CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Amintiri >  

SĂRBĂTORILE DE ALTĂDATĂ
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
SĂRBĂTORILE DE ALTĂDATĂ 
  
Înainte de 1989, „1 Mai” sau „23 August” erau printre puţinele şi îndrăgitele „sărbători legale” de peste an. Satisfacţia se dovedea deplină, dacă respectivele evenimente se potriveau a fi într-o zi lucrătoare. În ochii copilului din perioada comunistă, aceste sărbători aveau o semnificaţie deosebită. Pentru mine, era zile mult aşteptate. Trei erau evenimentele marcante ale acestor sărbători: „defilarea”, picnicul din pădurea Hoia şi „rachetele”. 
  
Dis-de-dimineaţă, îl agasam pe tata cu cereri de genul: „Hai la defilare! Hai la defilare!” În final, ceda presiunilor şi plecam spre Piaţa Victoriei – azi Avram Iancu – să ocupăm un loc cât mai aproape de tribuna oficială. 
  
După manifestaţie, începeam cu alte smiorcăieli: „Hai la Hoia! Hai la Hoia!” – „Hoia” fiind pădurea de la periferia vestică a oraşului, locul în care se află secţia în aer liber a Muzeului Etnografic al Transilvaniei, cunoscută sub numele de Parcul Romulus Vuia. Locul este de o frumuseţe deosebită, iar parcul înfiinţat în 12 aprilie 1929 cuprinde exponate remercabile, cele mai vechi datând din 1678. 
  
Bietul tata, nu avea de ales: trebuia sa-mi satisfacă şi acel capriciu. La pădure, după doi mici cu muştar, o morişcă din hârtie lucioasă, o pereche de ochelar de carton cu lentile de celuloid colorat şi o minge din rumeguş învelit în folie de staniol atârnată de un fir elastic, începeam iar: „Hai să mergem acasă! Hai să mergem acasă!” Dar nici acasă, tata nu scăpa de mine, căci abia ajunşi, îl cicăleam din nou, cu: „Hai la rachete! Hai la rachete!”, adică la artificii, ale căror jerbe luminoase le urmăream cu ochii mari, plini de încântare, cum colorează cerul nopţii, deasupra palatelor statusului romano-catolic de la intersecţia străzii 6 Martie cu Piaţa Libertăţii, azi Piaţa Unirii. 
  
Doar vremea, în cazul primăverilor și verilor capricioase, îmi putea strica ziua şi buna dispoziţie, cu ploile în averse, pornite pe neaşteptate. Şi tot ea era cea care îi dăruia tatei, în acest fel, liniştea, făcându-i parte de odihna binemeritată adusă de o zi liberă, după truda muncii în fabrică, în trei schimburi. 
  
Ioan CIORCA 
  
Referinţă Bibliografică:
SĂRBĂTORILE DE ALTĂDATĂ / Ioan Ciorca : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1663, Anul V, 21 iulie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Ioan Ciorca : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ioan Ciorca
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!