CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Amintiri >  

FELIA DE PÂINE
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
FELIA DE PÂINE 
  
De mult, pe când România abia începuse să-şi revină după o perioadă crâncenă de criză economică generată de război, de foamete şi de transformările sociale la care era supusă, banii erau foarte puţini. Lunar, tata primea, de la fabrica al cărei angajat era, o cartelă pentru pâine. Era o bucată de hârtie galbenă, cuprinzând un număr de pătrăţele egal cu cel al zilelor lunii în curs. 
  
Copil fiind, eu aveam sarcina de a merge după pâine, la magazinul aflat „la doi paşi” de locuinţa noastră, adică pe strada 30 Decembrie, azi Memorandumului. Cu cartela ţinută strâns în mână, alergam într-un suflet, până la magazin şi o întindeam vânzătoarei. 
  
Femeia decupa pătrăţelul aferent zilei în curs, iar apoi lua o pâine mare, „cât roata carului” – pâine semi-albă cu cartofi, de patru kilograme – şi tăia o bucată, pe care o aşeza pe cântar. Întotdeauna, mai adăuga câte o mică felie pentru a atinge greutatea corectă. După ce mulţumeam şi îngânam un „săru’ mâna”, o zbugheam spre casă cu bucata de pâine strânsă la piept, molfăind felia, care mi se părea mai bună decât orice prăjitură. 
  
Ioan CIORCA 
  
Referinţă Bibliografică:
FELIA DE PÂINE / Ioan Ciorca : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1658, Anul V, 16 iulie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Ioan Ciorca : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ioan Ciorca
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!