CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Amintiri >  

LUMINAŢIA
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
LUMINAŢIA 
  
Întâi Noiembrie... Când s-au scurs zece luni din acest an? Habar n-am. Parcă mai ieri a fost Paştele. A trecut şi vara, au zburat şi frunzele, poleind pământul cu galbenul lor veşted. 
  
Mâine-poimâine, ninsoarea va acoperi, cu giulgiul ei imaculat, mizeria, dându-i o tentă de puritate. 
  
Dar până atunci... Până atunci....e abia întâi Noiembrie. E „Luminaţia”... un obicei a cărui origine se pierde în negura anilor. Ei şi? Are vreo importanţă obârşia acestui ritual de comemorare a celor dispăruţi dintre noi? Spun „dispăruţi”, pentru că mai ieri îl vedeam pe cutare trimiţându-mi un salut amical cu mâna, ca să aflu azi – brusc şi brutal – că a „dispărut” subit, luându-şi o locuinţă de veci la loc cu verdeaţă de unde a „fugit toată durerea şi întristarea”. 
  
Cu greu, m-am rupt din banalul cotidian, din „importantele” îndeletnicirile zilnice care ne ocupă întreg segmentul de timp pe care evoluăm între naştere şi moarte, îndeplinindu-mi o datorie de conştiinţă: adică am alergat la cimitir, la mormântul părinţilor mei. Un strat de frunze veştede învelea movila de pământ la capătul căruia veghează crucea înnegrită şi mâncată de vreme, încadrată între doi castani. Am tresărit surprins, la gândul că am mai trecut pe acolo, exact cu un an în urmă. „Mea culpa”…privesc inscripţia de pe cruce – ultimă amintire a celor care au fost – şi promit că voi reveni mai des. Ştiu bine că e o minciună, că nu voi avea timp, că de fiecare dată vor fi alte priorităţi, că... justificările pot continua la infinit. Totuşi, clipele de reculegere petrecute în „prezenţa” celor care nu mai sunt, mi-au inspirat următoarele versuri: 
  
Sub doi castani foşnind în vânt, 
  
Ai mei îşi dorm eternitatea. 
  
Au fost... dar astăzi, nu mai sînt... 
  
Ce singură-i singurătatea... 
  
Rămas-am eu – pentru câţi ani? – 
  
Să mai fac umbră, pe pământ. 
  
Am să mă mut sub doi castani, 
  
Să uit de toate câte sînt. 
  
Ioan CIORCA 
  
Referinţă Bibliografică:
LUMINAŢIA / Ioan Ciorca : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1656, Anul V, 14 iulie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Ioan Ciorca : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ioan Ciorca
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!