ne, plin de importanţă: „Dacă vreţi să ştiţi, în limbajul tehnic, vagon înseamnă «troleibuz»”. Apoi, plin de importanţă, dată fiind calitatea sa de fiu al şoferului, puştiul trecuse la întocmirea unei liste „verbale” – neştiind încă să scrie – a potenţialilor călători ai curesi inaugurale. 
  
Pentru ceata de copii, cursa aceea, reprezenta un eveniment remarcabil. Asemeni tuturor prichindeilor, dornici să participe la „rodajul în parcurs” al vagonului cu numărul de inventar 55, mi-am adus şi eu obolul la „prosperitatea” fiului şoferului, oferindu-i cel mai preţios bun al meu: un rulment cu care intenţionam să-mi înlocuiesc roata defectă de la trotinetă. 
  
Ioan CIORCA 
  
Referinţă Bibliografică:
„VAGONUL 55” / Ioan Ciorca : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1668, Anul V, 26 iulie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Ioan Ciorca : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ioan Ciorca
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!