CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Amintiri >  

MAGAZINUL DE JUCĂRII
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
MAGAZINUL DE JUCĂRII 
  
Pe fosta stradă „6 Martie” (azi Iuliu Maniu) la intersecţia cu Bolyai János, pe partea stângă cum mergi spre piaţa Avram Iancu, se afla cel mai mare magazin de jucării, din Clujul copilăriei mele. 
  
Nu-i vorbă, mai erau și alte unități de profil, care comercializau aceleași articole. Chear la o aruncătură de băț de locuința mea de pe strada Cotului, se afla magazinul „La trei ursuleți”, a cărui firmă – luminoasă pe atunci – a rezistat trecerii timpului și poate fi văzută și astăzi, în buricul târgului, vizavi de supermarketul Central – ca o dovadă vie a unor vremuri de mult apuse. Ei, dar oricum ar fi fost de dotată prăvălia, „cireașa de pe tort” o reprezenta unitatea de pe „6 Martie”. Magazinul avea două încăperi comune conturând un „L”, care marca intersecţia celor două străzi. 
  
În incinta de pe 6 Martie predominau păpuşile, ea fiind destinată fetelor, iar în cea de pe Bolyai, „piesele de rezistenţă” ale sectorului băieţilor, le constituiau machetele întruchipând modele din vremurile de început ale automobilului, machete pe care nu le mai întâlneai în alte magazine. 
  
Pentru copilul de altădată, orice plimbare în oraş trebuia să atingă, în mod obligatoriu, şi acel obiectiv. 
  
Eu, cel puţin, nu puteam să mă întorc acasă, până nu îmi clăteam ochii şi îmi încălzeam sufletul cu imaginile jucăriilor etalate în vitrinele mari, situate la o şchioapă de nuvelul trotuarului. 
  
Decapotabilele şi cabrioletele aşezate pe câte un mic piedestal negru, cu farurile mari, cu grilele radiatoarelor aurite, cu jenţile spiţate şi nichelate şi cu banchetele tapiţate în roşu spre violet, îţi luau ochii. Pentru un copil care, foarte rar, primea câte 2-3 lei, drept bani de buzunar, preţul unui exemplar era inaccesibil: 55 de lei bucata. 
  
Ioan CIORCA 
  
Referinţă Bibliografică:
MAGAZINUL DE JUCĂRII / Ioan Ciorca : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1666, Anul V, 24 iulie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Ioan Ciorca : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ioan Ciorca
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!