CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Amintiri >  

PRIMA ZI DE GRĂDINIŢĂ
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
PRIMA ZI DE GRĂDINIŢĂ 
  
Inevitabil, în viaţa fiecărui prichindel vine clipa în care procesul de socializare capătă noi valenţe, depăşind etapa familială prin accederea subiectului într-un colectiv de copii de aceeaşi vârstă, alcătuind împreună o grupă de grădiniţă. Nici eu nu am făcut excepţie de la regulă şi astfel, împotriva voinţei mele, m-am pomenit înscris şi dus la grădiniţa de pe strada Pavlov, azi Cardinal Iuliu Hossu. 
  
O eroare a făcut ca în prima zi să fiu repartizat la secţia maghiară. Eram buimăcit de-a binelea. Nu înţelegeam nimic din ce se petrecea în jurul meu! Voiam, cu disperare, să plec acasă. Am ţipat, am plâns, am ameninţat, am implorat. Zadarnic: educatoarea era intransigentă şi-mi vorbea într-o limbă necunoscută. Într-un final, m-am „liniştit” şi am observat că atunci când cineva spunea „Akarok menni a vecere” (merg la toaletă), educatoarea rostea un „igen”, iar copilul părăsea sala. Atunci, nu am desluşt înţelesul miraculoasei ziceri care deschidea uşa sălii în care mă aflam, dar am constatat că dă rezultate. Mi se părea un fel de „Sesam, deschide-te”, din povestea lui Ali Baba, pe care o auzisem de curând. Am stat în cumpănă, o bună bucată de vreme, iar apoi mi-am luat inima-n dinţi şi am rostit „formula magică”, după care – fără a aştepta aprobatorul „igen” – am zbughit-o într-un suflet, către casă. 
  
Ioan CIORCA 
  
Referinţă Bibliografică:
PRIMA ZI DE GRĂDINIŢĂ / Ioan Ciorca : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1659, Anul V, 17 iulie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Ioan Ciorca : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ioan Ciorca
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!